Home Gjeo-Ekonomia Fermat përqafojnë teknologjinë e së ardhmes

Fermat përqafojnë teknologjinë e së ardhmes

foto nga

Rreth 50 kilometra nga qendra e Pekinit ndodhet një pemëtore pjeshke, që mund ta përfytyroni si një  mjedis idilik. Por skena piktoreske merr një kthesë fantashkencë pasi dronët dhe robotët përdoren për të spërkatur fushat.

Pas pemishtes prej 3,33 hektarësh është ekipi hulumtues nga sistemet pa pilot për bujqësi në Universitetin Bujqësor të Kinës.

Profesori He Xiongkui nga Universiteti Bujqësor i Kinës në laborator/  foto nga Xue Yun për “China Daily”Ekipi ka zhvilluar pajisje të teknologjisë së lartë për të rritur efikasitetin e fermës.

“Përmes menaxhimit dixhital dhe operacioneve të mekanizuara, kostot e punës mund të reduktohen me më shumë se 50 për qind dhe përdorimi i pesticideve dhe plehrave mund të reduktohet me 30 deri në 40 për qind. Si rezultat, përfitimet gjithëpërfshirëse mund të rriten me 32.5 për qind,” shprehet profesori i Universitetit He Xiongkui.

Ekipi i tij po teston një robot të ri, i cili do të merret me detyrat e heqjes së degëve, gjetjes së pjeshkës së pjekur dhe mbledhjes së tyre për të kursyer para dhe punë.

Guo Lanping, drejtorja e Institutit të Kërkimeve të Farmaceutikës Tradicionale Kineze nga Akademia e Mjekësisë Tradicionale Kineze/  foto nga Xue Yun për “China Daily”Përveç inteligjencës artificiale, janë 13 akademikë dhe 411 studentë të doktoraturës që marrin pjesë në 117 ferma në distriktin Pinggu, të Pekinit, që kur qeveria vendore nisi një program të quajtur “PhD farms” në prill të vitit të kaluar, duke synuar të tërheqë ekspertë në bujqësi.

Ata kanë sjellë më shumë se 1000 lloje farash me cilësi të lartë, duke përfshirë hikërror, oriz, perime, fruta dhe kërpudha, në Pinggu.

“Ne duam të bëjmë xhiron e fundit në kthimin e teknologjisë së re në realitet në ferma,” thotë Wang Zhenyu, zëvendësdrejtor i Zyrës së bujqësisë dhe çështjeve rurale të Pinggu.

Zhang Meiling, studente për titullin doktor në Akademinë e Shkencës së Bujqësisë dhe të Pylltarisë të Pekinit / foto nga Xue Yun për “China Daily”Zhou Meiliang, studiues nga Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore, është ndër grupet e para të programit. Ai ka përzgjedhur farat e hikërrorit të përshtatshme për t’u rritur në rreth.

Ndërsa hikërrori rritet për lulet e tij shumëngjyrëshe dhe farat e shijshme, thotë Zhou, mund të përfitojë nga turizmi dhe ekonomia për fshatarët.

Gjatë Festës së ardhshme Kombëtare në tetor, Zhou beson se lulëzimi me nuancat e tyre tërheqëse të kuqe, të bardhë dhe rozë, do të sjellë më shumë njerëz në Pinggu.

Zhu Zuofeng, profesor i Universitetit Bujqësor të Kinës për orizin aerobik/  foto nga Xue Yun për “China Daily”Pranë fermës së hikërrorit të Zhou është fusha eksperimentale e orizit aerobik e mbjellë nga Zhu Zuofeng, profesor i Universitetit Bujqësor të Kinës. Orizi aerobik, i njohur gjithashtu si orizi malor, është kthyer në një kulturë komerciale që mund të mbillet në shkretëtirë. Rrjedhimisht, ai ka potencialin të ndihmojë në zgjidhjen e mungesës së ushqimit në vendet me klimë të tharë.

Megjithëse prodhon më pak rendimente se orizi i ultësirës, orizi aerobik në fushën e Zhu ofron mundësinë për të rritur oriz duke përdorur më pak ujë.

Wang Cuiyun  diskuton lloje të ndryshme misri përmes platformave të transmetimit të drejtpërdrejtë. Ajo transmeton drejtpërdrejt rreth dy orë në ditë, duke tërhequr mijëra shikues.

Wang Cuiyun gjatë transmetimeve të drejtpërdrejta duke shitur misër në mediat sociale/  foto nga Xue Yun për “China Daily”Sipas fjalëve të Wang, specialistë, si Zhu dhe Zhou, kanë sjellë risi dhe teknologji në distrikt.

“Studentët e doktoraturës dhe profesorët sjellin shpresë në fshatin tonë,” thotë Wang Yanjin, kreu i fshatit Beitaitou.

Me futjen e teknologjisë, fshatarët po zgjerojnë kanalet e shitjes, online dhe jashtë, për të promovuar produktet e tyre. Çdo ditë, Wang Cuiyun, 52 vjeç, pret transmetime të drejtpërdrejta duke shitur misër në mediat sociale.

“Misri im është i ndryshëm nga misrat e tjerë. Ajo që unë promovoj është misri i mbjellë nga studentët e doktoraturës dhe agronomët,” thotë Wang Cuiyun.

Jiang Yulin, student për titullin doktor në Universitetin Bujqësor të Kinës/  foto nga Xue Yun për “China Daily”Misri është rritur nga ekipi i Wang Ronghuan, kreu i Qendrës Kërkimore të Misrit, Akademisë së Shkencave të Bujqësisë dhe Pylltarisë në Pekin. Ekipi ka transformuar 13.33 hektarë tokë të varfër në një fushë me misër produktive.

“Në të ardhmen, Pinggu do të nisë më shumë politika për të mbështetur zhvillimin e ‘fermave PhD’, duke lejuar që teknologjia dhe inovacioni të përfitojnë çdo fermer në rreth,” thotë Wang Zhenyu.

Zhang ekzaminon një hartë të shpërndarjes së pemishteve, e cila shënon zonat e mbjelljes për më shumë se 1000 pemë pjeshke.

Share: