Home KRYESORE Avantazhet/Disavantazhet e telefonave në shkollë dhe impakti që lejn te femija juaj!

Avantazhet/Disavantazhet e telefonave në shkollë dhe impakti që lejn te femija juaj!

Një “pajisje celulari” mund të përkufizohet si një kompjuter i vogël në dorë që ka një ekran me prekje ose një tastierë të vogël për shkrimin e tekstit. Telefonat celularë, telefonat inteligjentë, kompjuterët tabletë, telefonat e librave elektronikë dhe pajisje të tjera të ngjashme mund të përkufizohen të gjithë si pajisje celulare. Në ditët e sotme, telefonat celularë janë shumë më domethënës dhe social se në vitin 1993, kur Apple lëshoi ​​​​pajisjen e parë celulare “MessagePad”.

Së pari, pajisjet si iPad Mini janë aq të avancuara teknologjikisht saqë mund t’u ofrojnë nxënësve dhe mësuesve të gjuhës një gamë të gjerë mundësish nga përdorimi i përmbajtjes në internet deri te zhvillimi i materialeve origjinale. Si rezultat, telefonat kanë një avantazh të madh për të përmirësuar mësimin në klasë. Disa nga veçoritë e dobishme përfshijnë aftësinë për të hyrë në informacion, për të shkruajtur të dhëna dhe për të regjistruar incizime studimore. Ato mund të përdoren gjithashtu si një mënyrë për të mbledhur të dhëna për prezantimet në klasë dhe për të rritur kreativitetin drejt rezultateve që prodhojnë studentët.

Së dyti, një avantazh tjetër është se mësuesit kanë qenë gjithmonë të interesuar t’i përdorin këto pajisje si një mjet për të ofruar mundësi mësimi. Leximi i mësimit dhe përmbajtjes në internet, ose dëgjimi i muzikës klasike dhe shikimi i videove edukuese janë të gjitha aktivitete që mbështesin mësimin. Pra e thënë ndryshe në qoftë se perdoren saktë telefonat mund të arrijnë shumë qëllime edukative.

Nga ana tjetër, shpërqendrimet nga studentët që nuk qëndrojnë dot të fokusuar në detyrat e caktuara nuk mungojnë, dhe aktualisht po bëhet një problem në menaxhimin e klasës. Në vend që të përdorin telefonat si burim njohurish, ato bejnë kompletë te kundërtën dhe ndryshojnë të gjithë pikën e arsyetimit. Si rezultat, ata përdorin Instagram për të bërë “Like” foto dhe hedhur “Story”, Snapchat për të cuar mesazhe dhe TikTok për te parë video virale.

Për më tepër, kjo marrëzi e kohës të harxhuar në Instagram, lundrim në TikTok ose biseda në Snapchat me miqtë e tyre, është një disavantazh i madh për përdorimin e telefonave në klasë, që do të thotë se ata nuk i kushtojnë vëmendje mësuesit apo mësimit dhe prishin rrymën e mesimdhënjes ne klasë si dhe stabilitetin. Si rezultat, kjo krijon një shpërqendrim të plotë nga qëllimi i të mësuarit dhe sjelljes së duhur në klasë. Se fundmi, përdorimi i telefonave në shkollë po bëhet një lloj trendi. Telefonat po zëvendësojnë mënyrat “tradicionale” edukative si fjalorët, aftësinë e komunikimit dhe të menduarit në mënyrë kritike. 

360grade.al

Share: