Home Gjeo-Ekonomia Reciprocitetit me Serbinën duhet t’i themi lamtumirë!

Reciprocitetit me Serbinën duhet t’i themi lamtumirë!

Nga Fadil Maloku

  1. Nëse vërtetë po tentohet të shtyhet reciprociteti edhe për tre muaj (qysh paskan paralajmëruar Lajçak e Eskobar), atëherë, unë mendojë që pala kosovare (qeveri, opozitë, shoqëri civile, mediatike, ASHAK, etj.) duhet ta rishqyrtojnë si taktikën e deritanishme, ashtu edhe strategjinë (nëse, natyrisht ka pas ndonjëherë; sepse, në Bruksel qysh tha edhe Amb. Hill “Serbia ishte e përgatitur për negociata…” , që nënkupton se pala kosovare atje shkoi, sikurse herave tjera “meduar në xhep) e veprimit dhe angazhimit, karshi Serbisë dhe partnerit tonë strategjik ShBA-ve.
  2. Arsyeja, e vetme është se; Po shihet ashiqare, po edhe po dëshmohet që rruga e reciprocitetit, ishte jo vetëm e padobishme por edhe një rrugë qorre që shërbeu vetëm për “blerjen e kohës”(që Serbisë i nevojitet, derisa Rusia t’ia lidhë kryet frontit të hapur në Ukrainë), e assesi rrugë e zgjidhjes. Kosova, sot si asnjëherë më parë, ka nevojë për një konsensus (partiak, ideologjik, politik, e civil) që i del përballë si makinerisë serbe, po edhe u jap përgjigje ambicieve të miqve, po sidomos interesave të amerikane në rajon që po shpresojnë se duke bërë koncesione në dëm të Kosovës, do e arrijnë “shkurorëzimin” e Serbisë me Rusinë…
  3. Unë mendoj, që po vjen koha ta aktivizojmë “kartën” e harruar të bashkimit. Jo si kërcënim, por si taktikë për t’i rehatuar si interesat tona ashtu edhe ato amerikane, në Ballkan. Politikëbërësit shqiptar, duhet ta rikujtojnë përherë leksionin e testuar makiavelist, që; Në politikë,s’ka miqësi të përhershme, por, ka vetëm interesa të përhershme.