Home KRYESORE Buzëqeshja, ca gjëra që s’i dini…

Buzëqeshja, ca gjëra që s’i dini…

Pergatiti Jonida Salku

Le të vëmë pak gëzim tek gjithcka që bëjmë. Le të kemi një ndjenjë të shëndoshë të humorit të mirë. Dhe të mos harrojmë se buzëqeshja është transmetuese dhe ngjitëse! Ja ca gjëra që nuk i dini rreth buzëqeshjes:

* Mesatarisht, një rritur qesh rreth 6.205 herë në vit. Kjo do të thotë se ai qesh rreth 17 herë ne ditë. Nuk është shumë: fëmijët qeshin mesatarisht rreth 40 herë në ditë! Këtu duhet të rikujtojmë fjalët e M.Pritchart që thotë: “Nuk pushon së qeshuri sepse po plakesh, por plakesh sepse pushon së buzëqeshuri”

* Sigurisht cdo moshë qesh me gjëra të ndryshme: fëmijët me surprizat që në moshën e tyre janë të shumta, adoleshentët me temat–tabu dhe me satirën e prindërve dhe të mësuesve, dhe të rriturit me lojrat verbale, satirën dhe, nëse jemi të pjekur mjaftueshëm, edhe me vetë veten tonë.

* Një burrë që qesh fort, nxjerr frymën e tij nga mushkëritë me një shpejtësi që arrin 100 km në orë!

* Shoqëria nuk është ë detyrueshme për të qeshur, por është vënë re se qeshim më tepër më të njëjtën shaka, nëse ajo bëhet në praninë e të tjerëve. Gjithashtu qeshim mesatarisht 30 herë më tepër kur jemi me shoqërinë se sa kur jemi vetëm.

* E qeshura nuk është vetëm një privilegj njerëzor (mjaft kafshë sikur brejtësit dhe majmunët qeshin). Por vetëm njeriu mund të dallojë përdorimet e ndryshme të së qeshurës: qeshim në mënyrë agresive, sarkazëm, erotikisht, miqësisht, në mënyrë mbrojtëse (për të larguar stresin).

* Grekërit e lashtë besonin se Gelondi (I qeshuri) së bashku me Pasionin dhe Kënaqësinë, ishin dhurata të Perëndeshës Afërditë kundrejt njerëzve.

* Likurgu kishte ndërtuar një tempull në Spartë, ku adhurohej Gelondi (I qeshuri). Tempulli i Gelondit, egzistonte gjithashtu edhe në qytetin e Thesalisë. Madje një herë në vit organizoheshin lojra atletike publike në nder të tij.

* Hipokrati besonte në vlerën kuruese të së qeshurës!

(Artikull i mirëstudiuar, i përkthyer dhe përshtatur kohë më parë…)

Share: