Home Gjeo-Ekonomia Greqi, askush nuk krijon dot qeverinë! Edhe Tsipras heq dorë, pas një...

Greqi, askush nuk krijon dot qeverinë! Edhe Tsipras heq dorë, pas një muaji zgjedhje të reja

Edhe lideri i partisë më të madhe opozitare Syriza, Aleksis Tsipras sot në mesditë, ashtu si udhëheqësi i socialistëve Nikos Andrulakis më vonë, dhe dje kryeministri Kyriakos Mitsotakis, ka kthyer mandatin presidencial për qëllimet e një qeverie të koalicionit pas zgjedhjeve të së dielës së kaluar, që tronditën të Majtët pasi humbën një të tretën e elektoratit të tyre.https://d0929eb6765a9d1a31b5e58e45a15c8c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

“Nuk do ta marr mandatin eksplorues , pasi nuk lindin korelacione për të krijuar një qeveri koalicioni. Prandaj, ju takon juve të zgjidhni se çfarë të bëni më pas.”- u shpreh Aleksis Tsipras, lideri i Syriza.

Tsipras që ndodhet në epiqendër të kritikave për të dobët të partisë Syriza që drejton për shumë se një dekadë , ka thënë shprehimisht se fitorja ka shumë baballarë, por humbja vetëm një ,duke theksuar se do të luftojë për rezultatet e tjera.https://d0929eb6765a9d1a31b5e58e45a15c8c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html“Unë personalisht marr përfundimin e plotë për këtë rezultat, por në fjalorin tim etik të marrësh të bëjë të thotë të qëndrosh dhe të luftosh.“- shtoi Aleksis Tsipras.

Analistë të ndryshëm theksojnë se në bazë të rezultateve duket se ishte më shumë një rezultat i SYRIZA-s sesa një fitore e Demokracisë së Re.

“Në gjithë fushatën e tire zgjedhore ata nuk luftuan të thonë pse janë mirë se të gjithë , por pse Demokracia e Re është e tmerrshme.”-shprehet Solon Molho.

Interesante janë të dhëna se si votuan grekët. Në spektrin e qendrës , 39,8% e votuesve shkuan drejt Demokracisë së Re dhe vetëm 15,9% tek Syriza.

Ndërsa 39,9% e votuesve të ekstremeve të preferuara të konservatorëve dhe vetëm 6,7% Syrizën, në spektrin e krahut ekstreme 23,9% kanë votuar të Majtë ,por 17,9% kanë shkuar drejt Demokracisë së Re. Edhe tek mosha 17-24 vjeç, vetëm 28,8% ka të preferuar Syrizën , në krahasim me 31,5% që ka votuar për Demokracinë e Re.

Gati një në dy grekë fermerë (47,5%) dhe të vetëpunësuar (54%) ka votuar konservatorë, thuajse njësoj është gjithë vota e rrogëtarëve të shtetit apo privatë tek dy partitë e para, ndërsa bën ato fakte se edhe tek të papunët 33, 4% kanë votuar Demokracinë e Re dhe vetëm 26% Syrizën.

Top Channel

Share: