Home KRYESORE Corriere.it: 100 vjet pas arkitektit të parë Italian të Tiranës Brasini, një...

Corriere.it: 100 vjet pas arkitektit të parë Italian të Tiranës Brasini, një tjetër Italian merr në dorë qytetin

Në fund të fundit, asgjë nuk është e rastësishme. Kështu e fillon artikullin në “corriere.it” gazetari me origjinë shqiptare Leonard Berberi duke iu referuar planit urbanistik të Tiranës që u miratua në fund të dhjetorit 2016.

Edhe pse në Tiranë pati debate dhe kundërshti nga grupet e ndryshme të shoqerisë civile apo të interesit, lidhur me planin urbanistik dhe gjelbërimin e qytetit, konstatimi në Corriere nuk është i njëjtë.

“Organizimi urban i Tiranës rikthehet në duart e një italiani. Dhe i takon arkitektit Stefano Boeri detyra e cila në vitin 1925 ishte e Armando Brasinit” shkruhet në artikull. “Sepse ndërsa në më pak se një shekull më parë i takonte Brasinit të mendonte për planin rregullues të qytetit shqiptar, sot është Boeri që duhet ta rimarë në dorë” shkruhet në artikull.

Gati 100 vite pas idesë së parë – të paktën në Tiranë – ideja është për të shumëfishuar hapësirat e gjelbëra, shërbimet dhe zonat publike. Në projektin Boeri, thuhet në artikull do të shtohet kurora e gjelbër, do të realizohen 20 shkolla rë reja publike dhe një shesh i madh Piazza del Mondo që do të kthehet edhe në një mënyrë për të krijuar një rrjet mini-qendrash kulturore dhe në shërbim të qytetarëve./nb/

Share: