Home Gjeo-Ekonomia Tranzicioni i energjisë: Alpet si një tampon fuqie për Evropën

Tranzicioni i energjisë: Alpet si një tampon fuqie për Evropën

Nga Korab Blakaj

Zvicra dëshiron të zgjerojë rezervuarët e saj në mënyrë që të bëhet më pak e varur nga importi i energjisë elektrike. Hidrocentralet zvicerane mund të ndihmojnë gjithashtu në uljen e çmimeve të energjisë elektrike në vendet e BE-së.
Hidrocentrali me pompa Nant de Drance pranë liqenit të Gjenevës në Alpet Valais është planifikuar të hyjë në rrjet këtë verë. Me një prodhim prej 900 megavat (MW), do të jetë i dyti më i madhi në Zvicër dhe do të ketë prodhimin e një centrali të plotë bërthamor ose me qymyr. Rezervuari i sipërm është 2200 metra i lartë dhe mban ujë të mjaftueshëm për 20 orë funksionim me ngarkesë të plotë. PSW-ja më e madhe në Konfederatë, Linth-Limmern, ndodhet në kantonin e Glarus me vendndodhje më qendrore (imazhi i artikullit). Është lidhur me rrjetin në vitin 2016 dhe mund të prodhojë 1000 MW deri në 33 orë.

Kjo është shumë energji e rinovueshme. Por ajo që i bën dy hidrocentralet veçanërisht të vlefshëm për tranzicionin e energjisë është se: ata mund të kalojnë nga mënyra e prodhimit në modalitetin e ruajtjes në më pak se dhjetë minuta. Më pas, turbinat pompojnë ujin nga rezervuari i poshtëm me të njëjtën shpejtësi, duke rimbushur potencialin e tyre gjenerues.

Zgjerimi i hidrocentraleve ka ngecur

Duke pasur parasysh nevojën në rritje për magazinim, nuk duhet të jetë befasi që kompanitë e energjisë po ndërtojnë hidrocentrale me pompa magazinimi – edhe nëse shumat e investimeve janë të mëdha. Të dyja PSW kanë kushtuar rreth 2.1 miliardë euro. Matur në aspektin e performancës dhe kapacitetit, megjithatë, ruajtja me bateri kushton shumë herë më shumë.

Veçanërisht pasi PSW janë projektuar për një afat prej 80 vjetësh dhe teorikisht një numër të pafund ciklesh karikimi dhe shkarkimi, ndërsa sistemet e mëdha të ruajtjes së litium-jonit kanë humbur deri në një të tretën e kapacitetit të tyre pas dhjetë deri në 20 vjet dhe për këtë arsye janë të vjetruara.

Në fakt, megjithatë, ndërtimi i hidrocentraleve të depozitimit të ujit – me ose pa stacion pompimi – ka ngecur prej vitesh. Dhe jo vetëm në Zvicër. Në Gjermani, potenciali për investime tregtare është gjithsesi i menaxhueshëm për shkak të mungesës së maleve të larta. Për sa i përket ekologjisë, organizatat mjedisore gjithashtu e konsiderojnë atë të shteruar në masë të madhe. Kjo e fundit vlen edhe për Austrinë.

Përzierja e energjisë elektrike e vendit është shumë e ngjashme me atë në Zvicër: dy të tretat e hidrocentraleve, 15 për qind e mirë burimet e rinovueshme dhe lëndët djegëse fosile përbëjnë pjesën e energjisë bërthamore. Zgjerime më të vogla kryesisht po zbatohen këtu në hidrocentralet e depozitimit të ujit. Sepse një gjë është e qartë: krijimi i rezervuarëve do të thotë gjithmonë një ndërhyrje domethënëse në natyrë.

Për këtë po zhvillohen debate të ashpra edhe në Zvicër. “Edhe për projektet që parashikojnë vetëm zgjerimin e rezervuarëve ekzistues, procedurat e miratimit shpesh zgjasin disa vjet ose më shumë,” thotë Robert Boes, Profesor i Inxhinierisë Hidraulike në ETH Cyrih.

Zvicra në tuba

Megjithatë, vjeshtën e kaluar, shoqatat federale mjedisore, operatorët e hidrocentraleve dhe palët e tjera të interesuara në Tryezën e Rrumbullakët të Hidroenergjisë ranë dakord për 15 projekte specifike me të cilat kapaciteti i hidrocentraleve të magazinimit sezonal duhet të rritet me dy deri në njëmbëdhjetë teravat orë (TWh) deri në vitin 2040. Kjo korrespondon me konsumin mesatar të energjisë elektrike në Zvicër për dy muaj.

Në shkurt, qeveria paraqiti një nismë legjislative shoqëruese në parlament për të përshpejtuar procedurat e nevojshme të miratimit. “Nëse ligji hyn në fuqi shpejt, ky do të ishte një hap i rëndësishëm për të çuar përpara zgjerimin”, thotë Boes, i cili ka punuar në analizën për përzgjedhjen e 15 projekteve.

Operatorët e hidrocentraleve kërkojnë një marrëveshje për energjinë elektrike me BE-në
Megjithatë, Shoqata Zvicerane e Menaxhimit të Ujit (SWV) e zbut euforinë. E pyetur nga DW, SWV pret që të zhvillohen zgjidhje praktike: “Aktualisht, megjithatë, nuk ka qëndrueshmëri të mjaftueshme ekonomike për të zhvilluar më tej projektet e mundshme.”

Një nga arsyet për këtë është se nuk ka marrëveshje mes Zvicrës dhe BE-së. Negociatat filluan më shumë se dhjetë vjet më parë dhe tani janë pezull. Prandaj, prodhuesit zviceranë të energjisë elektrike mund të marrin pjesë në tregjet tërheqëse të energjisë elektrike të BE-së vetëm në një masë të kufizuar. Ata nuk përfitojnë në të njëjtën masë si gjeneruesit e BE-së nga çmimet maksimale që lindin kur ka mungesë energjie në tregjet e rastit, as nga shpërblimi që paguhet kur lojtarët heqin energjinë elektrike nga rrjeti kur ka mbifurnizim.

Por edhe në Gjermani, operatorët ankohen se hidrocentralet e magazinimit me pompa vështirë se mund të operohen me fitim. Paradoksalisht, kjo është edhe për shkak të vetë burimeve të rinovueshme. Nga njëra anë, ato mund të shkaktojnë ekstreme të paprecedentë të çmimeve: Në verën e vitit 2019, një megavat orë kushtonte shkurt 37,856 euro në treg, ku zakonisht tregtoheshin me dyshifrorë .Aktualisht kushton më shumë në shumat e mesme treshifrore.

Nga ana tjetër, ka një mungesë në rritje të nevojës për të mbuluar ngarkesat e pikut me hidrocentrale gjatë orëve të mesditës – për shembull, sepse fotovoltaikët ushqehen me kosto marxhinale pothuajse zero. Megjithatë: “Nga një pjesë e caktuar e energjive të rinovueshme, kjo do të kthehet përsëri dhe hidrocentralet e magazinimit të pompuar do të bëhen fitimprurëse,” beson eksperti i inxhinierisë hidraulike Boes. “Por është e vështirë të thuhet kur është kështu”.

Asgjë nuk funksionon në Zvicër pa hidrocentrale

Fakti që hidrocentralet – dhe në veçanti impiantet e magazinimit dhe depozitimit të pompimit – janë ende duke u zgjeruar në Zvicër është një çështje e strategjisë së energjisë: vendi prodhon deri në 60 për qind të energjisë elektrike nga hidrocentralet. Falë hidrocentraleve të saj, Konfederata Zvicerane madje prodhon dukshëm më shumë energji elektrike sesa konsumon mesatarisht vjetore. Në vitin 2020, teprica e eksportit ishte 5.6 teravat orë – që është pothuajse dhjetë për qind e prodhimit vendas të energjisë elektrike.

Tepricat ndodhin vetëm midis marsit dhe tetorit, d.m.th. kur uji i mjaftueshëm i shkrirë rrjedh nëpër lumenj dhe bie shi në shpatet. “Kur reshjet bien si borë në Alpe përsëri në vjeshtë, prodhimi i hidrocentraleve të rrjedhjes së lumenjve në lumenj bie me shpejtësi dhe hidrocentralet e depozitimit përdorin gjithashtu rezervën nga rezervuarët e tyre,” shpjegon Boes.

Deri më tani, termocentralet bërthamore kanë mbushur liqenet e depozitave të pompuara
Në dimër, katër reaktorët bërthamorë në Zvicër funksionojnë me shpejtësi të plotë, por gjenerojnë mjaftueshëm për të mbrojtur furnizimin . Dhe nëse nuk do të kishin hidrocentrale me pompa magazinimi që mund të mbushnin me energjinë e tyre brenda natës, Zvicrës do t’i duhej të importonte shumë më tepër energji elektrike gjatë ditës.

Edhe me rritjen e investimeve që tani po merr, Zvicra me siguri nuk do të mund të bëjë pa import në dimër. Aq më tepër që edhe republika alpine dëshiron të dalë nga energjia bërthamore. Reaktorët ekzistues në fakt duhet të hiqeshin nga rrjeti i kësaj dekade, por tani ata do të funksionojnë për aq kohë sa klasifikohen si të sigurt.

Megjithatë, fakti që Zvicra ka nevojë për rezervuarët e saj të ujit, nuk do të thotë edhe BE-ja nuk mund të jetë prej tyre. Rrjedhat e ndërkufitareve të ulëta pa pengesa fiskale ose rregullatore ulin çmimet e shpenzimit në të dy anët e kufirit, sepse ekstremet e çmimeve janë të niveluara.

Bateritë mund të zëvendësojnë vetëm pjesërisht rezervuarët e ujit

Pavarësisht nga kjo, Gjermania dhe vendet e tjera të BE-së duhet gjithashtu të marrin në konsideratë se si duan ta vënë në dispozicion energjinë e erës dhe diellit në çdo kohë. Ruajtja e baterive me teknologjinë litium-jon nuk ka qenë ende një alternativë adekuate. Ato janë të përshtatshme për të siguruar energji afatshkurtër – për shembull, kur një brez resh kalon mbi një park diellor, ose për të menaxhuar ndryshimet e ngarkesës në rrjetin elektrik – për shembull, kur dritat e projektimit të një stadiumi janë ndezur ose fikur.

Edhe sistemet më të mëdha të ruajtjes së baterive nuk mund të kalojnë fazat pa rrezatim diellor dhe erë për ditë të tëra. “Zgjerimi i rezervuarëve ekzistues dhe zgjerimi i hidrocentraleve të tjera ekzistuese në hidrocentrale me pompa në të ardhmen, si kohët e fundit në Linth-Limmern dhe Nant de Drance, mund të jetë pjesë e zgjidhjes”, thotë Boes.