Home KRYESORE A është e mirëqënë idea se të vaksinuarit nga tuberkulozi janë më...

A është e mirëqënë idea se të vaksinuarit nga tuberkulozi janë më rezistentë ndaj koronavirusit?

Nga Mirela Bodgani

Hipotezes qe qarkullon se njerezit e vaksinuar dikur me vaksinen e Tuberkulozit (TB) – pra brezi i shqiptareve te lindur ne vitet ’60, ’70 dhe ’80 – mund te jene me rezistente ndaj Corones dhe per kete permendet si shembull fakti qe numri i vdekjeve ne Shqiperi eshte i ulet, shtuar ketu qe nuk kemi degjuar mortalitet te shqiptaret ne vendet e prekura ne Europe (perfshire ketu Italine), nuk do ti vija shume rendesi nese, nuk do kisha pare artikullin e meposhtem te prestigjozja “Science”.

Sipas artikullit, nje ekip shkencetaresh ne kater vende, Hollande, Angli, Australi dhe Gjermani, bazuar ne evidenca klinike dhe studime te meparshme, do te fillojne nje testim klinik per te provuar qe vaksina e TB e bere para shume dekadash le tek individet nje mbrojtje limfocitare jo-specifike, duke rritur aftesine e sistemit imunitar per te luftuar patogjene edhe jashte spektrit te TB bacterium, pra perfshire dhe mbrojtje ndaj Coronavirusit.

Epidemiologet e Njohur si Silva Bino E të tjerë mund të na japin ndonjë opinion më profesional?

Më poshtë Artikulli i revistës prestixhoze

“Shkenca”

Share: