Home KRYESORE KUR ZOTI FLET SHQIP! Nga Lirim Gashi

KUR ZOTI FLET SHQIP! Nga Lirim Gashi

Ajo që do t’ju tregoj më poshtë ka të bëjë me një të vërtetë të pamohueshme.

Jam i sigurt se nuk do të kishte njerëz më të mirë, më të zgjuar, më të shkathët, më të aftë dhe më produktivë në botë se shqiptarët, nëse do të ishin të përfaqësuar në politikë, biznes, diplomaci, financa, art, shkencë, shëndetësi, kulturë, arsim, letërsi, muzikë dhe sport nga elita më e mirë e mundshme, sipas kritereve më të mira profesionale, etike, fisnike dhe morale të mundshme.

Pse po e them këtë?

Sepse populli shqiptar ka bërthamën gjenetike më të shëndetshme, më humane, më vitale, më fisnike dhe më produktive nga të gjithë popujt në Evropë.

Për më tepër, sipas të gjitha kritereve të mundshme cilësore, populli shqiptar është populli më i pastër shpirtërisht, më human dhe më i paprishur në të gjithë Evropën.

Në fakt, shqiptarët janë dhjetë herë më të mirë se politika që i përfaqëson.

Nëse shqiptarët më të mirë, më të ndritur, më të ndershëm, më fisnikë dhe më të talentuar nga e gjithë bota do të mblidheshin në vendlindjen e tyre dhe do t’i jepnin fjalën e nderit njëri-tjetrit, siç bënë hebrenjtë pas Luftës së Dytë Botërore, ata do të bënin të pamundurën për të mbrojtur. njëri-tjetrin dhe veçanërisht për të ndihmuar dhe forcuar të dy vendet e tyre, ndaj nuk do të kishte armiq të jashtëm dhe të brendshëm që do të mund t’i pengonin ata, që të zhvilloheshin dhe avancoheshin më shpejt se të gjithë popujt e tjerë.

Epo çfarë po presim, le të fillojmë të bëjmë gjithçka që mundemi për t’i gjetur këta njerëz dhe për t’i bashkuar ata, duke filluar nga lagjet ku jetojmë e deri në skajet më të largëta të botës.

Shqiptarët duhet t’u kthehen atyre vlerave tradicionale që i kanë dalluar ata ndër shekuj nga të gjithë popujt e Evropës, në fisnikëri, guxim, heroizëm, mikpritje, fjalë nderi apo besë, sinqeritet, sakrificë, bujari, ndershmëri, solidaritet dhe burrëri.

Ose edhe më mirë, ata duhet të kthehen në odat e tyre të bekuara, të cilat prodhonin më shumë vlera në kohët e skllavërisë, varfërisë dhe skamjes, sesa shkollat ​​dhe universitetet e tyre të degraduara në kohë lirie, paqeje, pavarësie dhe bollëku.

Në të njëjtën kohë, ata duhet të përqafojnë vlerat evropiane të orientuara drejt së ardhmes si toleranca, barazia gjinore, angazhimi demokratik qytetar, barazia para ligjit dhe mundësitë e barabarta për të gjithë në mënyrë që të arrihet cilësia më e mirë arsimore, shkencore, letrare, kulturore, artistike, sportive, edukative dhe biznesore.

Ata duhet të kuptojnë se vlerat e tyre tradicionale ua kanë bërë atyre jetën më të veçantë, më të thjeshtë, më të bukur dhe më të vlefshme gjatë gjithë historisë.

Edhe më mire:

Ato i kanë shpëtuar ata nga zhdukja biologjike.

Gjatë robërisë së tyre, asnjëri prej tyre nuk tha kurrë një fjalë të keqe kundër heronjve të tyre kryesorë nga periudha të ndryshme historike.

Madje, thuajse asnjëri prej tyre nuk u lejua as të fantazonte marrëzi të tilla nga prindërit, të afërmit, kushërinjtë, miqtë dhe dashamirësit e tyre.

Sepse ata do ta fshinin atë të gjithë së bashku përpara dhe do ta izolonin si lopë në stallë, derisa ta kuptonte se bëri një gabim fatal dhe të pendohej sinqerisht.

Ndaj, ndërthurja e vlerave më të bukura dhe fisnike tradicionale me vlerat moderne evropiane si puna, rendi dhe disiplina mund t’i vë shqiptarët në piedestalin më të lartë të kombeve më të përparuara dhe më të vlefshme të Evropës.

As armiqtë e tyre më gjakatarë nuk dyshojnë se shqiptarët e duan atdheun e tyre më shumë se çdo popull tjetër në botë, madje më shumë se çdo gjë tjetër në botë.

Sepse ata mendojnë dhe shqetësohen për problemet e shoqërisë dhe shtetit çdo ditë dhe në çdo kohë.

Megjithatë, ajo që e rëndon shumë jetën e tyre është shpresa utopike se dikush tjetër do t’i shtyjë ose t’i tërheqë ata gjithmonë përpara si fëmijët e hasretit, pa përpjekjen e tyre.

Atyre u mungon gjithashtu aftësia intelektuale dhe organizative për t’i dhënë më shumë kuptim asaj që është e rëndësishme për ta, sesa asaj që nuk është.

Dhe në këtë moment nuk ka asgjë më të rëndësishme për ta sesa të kuptojnë se duhet të përdorin inteligjencën, aftësinë dhe guximin e tyre për të thyer dhe kapërcyer izolimin dhe prapambetjen pas botës së qytetëruar.

Dhe kur kjo të ndodhë, Serbia do të shpërthejë spontanisht nga inati si një tullumbace heliumi.

Ne shqiptarët do të bëhemi të fortë dhe të lartësuar si Zoti vetëm kur të bashkohemi në çdo qelizë, molekulë, atom, bërthamë, kromozom dhe ind.

Pra, ne mund të jemi aq të fortë sa Zoti vetëm nëse të gjithë bashkohemi dhe duam natyrën e bukur që na rrethon.

Sepse ndërveprimi inteligjent i të gjithë shqiptarëve dinamikë dhe aktivë është vepër e Zotit, ndërsa dashuria për njerëzit, bimët dhe kafshët nuk është vetëm motivimi dhe kuptimi i jetës që bëjnë, por edhe thelbi i Zotit.

E kundërta e kësaj është dëshira e djallit.

Me cilin nga këta dy kundërshtarë dëshirojnë të jenë shqiptarët, kjo varet prej tyre.

Unë jam i vendosur për Zotin shqiptar për shkak të motivimit dhe frymëzimit për ta shkatërruar djallin serb dhe rus.

Nga ana tjetër, serbët e avancuar pranojnë se shumica e bashkatdhetarëve të tyre janë mutant gjenetik që nga shekulli i nëntëmbëdhjetë.

Ata pranojnë gjithashtu se burimi kryesor i rrënimit të tyre të gjithanshëm është kisha e tyre kleriko-fashiste, e cila jo vetëm që e ushqen popullin serb me helmin e urrejtjes ndaj fqinjëve, por edhe i edukon dhe kultivon në mënyrën më negative të mundshme elitat e tyre intelektuale dhe politike.

Prandaj ato nuk janë vetëm mallkimi më i madh për popullin serb dhe fqinjët e tij, por edhe kërcënimi më i madh për paqen në Evropë dhe më gjerë.

Share: