Home Gjeo-Ekonomia Raporti i Ministrisë së Jashtme në Parlamentin britanik: Rusia, sulme kibernetike mbi...

Raporti i Ministrisë së Jashtme në Parlamentin britanik: Rusia, sulme kibernetike mbi politikanët dhe gazetarët

Spiunët rusë kanë vënë në shënjestër deputetët britanikë, nëpunësit civilë, gazetarët dhe të tjerë nëpërmjet hakerimit kibernetik që nga viti 2015, si pjesë e një përpjekjeje për të ndërhyrë në politikën britanike, tha sot një zëvendës në ministrinë e Jashtme britanike. Leo Docherty, i tha Dhomës së Komunave se shërbimi federal rus i sigurisë po përdorte ndërhyrje kibernetike për të kontrolluar njerëz të lidhur politikisht.

Zëvendësi i David Cameron zbuloi se një grup rus ishte pas hakimit të vitit 2018 në Institutin Statecraft dhe si rezultat, dy individë janë objekt I sanksioneve kibernetike. Lidhur me këtë çështje, ambasadori rus u thirr në Ministrinë e Jashtme për t’u informuar për këto sanksione.

“Unë mund të konfirmoj sot se shërbimet federale ruse të sigurisë, FSB, janë pas një përpjekjeje të qëndrueshme për të ndërhyrë në proceset tona demokratike. Ata kanë shënjestruar anëtarët e kësaj shtëpie dhe të Dhomës së Lordëve. Ata kanë synuar nëpunësit civilë, gazetarët dhe OJQ-të. Ata kanë synuar individë dhe entitete të profilit të lartë me një qëllim të qartë, duke përdorur informacionin që marrin për të ndërhyrë në politikën britanike.” deklaroi Docherty.

Më tej, përfaqësuesi i ministrisë së Jashtme theksoi se një grup i quajtur Center 18, një njësi brenda FSB-së, ishte i përfshirë në spiunazh kibernetik dhe një grup vartës i quajtur Star Blizzard ishte përfshirë në aktivitetin e hakerimit që synonte parlamentarët britanikë nga parti të ndryshme. Docherty vuri në dukje se grupi kishte marrë informacion dhe më pas në mënyrë selektive e kishte dërguar atë në shërbim të qëllimeve të Rusisë.

Edhe vetë kryediplomati britanik, David Cameron, gjatë një vizite në SHBA se ndërhyrjet e Rusisë në politikën e Britanisë janë të dukshme, por ka dështuar në qëllimin e saj.

“Ne do të vazhdojmë të punojmë së bashku me aleatët tanë për të ekspozuar aktivitetin e fshehtë kibernetik rus dhe për të kërkuar llogari nga Rusia për veprimet e saj”, siguroi Cameron.

Ky është konfirmimi më i fortë nga qeveria që beson se Rusia po përpiqet sistematikisht të ndërhyjë në proceset demokratike të Mbretërisë së Bashkuar. Një raport dënues nga komisioni i inteligjencës dhe sigurisë i parlamentit zbuloi në vitin 2020 se qeveria britanike dhe agjencitë e inteligjencës nuk arritën të kryenin ndonjë vlerësim të duhur të përpjekjeve të Kremlinit për të ndërhyrë në referendumin e Brexit të vitit 2016.

Raporti i vonuar prej kohësh i Rusisë në atë kohë thoshte se ministrat në fakt mbyllën një sy ndaj akuzave për përçarje ruse. Ai tha se qeveria “nuk kishte parë apo kërkuar prova të ndërhyrjes së suksesshme në proceset demokratike të Mbretërisë së Bashkuar” në atë kohë dhe bëri të qartë se nuk ishte bërë asnjë përpjekje serioze për ta bërë këtë. Docherty tha se janë marrë veprime specifike për të përmirësuar masat parandaluese kundër synimeve kibernetike, por tani ishte një çështje për vigjilencë të përmirësuar nga të gjitha palët.

360grade.al

Share: