Home KRYESORE Pse Islanda është një nga vendet më të mira për të qenë...

Pse Islanda është një nga vendet më të mira për të qenë një grua

Islanda kryeson rregullisht listat e vendeve më të mira të pushimeve për udhëtarët e aventurës, njerëzit që kërkojnë bukuri natyrore dhe pamje të mahnitshme.

Në vitin 2019, para pandemisë, dy milionë njerëz vizituan Islandën, ku sektori i turizmit përbën 15% të fuqisë punëtore. Vendi kryeson listën edhe në një kategori tjetër, domethënë, konsiderohet gjerësisht si një nga vendet më të mira në botë për të qenë grua.

Për 12 vitet e fundit, vendi i vogël, i cili ka një popullsi prej vetëm 366,425 banorësh, ka kryesuar indeksin e hendekut gjinor të Forumit Ekonomik Botëror.

Indeksi shqyrton çështjet e barazisë gjinore dhe mat boshllëqet midis burrave dhe grave në 4 fusha kryesore: shëndetësi, arsim, ekonomi dhe politikë.

Një libër i ri, “Sekretet e Sprakkar: Gratë e jashtëzakonshme të Islandës dhe si po ndryshojnë botën” (SourceBooks) eksploron saktësisht se çfarë e bën vendin një vend kaq të mrekullueshëm për gratë.

Autorja, Eliza Reid, është një grua me origjinë kanadeze, e cila u shpërngul në Islandë në vitin 2003, 5 vjet pasi kishte takuar një islandez që më vonë do të bëhej burri i saj (të dy kanë studiuar në Universitetin e Oksfordit). Ai burrë, Guðni Thorlacius Jóhannesson, do të bëhej president i Islandës në vitin 2016, duke e bërë Reidin de facto Zonjën e Parë.

Libri i saj e çon lexuesin në një udhëzues të këndshëm dhe informues se çfarë do të thotë të jesh grua në Islandë, ndërsa përfshin shembuj nga gra të famshme në historinë e vendit, gra si Vigdís Finnbogadóttir, një nënë beqare e divorcuar që u bë, në vitin 1980, gruaja e parë në botë që u zgjodh presidente në mënyrë demokratike.

Libri i Reid nderon gjithashtu gratë këmbëngulëse të përmendura në tregimet shekullore dhe heronjtë e përditshëm modernë, siç janë gratë emigrante që kanë krijuar vende për veten e tyre në shoqërinë islandeze.

Në një kapitull, Reid përshkruan një takim biznesi që ajo mori pjesë dikur. CEO ishte një nënë që drejtoi seancën me foshnjën e saj, duke ushqyer foshnjën.

“Pothuajse dy dekada më vonë, ajo fotografi mbetet ende me mua”, shkruan Reid. “Unë mund të duroja dimrat e errët, motin e stuhishëm dhe përzgjedhjen e perimeve të freskëta në dyqane nëse ky ndërveprim do të konsiderohej një moment normal i një takimi biznesi! A ishte e mundur që të kisha zbritur në një vend ku, me pak fat, gratë mund t’i kishin të gjitha?’

Historia mund të na japë dëshmi të mjaftueshme për këtë sukses. Për shekuj me radhë, gratë e këtij kombi detar qëndruan në shtëpi ndërsa burrat e tyre kalonin oqeanet. Pa burra në shtëpi, gratë luanin rolet e fermerit, gjahtarit, arkitektit, ndërtuesit. Ato menaxhuan financat e familjes dhe ishin jetike për aftësinë e vendit për të përparuar. Deri në vitin 1975, islandezët ishin të ngopur. Jo vetëm se nuk paguheshin për punën e tyre, por ishin të ngopur edhe me mungesën e përfaqësimit politik: vetëm nëntë gra kishin fituar ndonjëherë vende në parlament. Pra, në sfondin e lëvizjes globale feministe, gratë e Islandës vendosën t’i marrin gjërat në duart e tyre.

Por ajo që e bëri kaq efektive ditën e protestës së Islandës më 24 tetor 1975 ishte numri i grave që morën pjesë.

Nuk ishte vetëm ndikimi i 25,000 grave, atëherë një e pesta e popullsisë femërore, që u mblodhën në rrugët e Reykjavík, por 90% e popullsisë femërore të Islandës që hyri në një grevë totale profesionale dhe shtëpiake. Mësueset, infermieret, punonjëset e zyrës, amvisat ulën mjetet, stilolapsat dhe lapsat, lanë të gjitha punët pas dhe nuk shkonin në punë, kujdeseshin për fëmijët apo edhe gatuan në kuzhinat e tyre. Të gjitha për të vërtetuar se sa të nevojshme ishin.

Shumë shpejt pasuan momente të tjera. U themelua një parti politike vetëm femra, Aleanca e Grave. Më shumë gra u zgjodhën në parlament. Deri në vitin 1999, më shumë se një e treta e deputetëve ishin gra.

Dhe më pas, në vitin 2000, hyri në fuqi legjislacioni për lejen prindërore: Ishte çelësi i marshimit të Islandës në krye të tabelës së barazisë gjinore. Sot, çdo prind merr tre muaj leje me pagesë që është e patransferueshme. Më pas, prindërit kanë tre muaj shtesë për t’i ndarë ato sipas dëshirës.

Për shkak se paga është e konsiderueshme, 80% e pagës deri në një maksimum prej 2300 £ në muaj dhe për shkak se është një bazë “përdoreni ose humbni”, 90% e baballarëve islandezë marrin lejen e atësisë.

Kjo pjesë e inxhinierisë sociale pati një ndikim të thellë si te burrat ashtu edhe te gratë. Gratë jo vetëm që kthehen në punë pas lindjes më shpejt se më parë, por gjithashtu i kthehen më shpejt orarit të punës para lindjes.

Hulumtimet tregojnë se, pas marrjes së pushimit tre mujor, baballarët vazhdojnë të jenë dukshëm më të përfshirë në kujdesin e fëmijëve dhe të bëjnë më shumë punë shtëpie. Ndarja e përgjegjësive dhe punëve të prindërimit herët duket se bën ndryshimin.

Qeveria islandeze është zotuar të mbyllë hendekun gjinor të pagave. Dhe gratë e vendit vazhdojnë të jenë shumë të organizuara dhe të ndërgjegjshme shoqërore!/Ora News

Share: