Home KRYESORE Konventa e Parë Kombëtare e Paqes për Krijimin e Unitetit për Paqe...

Konventa e Parë Kombëtare e Paqes për Krijimin e Unitetit për Paqe në Filipine

PASAY CITY—Konventa e parë Kombëtare e Paqes është vendosur të mbahet më 25 janar 2023 (e mërkurë) në Qendrën Ndërkombëtare të Konventave Filipine (PICC).

Më shumë se 1,000 pjesëmarrës marrin pjesë nga sektorë të ndryshëm, duke përfshirë ligjvënës, presidentë universitetesh dhe edukatore, të rinj dhe gra udhëheqëse, media, liderë fetarë dhe organizata të shoqërisë civile.

Konventa e përmendur e paqes fillon me temën “Paqja ndërton një komb, një e ardhme – Paqja është këtu”, duke synuar të krijojë një udhërrëfyes drejt arritjes së unitetit kombëtar përmes paqes në përputhje me axhendën e Administratës Marcos.

Nëpërmjet këtij eventi, një rezolutë do t’i paraqitet Presidentit Bongbong Marcos për një shpallje të mundshme të Ditës Kombëtare të Paqes – një festë e veçantë pune.

Kryetari 92-vjeçar i HWPL do të vijë në Filipine në përkujtim të 9-vjetorit të Ditës së Paqes të HWPL më 24 janar. Dita e Paqes festohet çdo vit për të përkujtuar një marrëveshje paqeje të udhëhequr nga civilët e nënshkruar në General Santos City në 2014 për të nxitur pajtimin midis komuniteteve lokale. Një ditë para kongresit, ai do të marrë pjesë dhe do të mbajë një fjalim gjatë ceremonisë së zbulimit të monumentit të 11-të të paqes në Plaza Asuncion, Malate, Manila.

Kryetarët e dy organizatave pritëse do të mbajnë fjalime gjatë seancës së parë plenare për të prezantuar piketat e arritura për ndërtimin e paqes në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar, si dhe planet e tyre. Në këtë seancë është e ftuar të marrë fjalën edhe zëvendëspresidentja Sara Duterte.

Pasdite do të zhvillohen seanca paralele për pesë grupe sektoriale: akademitë dhe të rinjtë, liderët fetarë, ligjvënësit dhe organizatat joqeveritare, mediat dhe gratë lidere. Në çdo sesion, do të ketë fjalime të ndjekura nga një forum i hapur për të nxjerrë një rezolutë nga secili grup sektorial. Këto rezoluta do të konsolidohen në një rezolutë e cila do t’i paraqitet Presidentit gjatë seancës së dytë plenare.

Share: