Home KRYESORE Kush eshte dhe si shquhet LIDERI

Kush eshte dhe si shquhet LIDERI

Nga Mirela Cela Jorgo

E.M. Kelly thote: “Ndryshimi midis bosit dhe liderit eshte ky; ndersa nje bos thote, ‘Shko!’ – nje lider thote, ‘Le te shkojme!’”

Simpatia apo konsiderata, qe eshte aftesia per te kuptuar reagimet apo emocionet e te tjereve, si dhe aftesia per t’I trajtuar njerezit sipas ketyre reagimeve.

Qe te jeshe empatik nuk do te thote t’I kenaqesh te gjithe por, edhe te perpiqesh t’I akomodosh te gjithe. Ne kete menyre evitohet humbja e njerezve kualitative.

A mund te mesohet lidershipi? E di se shume “lidere” mund te thone ne nuk kemi nevoje te mesojme me teper. Ne dime mjaft per te drejtuar.

Ne librin e tij “Leadership” Rudy Giuliani pranon qe I’u deshen rreth pese vjet eksperience publike per te mbajtur nje fjalim pa e ulur koken ne leter.

Mendimi im personal eshte se situatat nuk krijojne lidere. Situatat I identifikojne lideret. Eshte nje tjeter problem qe lideret duhet te perballojne. Influencat e ndryshme nepermjet pushteteve personale.

Nuk mund te neglizhohet fakti qe nje lider qe drejton nje organizate, kompani apo qeveri duhet te kete nje nivel te pranueshem njohurish te me se shumtes se proceseve. Kjo redukton influencen e atyre qe jane eksperte e qe duan te influencojne lidershipin.

Cfare eshte produkti I nje lidershipi kualitativ? Vendim-marrja cilesore. Kjo eshte ajo per te cilen njerezit ne Shqiperi vazhdojne te paguajne cmimin teper te larte.

Prandaj, o njerez, vleresojeni voten me tere forcen qe ajo ka. Lideret e vertete jane kudo rrotull jush. Eshte detyra juaj t’I identifikoni, dhe I vetmi mekanizem per t’a bere kete eshte vota.

Per nje lider nuk eshte e domosdoshme njohuria,besimi ne vetvete,humori etj. Nje lider e ka te shkruar ne sy. Lider lind ne jete. Te inspirosh njerezit kerkohet me shume se para.

Ne mjediset shqiptare flitet shpesh se si politikane blejne vota. Pse? Sepse ata nuk kane asnje nga cilesite qe nje lider duhet te kete.

Dicka qe duhet patur parasysh eshte se te qenit ne krye nuk te ben lider por te qenit lider te ve ne krye.

Share: