Home Gjeo-Ekonomia Britania e Madhe ka zhvilluar bisedime sekrete me Rusinë gjatë konfliktit në...

Britania e Madhe ka zhvilluar bisedime sekrete me Rusinë gjatë konfliktit në Ukrainë

Zyrtarët britanikë janë angazhuar në diskutime diplomatike me përfaqësuesit kryesorë të Kremlinit në lidhje me sigurinë globale në mes të konfliktit të vazhdueshëm në Ukrainë.

Takimet e matura kanë ndodhur gjatë 18 muajve të fundit, duke ndodhur në vende të ndryshme si Vjena dhe Nju Jorku, si pjesë e përpjekjeve diplomatike prapaskenave.

Diskutimet janë rrotulluar kryesisht rreth shqetësimeve të sigurisë që ndikojnë si në Mbretërinë e Bashkuar ashtu edhe në komunitetin ndërkombëtar, duke përfshirë tema të tilla si mungesa e grurit dhe siguria bërthamore.

Por Britania e Madhe nuk ka ndjekur në mënyrë aktive negociatat e paqes që synojnë një zgjidhje diplomatike të konfliktit, siç konfirmohet nga një diplomat i lartë britanik që mori pjesë në disa nga këto biseda.

“Ne kemi mbajtur kontakte dhe mendojmë se është thelbësore të mbajmë një dialog të hapur gjatë luftës në Ukrainë,” thanë ata.

“Ne në asnjë mënyrë nuk po ndajmë pjesë të vendit ose nuk bëjmë marrëveshje paqeje në emër të dikujt, por është me rëndësi jetike që kjo linjë kontakti të mbahet e hapur.”

Një zëdhënës i Zyrës së Jashtme, Komonuelthit dhe Zhvillimit (FCDO) informoi se takimet me zyrtarët rusë janë zhvilluar vërtet, por vetëm kur ato janë konsideruar “absolutisht të nevojshme”. Zëdhënësi hodhi poshtë gjithashtu çdo pohim që sugjeronte se këto diskutime synonin të negocionin përfundimin e konfliktit të Ukrainës, duke i konsideruar pretendime të tilla “as të besueshme dhe as të sakta”.

360grade.al

Share: