Home KRYESORE Rusia sot nuk eshte as Rusia e Bashkimit Sovjetik! Nga Alban Daci

Rusia sot nuk eshte as Rusia e Bashkimit Sovjetik! Nga Alban Daci

Rusia sot nuk eshte as Rusia e Bashkimit Sovjetik. Rusia kerkon te bej blofin me gjigandin boteror dhe superfuqine e vetme e pa te diskutueshme, SHBA.

SHBA vazhdojne te jene me sukses superfuqia e vetme e Botes si ne planin e buxhetit dedikuar Forcave te Armatosura, inovacionit teknologjik dhe rinovimit te vazhdueshem te strukturave dhe mjeteve qe jane ne dispozicion te Difezes.

SHBA vazhdojne te jete vendi me i forte ekonomik dhe me nje rritje ekonomike mjaft premtuese nga ardhja ne pushtet e presidentit Trump.

Po Rusia kush eshte sot? Rusia ka bere nje kthese ne rritje ekonomike ne krahasim me situaten e saj ne fund te viteve ’80 dhe fillim te viteve ’90. Permisime ne rritje te buxhetit ushtarak dhe deri diku edhe ne rritje ekonomik, por keto te dhena nuk kane asnje rendesi konkrete nese analizojme faktoret e tjere.

Cilet jane keto faktore?

1. Se pari Rusia e sotme nuk eshte ajo e Bashkimit Sovjetik, sepse nuk ka ne dispozicion republikat sovjetike.

2. Se dyti, forcat ushtarake te Rusise se sotme nuk kane forcen, prestigjin dhe numrin e kohes se Bashkimit Sovjetik.

3. Rusia sot nuk ka burimet natyrore dhe njerezore qe kishte ne Kohen e Bashkimit Sovjetik.

4. Rusia disa ish republikat sovjetike i ka armiq te betuar brenda zones se saj te influences. Gjeorgjia, Ukrahina, Rumania, Polonia e disa republika te tjera jane te gatshme te luftojne fort dhe kunder Rusise ne rastin e nje konflikti te madhe boteror.

5. Turqia ne rastin e nje konflikti te madh boterore eshte e detyruar te jete me Perendimin ose te mbetet neutrale perseri, por kurre smund te jete me Rusise, pasi politikat gjeopolitike ruse jane ne konflikte te hapur e sigurt ne Mesdhe. Nese Rusia kerkon te dal ne Mesdhe sic eshte deshira e saj e hershme, ajo pike se pari duhet te pushtoje, nenshtroje e te shuaj Turqine.

6. Linja fetare e Rusise dhe ajo politike jane hapur kunder linjes fetare dhe politike qe ka dot Erdogan. Armiqte e vertete te Putin jane myslimanet dhe Erdogan pretendon se perfaqeson Kalifatin.

7. Vendi si Ukrahina, Gjeorgjia dhe Polonia nuk duhet te nenvleresohen nga Putin ne nje skenar te nje konflikti te ri boteror.

8. Rusia e sotme nuk ka asnje lloj interesi te perfshihet ne nje konfliket boteror per te mbrojtur nje lider si Assad apo per ato interesa gjeopolitike qe mund te kete me nje vend si Siria. Pra raporti mes interesave qe ka ne Siri dhe kostoja qe mund te kete ne nje perplasje me SHBA-jane eshte me diferenca te medha.

9. Rusia ka probleme serioze me dallimet e medha sociale dhe ekonomike te brendshme. Keto jane faktore qe e dobesojne Rusine ne cdo lloj konflikti te armatosur te nivelit botetor.

10. Rusia ka nivelet me te dobeta te koshiences dhe te vetedijes kombetare. Modelet ekonomike te ketin vendi pas viteve ’90, kane ulur ndjeshem pergjegjesij kolektive.

11. Situata e Rusise sot eshte e ngjashme me ate te Carit ne fillim te Luftes I Boterore. Realisht nga ruset, Putin konsiderohet nje tirane dhe nje car dhe ne momentin e pare qe vendi do te perfshihet ne nje konflikte te rendesishem te nivelit boteror, ka shume gjasa qe qytetaret te mos luftojne, por fillimisht te rrezojne Putin per te fituar lirine, ashtu sic bene bolsheviket ne fillim te Luftes I Boterore.

12. Amerika eshte me e forte se ne kohen e Luftes se Ftohte, sepse ajo e ka zgjeruar influencen e saj boterore, ka futur ne rrethine saj te influenza republika qe me pare ishin zemra e Bashkimit Sovjetik.

13. Amerika ka te njejtet alate qe kishte ne Luften e II duke shtuar edhe aleatet e rinj te ish Republikave Sovjetike.

14. Amerika vazhdon te kete ndjenje te larte nacionalizmi dhe pergjegjesi te larte kolektive si Komb kur behet fjale per rreziqet e jashtme.

15. Dyshja SHBA-Angli, jane dyshja me soliditet te natyrshem dhe me force akoma me te madhe se ajo qr kishin gjate konfliktit te Luftes II Boterore dhe Luftes se Ftohte.

Share: