Home Gjeo-Ekonomia Sipas ekspertëve italianë basti ilegal favorizohet nga rritja eksponenciale e tregut legal.

Sipas ekspertëve italianë basti ilegal favorizohet nga rritja eksponenciale e tregut legal.

Nga Alba Kepi

Antimafia italiane sinjalizon rregullisht riskun e biznesit të madh të mafies në bastet e lojërat e fatit.

Mafiat, tradicionalisht oportuniste dhe vazhdimisht në kërkim të mënyrave të reja për t’u pasuruar, e konsiderojnë sektorin e lojërave të fatit e bastet online si një burim primar fitimi, ndoshta superior ndaj trafikut të drogës, zhvatjes dhe fajdeve dhe si një mjet që i përshtatet çdo forme të riciklimit’.

Këto fjalë shumë të qarta dhe shqetësuese të Drejtorisë së Hetimit Antimafia janë raportuar pak kohë më parë në Parlamentin italian.

Deklarata që konfirmojnë biznesin e madh të klaneve në lojëra elektronike dhe baste, dhe praninë e tyre të fortë në tregun legal të lojërave të fatit.

Në fakt, shton Antimafia Italiane, “për të pastruar para nga aktivitete të tjera të paligjshme, ato depërtojnë në ekonominë e ligjshme përmes hapjes dhe menaxhimit të drejtpërdrejtë të “pikave të basteve”, si duke i regjistruar ato në emra të nominuarve, ashtu edhe me pjesëmarrjen e koncesionarit. kompanitë, pronare të ‘autorizimeve’ nga Agjencia e Doganave dhe Monopoleve.

Një bast ligjor hedh poshtë tezën se kjo i mban larg mafias.

Është pikërisht e kundërta, sepse sipas hetuesve antimafia, klanet e ‘cosa nostra’, camorra, ‘ndrangheta dhe mafias puliane, shpesh aleatë, ‘partnerë’ në marrëveshje, janë mjaft të pranishme në tregun ligjor. atë të lojërave dhe të basteve të licencuara nga shteti që gjeneron fitime të larta dhe të shpejta me rreziqe të ulëta. Mafia – raporton Dia – vazhdon të investojë kapital të konsiderueshëm nëpërmjet menaxhimit të drejtpërdrejtë ose të tërthortë të kompanive koncesionare të lojërave dhe pikave të basteve ose përmes imponimit të automatëve.

Dhe basti ilegale është favorizuar nga rritja eksponenciale e tregut legal.

“Interesi mafioz për menaxhimin e lojërave të paligjshme nuk është i papërfillshëm, një sektor i cili në dekadat e fundit ka pasur zhvillim të konsiderueshëm falë zgjerimit të ofertës së lojërave të fatit nga shteti” shkruan Departamenti i Antimafias Italiane.

Sipas një Studimi të kryer nga Universiteti i Torinos , nga Qëndra e Kërkimit Social e Pjublik të tij “metodat më të përdorura nga mafiozët për të depërtuar në ekonominë legale të lojërave janë kryesisht katër llojesh: pastrimi i parave, blerja e kompanive, shpërndarja e produkteve të paligjshme dhe kontrolli i dhunshëm i tregut. Dy aktivitetet e para janë transversale dhe manifestohen, për shembull, me blerjen dhe menaxhimin e dhomave ku ofrohet bixhozi. Makinat e argëtimit me çmime në para – të ashtuquajturat slot machines – dhe sektori i lojërave online janë qendrore për shpërndarjen dhe imponimin – madje edhe të dhunshëm – të produkteve të ligjshme dhe të paligjshme.

Operacionet e ndryshme mafioze mund të gjurmohen në karakteristikat e ndryshme të tregjeve dhe në konfigurimet e zinxhirit të furnizimit. Dy sektorët e fundit në fakt dallohen nga prania e figurave të ndërmjetme sipërmarrëse, të cilët veprojnë me marzhe të mëdha autonomie dhe zbulojnë një marrëdhënie të fortë me territorin, por që nuk kërkojnë aftësi të veçanta menaxheriale apo njohuri të specializuara.

Për depërtimin e mafias në sektorin e automateve, i rëndësishëm është segmenti i zinxhirit të furnizimit të menaxherëve, subjekte që shpërndajnë makineritë në një sërë objektesh tregtare si bare dhe shitës duhani. Megjithatë, në lidhje me lojërat online, mjeshtrat janë qendrorë, pra agjentët territorialë të shitjeve të koncesionarëve, roli i të cilëve nxjerr në pah dimensionin e rëndësishëm fizik të një kanali që teorikisht do të ishte jomaterial.

Autonomia, specializimi i ulët dhe lidhja me territorin shihen si faktorë dobësie të këtyre segmenteve të ndërmjetme sepse i lejojnë mafiozët të shfrytëzojnë në maksimum aftësitë kryesore që kanë në dispozicion. Ata investojnë në kapitalin social, një burim për ndërtimin e aleancave me sipërmarrësit në sektor dhe me aktorë të tjerë në zonën gri si teknikë dhe profesionistë, dhe përdorin dhunën si një mjet për rregullimin e tregut për të eliminuar konkurrencën dhe për të favorizuar marrëveshjet e fshehta ekonomike. subjektet, duke përfshirë edhe vendosjen e produkteve ligjore të lojrave.

Share: