Home Gjeo-Ekonomia Marrëveshja e Paqes që lindi për t’i dhënë fund konfliktit; Kushtojini vëmendje...

Marrëveshja e Paqes që lindi për t’i dhënë fund konfliktit; Kushtojini vëmendje Mindanaos në Filipine dhe HWPL

Lufta midis Ukrainës dhe Rusisë, e cila filloi në shkurt 2022, ka shkatërruar vendin e Ukrainës dhe ka ndikuar në miliona jetë. Për shkak të kësaj lufte, ne kemi parë inflacion global, rënie të çmimeve të aksioneve dhe rritje të çmimeve të naftës që po prekin të gjithë ne. Prandaj, ne po ndjejmë urgjencën për t’i dhënë fund kësaj lufte dhe për të arritur paqen. Pse duhet të jetojmë me mosmarrëveshje dhe konflikte dhe çfarë duam vërtet? Për ta kuptuar këtë, le t’i hedhim një sy Mindanaos sot, i cili kapërceu mosmarrëveshjet dhe konfliktet dhe u ndryshua përmes një kulture paqeje.

Shkaqet e konfliktit në Mindanao

Mindanao, një ishull në pjesën jugore të Filipineve, arriti të bëhej zyrtarisht i pavarur nga kolonizimi spanjoll dhe amerikan në vitin 1946. Megjithatë, trazirat në Mindanao filluan për shkak të konflikteve midis interesave politike, kulturore dhe ekonomike të shkaktuara nga sistemi i qeverisjes së stilit perëndimor , gjithashtu konfliktet e identitetit fetar dhe etnik të shkaktuar nga rezistenca ndaj sundimit kolonial. Në veçanti, ‘Moro’, muslimanët autoktonë të Filipineve që përbëjnë 5% të popullsisë së Mindanaos, u vendosën në pozitën e të qenit një pakicë etnike dhe fetare, dhe ata e kundërshtuan këtë. Në fund të viteve 1960, filluan përleshjet ushtarake midis qeverisë së Filipineve dhe Moros.

Udhërrëfyesi i Paqes i udhëhequr nga qeveria dhe aspektet e tij

Populli autokton mysliman filipinas, Moro, i rezistoi politikave që ata mendonin se bazoheshin në shtypjen dhe diskriminimin ndaj muslimanëve dhe formuan Frontin Nacional Çlirimtar Moro (MNLF) në 1972. Konflikti midis qeverisë Filipine dhe MNLF-së rezultoi në viktima të shumta dhe refugjatë. Për të ndërmjetësuar konfliktin, në vitin 1976 u nënshkrua një marrëveshje paqeje midis qeverisë së Filipineve dhe MNLF përmes Këshillit Islamik, i cili shërbeu si ndërmjetës, por fazat e para të paqes nuk u arritën pasi realizimi i autonomisë për Moro u bë i vështirë. gjatë zbatimit të marrëveshjes. Më pas, fraksionet brenda MNLF që kundërshtuan marrëveshjen e paqes u bënë të pavarura dhe formuan Frontin Çlirimtar Islamik Moro (MILF) në 1977, i cili u zgjerua në një forcë të armatosur të frikshme. Një luftë e gjithanshme midis qeverisë së Filipineve dhe MILF në vitet 2000 rezultoi në 120,000 vdekje dhe mbi 3 milionë refugjatë. Më pas, ushtria dhe MILF ranë dakord për Marrëveshjen Kuadër për Bangsamoro (FAB) në 2012 përmes arbitrazhit të Japonisë, Malajzisë, Bashkimit Evropian dhe OJQ-ve ndërkombëtare. Ai shënoi fillimin e një procesi të gjatë paqeje për realizimin e funksioneve autonome si zgjedhjet, zhvillimi ekonomik, taksat, arsimi, mirëqenia dhe mbështetja sociale për të cilat është rënë dakord përmes kornizës.

Një traktat paqeje i paparë i udhëhequr nga qytetarët

Në shtator 2013, ish-kryepeshkopi i Mindanaos, Antonio Ledesma, i shpjegoi kryetarit të HWPL, Man-hee Lee situatën në lidhje me konfliktin në Mindanao dhe i sugjeroi të merrte rolin e një ndërmjetësi për të zgjidhur mosmarrëveshjen. Prandaj, Kryetari Lee mblodhi përfaqësues nga shoqëria politike, fetare dhe civile në Mindanao dhe i mblodhi ata së bashku për të nënshkruar një marrëveshje paqeje civile më 24 janar 2014 për të ndërmjetësuar konfliktin katoliko-islamik.

Përpara marrëveshjes së paqes, rreth 1,000 njerëz, duke përfshirë studentë të Universitetit Shtetëror Mindanao, dhe anëtarë të grupeve ndërkombëtare rinore, kryen një Shëtitje Paqeje për herë të parë në rajonin Mindanao në General Santos, Filipine. Kjo u arrit përmes pjesëmarrjes vullnetare të qytetarëve nga rajone të ndryshme që dëshirojnë paqen dhe përfundimin e konflikteve; ai ndryshonte nga marrëveshjet e mëparshme të paqes në atë që tregonte një vullnet për paqe të udhëhequr nga qytetarët. Në kohën e marrëveshjes, kryetari Lee i pyeti pjesëmarrësit: “Doni paqe apo luftë?” Në atë kohë, kur të gjithë pjesëmarrësit ngritën duart duke thënë se donin paqe, Kryetari Lee foli me përfaqësuesit katolik dhe islamikë që ishin të pranishëm dhe tha: “Nëse është kështu, nënshkruani marrëveshjen e paqes”. Ai u bëri thirrje atyre që të bëjnë më të mirën për pajtimin dhe bashkëpunimin për t’i dhënë fund konflikteve dhe për të arritur paqen. Pas nënshkrimit të marrëveshjes së paqes, dy nga liderët që përfaqësonin Islamin dhe Katolicizmin, gjithashtu qeveria dhe sektori privat, dhe politika dhe feja, u bashkuan duart. Që atëherë, 24 janari është bërë përvjetori i marrëveshjes së paqes në Mindanao, si dhe një ditë festash dhe ngjarjesh që përkujtojnë paqen në Mindanao.

Si rezultat i marrëveshjes së paqes të ndërmjetësuar nga HWPL, Procesi i Paqes Mindanao doli përmes përpjekjeve të qytetarëve, qeverive dhe komuniteteve ndërkombëtare. Më 27 mars 2014, Marrëveshja Gjithëpërfshirëse për Bangsamoro (CAB) u nënshkrua midis qeverisë së Filipineve dhe Frontit Çlirimtar Islamik Moro (MILF). Sot, disa OJQ po punojnë për të ruajtur paqen në Mindanao duke mbështetur paqen e qëndrueshme dhe duke ofruar ndihmë humanitare. HWPL është bërë pikënisja për ndërtimin e paqes me udhëheqësit kombëtarë dhe qytetarët, dhe ka përhapur paqen në të gjithë Filipinet përtej Mindanaos, duke u fokusuar në parimet e paqes, mirëkuptimit të ndërsjellë, respektit, harmonisë dhe shoqërisë civile si arsimi, feja, rinia, dhe femrat.

HWPL prezantoi një model paqeje për organizatat private jofitimprurëse (OJF) në konfliktet rajonale dhe ndërkombëtare


Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës (HWPL), e cila zgjidhi konfliktin në Mindanao, të cilin as shteti nuk mund ta zgjidhte, u krijua në 2013 dhe është një OJQ ndërkombëtare paqeje që kryen aktivitete paqeje në mbarë botën me besimin në ndërprerjen. të luftës dhe paqes botërore. Më 14 mars 2016, HWPL shpalli Deklaratën e Paqes dhe Ndërprerjes së Luftës (DPCW) me ekspertë të së drejtës ndërkombëtare nga e gjithë bota. Ky është një dokument juridik ndërkombëtar me funksione ligjore, institucionale dhe normative që përmban parimet e paqes të nevojshme në epokën e sotme, si “krijimi i një baze ligjore vendase dhe ndërkombëtare për parandalimin dhe zgjidhjen e mosmarrëveshjeve, garantimin e lirisë fetare, parandalimin e konflikteve të dhunshme për shkak të fesë. dhe identitetin etnik, dhe përhapjen e kulturës së paqes përmes pjesëmarrjes qytetare. Bazuar në këtë, HWPL po u kërkon qytetarëve globalë, duke përfshirë vendet, organizatat ndërkombëtare dhe organizatat joqeveritare, të marrin pjesë dhe të bashkëpunojnë me DPCW për të mbështetur aktivitetet që ndërtojnë një botë paqësore pa konflikte duke kryer aktivitete të vazhdueshme paqeje.

Share: