Home Gjeo-Ekonomia Z.Kurti e pranoi formimin e Asociaconit kur tha:

Z.Kurti e pranoi formimin e Asociaconit kur tha:

Nga Muhamet Kelmendi


” … Une vete jam ne gjendje te shkruaj statusin per Asociacion, nese respektohet rendi i punes dhe pika 10 e Marreveshjes se Bruxelit e marsit te vitit 2023…”

Sikunder edhe pritej,ne Bruxel nuk pati zgjidhje te konfliktitit Kosove – Serbi.
Shkaqet e mos suksesit jane disa:

 1. Mos paanesia e ndermjetesve, perkatesisht e z.Borel dhe e z.Lajqak, ne dialogim, duke dalur hapur ne anen e pikesynimeve te shtetit serb per Asociacion, si pikenisje e dialogimit Kosove-Serbi.
 2. Qendrimi i patundur i kriminelit te luftes Vucic lidhur me kerkesen per formimin e Asociacionit serb, duke e nderlidhur cdo hap tjeter me kete statutus.
 3. Kerkesa e Kryeministrit te Kosoves qe kryesisht te zhvillohet dialogimi sipas radhes se parapare me marreveshjen e Bruxelit dhe me Aneksmarreveshien e Ohrit, si dhe
 4. Refuzomi kategorik i z.Kurti qe kryetaret e kater komunave te japin doreheqje per te shkuar ne zhjedhje te jashtezakonshme.
  Ket edhe nje here u theksua peticioni ne kater komunat ne veti te Kosoves me 20% te nenshkrimeve te elektoratit si forme per te shkuar ne zgjedhje.

  Sot ne Bruxel. Z. Kurti tha:

  ” Nese shkohet ne zbatimin e te gjitha marreveshieve te lidhura deri me tash me shtetin serb, sipas pikes 10 te Marrevesjes se Bruxelit, une jam ne gjendje qe vete te shkruaj statusin e Asociaconit”.

  Deklarata e tille eshte shume domethenese.
  Refuzimini saj, vetem se me kryeneqesi kerkohet fillimisht Asociaconi, nuk eshte e drejte.
  Hapat jane te percaktuar ne Marreveshjen e Bruxelit.Respektimi i saj nuk e demeton dialogun.
  Mirepo, ceshtja mbeti hapur.

  Z.Kurti nuk tregoi se per cfare Asociaconi do te shkruante statutin?

  Megjithate, ai e permendi Gjykaten Kushtetuese te Kosoves dhe verdiktin e vitit 2015 mbi Marreveshjen e ketij viti dhe te vitit 2013 per Asociacionin e komunave Serbe ne Kosove.
  Sidokudo nuk u arrite sot ndonje marreveshje.
  Mbeten ceshtjet e hapura.
Share: