Home KRYESORE Greva e studenteve dhe abrogimi i ligjit te arsimit te larte universitar

Greva e studenteve dhe abrogimi i ligjit te arsimit te larte universitar

Nga Albert Gajo

Po degjoj gjithmone e me shume zera dhe thirje nga stafe pedagogjike qe ne mbeshtetje te greves se studenteve, kerkojme anullimin e ligjit per arsimin e larte universitar. Si pjese e stafit akademik shpreh kundershtim tim te plote per abrogimin e ligjit te arsimit te larte universitar. Kjo per shume aresye po me te rendesishmet do te permendja:

– mungesa e financimeve per universitetet dhe per arsimin ne pergjithesi nuk ka te beje me difektet e ligjit por mungesen e dospobibileteve financiare te qeverise, pasi taksapaguesit shqiptare nuk kane besim se 1 leke tatime i marre nga xhepat e tyre do te shpenzohet drejt dhe necdobi te tyre nga qeveria.

– terheqja apo abrogimi i ligjit te arsimit te larte do te kthje sistemin arsimor universitar ne sistwmin e lioskezimit dhe shitjes se diplomave universitare dhe jo ne institucione mesimedgenie dhe kerkimit shkencor.

– abrogimi i ketij ligji do te demtoje konkurwncen e ndershme ndermjet institucioneve te aresimit te larte qofte atyre privare dhe publike dhe ne njera tjetren.

– anullimi i ketij ligji do te coje ne rritjen e kostove direkte dhe indirekte te studenteve padi muk do te kishte kontroll be vendoshen e standarteve minimale.

Shkurt abrogimi i ketij ligji do ta fusi kete sektor ne nje kaos te vecante, perfitues te se ciles do te ishin “oligarket” e jetij sistemi te ngjashem me oligarket e sistemit shendetesor ne shqiperi, te cilet nuk kane lejuar qe ne kete sektor vital te keyhen reformat e duhura, gje qe po e con kete sistem vecanerisht sistemin spitalor dhe ate terciar spitalor universitar ne kolaps te plote!

Me jete rast, lexuesit te jetuj statusi i uroj Krishlindje te lumtura

Share: