Home KRYESORE Gazetari i bën 5 pyetje themelore ambasadores Yuri Kim: Populli ka humbur...

Gazetari i bën 5 pyetje themelore ambasadores Yuri Kim: Populli ka humbur besimin te Reforma në Drejtësi…

Një telegram publik Ambasadores Kim!

Znj. Ambasadore para se të shkruaja këtë mesazh publik adresuar Juve në mënyrë direkte, natyrisht që kisha disa dilema, duke patur parasysh limitet që lejon komunikimi dhe gjuha diplomatike. Edhe pse keni pak kohë si ambasadore në Shqipëri, besoj se tanimë e keni kuptuar nivelin parapolitik që kanë njerëzit amatorë, që ushtrojnë politikën si profesionistë në Shqipëri.

Kjo për faktin e thjeshtë, ku sikurse keni konstantuar dhe tani jeni duke provuar në misionin tuaj, se është e pamundur që politika e këtushme, të zgjidhë mosmarrëveshjet që ka, sidomos për çështje madhore pa ndërmjetësim ndërkombëtar.

Madje duhet të keni dëgjuar që shpesh kërkohet edhe hetim ndërkombëtar. Një kërkesë e tillë është artikuluar së fundi edhe nga Presidenti i Republikës Z. Ilir Meta për çështjen e shembjes së godinës së Teatrit Kombëtar. Kjo palë e ndërmjetme është edhe dëshmitare sesi politikanët “ar-miq”, telendisin njëri tjetrin dhe aferat e tyre korruptive politike dhe ekonomike, duke harruar se me këtë sjellje jo vetëm ulin dinjitetin personal dhe profesional si politikanë, por ulin edhe dinjitetin e shtetit.

Fjala vjen a nuk ju duket paradoksale, gati gati edhe ironike, që ne kemi kryesimin e radhës së Presidencës së OSBE-së dhe ndërkohë nuk negociojmë e nuk biem dot dakord, as për reformën bazike të demokracisë, sikurse është ajo zgjedhore?! E kjo është vetëm një nga shumë paradokset dhe pasojat ironike që ka prodhuar kjo klasë politike. Por për fat, Juve dhe çdo diplomat, institucion ndërkombëtar apo shtet, gjithnjë në qëndrimet e mbajtura ka veçuar Popullin Shqiptar nga politika që e përfaqëson, çka na lë të kuptojmë se bëni diferencën mes politikanëve dhe popullit edhe pse ata flasin gjithnjë dhe vetëm në emër të popullit.

Rastet e dy reformave më të rëndësishme të vendit, sikurse është ajo në drejtësi dhe ajo zgjedhore e dëshmojnë këtë. Tani pas takimeve që kryeni me ta, paramendoj se ju duken të gjithë edhe djaj, edhe engjëj njëkohësisht, edhe shumë të vërtetë edhe shumë mashtrues.

Për ne vendorët, kjo është një histori e njohur, madje e dalë boje (thënë shqiptarçe) sepse e dimë se tjetër gjë ata predikojnë, tjetër mendojnë dhe ndryshe veprojnë në realitet. Tanimë besoj se edhe Juve jeni koshiente për këtë, por edhe nëse nuk jeni me siguri do të bëheni së shpejti. Përsa më sipër, po Ju ftoj të gjeni rastin dhe mundësinë të flisni hapur për popullin shqiptar pa “interpretues politikë” të cilët i përkthejnë qëndrimet tuaja sipas interesave personale.

Njerëzve iu ka sosur durimi për politikën. Ky është një vend i vogël dhe pak a shumë natyra e njerëzve është shumë këmbyese në komunikim dhe shumë gjëra mësohen e dihen. Ndaj neveria publike ka arritur kulmin se hajduti thotë kapeni hajdutin, dhunuesi kërkon ndëshkimin e dhunës e kështu me rradhë. Dhe të gjitha këto dilema, që ndoshta janë edhe spekulime e të pavërteta do të duhej të merrnin një përgjigje.

Meqë institucionet dhe njerëzit që merren me politikë nuk kanë besueshmëri në tërësi, por edhe besueshmëri të ndërsjelltë, Ju lutem a mund të gjeni një mundësi të përshtatshme për t’i thënë popullit shqiptar konkretisht:

1) Kush janë ata që po bllokojnë reformën në drejtësi?

2) Kush kërkon që ajo të dështojë? Cilët persona, institucione apo grupime kërkojnë të kapin, ndikojnë ose influencojnë institucionet e reja të drejtësisë në Shqipëri?

3) Përse SPAK-u një strukturë e ngritur posaçërisht për hetimin dhe dërgimin para drejtësisë të zyrtarëve dhe ish-zyrtarëve të lartë të shtetit nuk po vepron ende sipas qëllimit dhe misionit për të cilin u ideua, projektua dhe funksionon duke patur parasysh që Reforma në Drejtësi përveç interesit të drejtpërdrejtë politik edhe është financuar nga Qeveria e SHBA?

4) Populli Shqiptar ka humbur besimin për rezultatetet e premtuara të Reformës në Drejtësi dhe këtë e tregojë sondimet publike. Po Juve personalisht dhe Ambasada e SHBA, vazhdoni të jeni optimistë se korrupsioni i nivelit të lartë në Shqipëri do të goditet dhe mbi ç’baza?

5) Keni juve një ide konkrete se kur do të shohin shqiptarët “Peshqit e Mëdhenj”, sikurse I cilësoi paraardhësi Juaj, Ambasadori Lu, politikanët e korruptuar para drejtësisë?

Për përgjigjet e këtyre pyetjeve ka nevojë Populli Shqiptar Znj. Ambasadore, në mënyrë të drejtpërdrejtë dhe pa interpretues të ndërmjetëm, të cilët fshihen pas nocioneve tuaja diplomatike kur ju takojnë. Juve jeni akoma një burim shumë i besueshëm dhe ky besim do të rritej edhe më tej nëse vërtetë Juve Znj. Ambasadore do t’i flisni direkt popullit shqiptar.

Me respekt,

Denis DYRNJAJA
Gazetar

Share: