Home Gjeo-Ekonomia 10 rreziqet që i përqasen botës

10 rreziqet që i përqasen botës

Përgatiti Dritan Haxhiraj

✅ Rreziku i pare : “ Presidenti i 46🇺🇸”

Në raportin e paraqitur per rreziqet që e presin botën ne 2021, autorët vendosën në krye të renditjes, për herë të parë, një çështje brenda SH.B.A. Zgjedhjet e Nëntorit dhe shteti i institucioneve federale në një vend gjithnjë e më të polarizuar. Elemente që i gjejmë sot me vendin e parë të zënë nga “46🇺🇸”

Eshte presidenca e yllit, shkruajnë ekspertët e Euroazisë, duke pasur parasysh që qiramarrësi i Shtëpisë së Bardhë konsiderohet i paligjshëm nga rreth gjysma e vendit.

Biden, mori 306 vota elektorale dhe më shumë se 80 milion vota popullore, më shumë se çdo kandidat presidencial në historinë amerikane. Por refuzimi i Presidentit Donald Trump për të pranuar rezultatin e zgjedhjeve që ai pretendon se ishte vjedhur është unik në historinë amerikane. Kjo është arysja kryesore se sa i ndarë është dhe do të mbetet vendi.

✅ Rreziku i dyte: Covid-19

Viti fillon me lajmet e mira nga fronti i vaksinës. Bota është optimiste se jeta do të fillojë të kthehet në normalitet në gjysmën e parë të vitit. Sidoqoftë, “krizat ekonomike në tregjet në zhvillim mund të minojnë rimëkëmbjen fillestare në tregjet e përparuara dhe të ulin ndjeshëm rritjen globale; rikuperimi i padrejtë do të sjellë paqëndrueshmëri politike. Ky vit do të zbulojë se simptomat e vazhdueshme të Covid-19 kërcënojnë jo vetëm shëndetin tonë por edhe ekonominë tonë globale

✅ Rreziku i tretë : Klima

Do të ketë shumë shtrëngime duarsh “triumfale” në shfaqjen e bërë për përparimet që i kanë ndodhur klimës, me njoftime të reja për emetimet zero. Por tranzicioni i energjisë do të vazhdojë të dominohet nga mungesa e koordinimit global.

✅ Rreziku i katërt: SFIDA SH.B.A.-KINE

Pas daljes nga skena politike të Trump, marrëdhëniet SH.B.A-Kinë nuk do të jenë aq konfliktuale. Të dy palët do të kërkojnë një pushim. Por dëshira për stabilitet do të kompensohet nga tre faktorë të rinj dhe të nënvlerësuar, një përhapje e tensioneve nga Shtetet e Bashkuara te aleatët e saj, një konkurs për të shëruar botën dhe një tjetër për ta bërë atë më të gjelbër. Dhe përsëri, Biden do të përpiqet të marrë frymë për t’u përqëndruar në çështjet e brendshme dhe Presidenti kinez Xi Jinping për të konsoliduar më tej fuqinë e tij përpara Kongresit të Partisë në 2022. Por askush nuk do te fal askend. Në të vërtetë, ne do të shohim një përshkallëzim të tensioneve.

✅ Rreziku i pestë ,është rrjedha e të dhënave me rrezikun që pengesat e reja pengojnë kërkimin e përgjigjeve të koordinuara ndaj sfidave globale siç janë ndryshimi i klimës.

Në vendin e gjashtë, është sfida teknologjike dhe gjeopolitike në arenën kibernetike.

Në vendin e shtatë, është Turqia, e cila shmangu një krizë financiare në fund të vitit të kaluar dhe e cila përfaqëson një aleat të pakëndshëm për NATO dhe Shtetet e Bashkuara . Përpjekjet e Biden për të rivendosur marrëdhëniet me Ankaranë së shpejti do të përfundojë në telashe.Turqia konsiderohet si një fqinj destabilizues për Bashkimin Evropian. Sidomos në dritën e tensioneve të njohura midis Presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan dhe homologut të tij francez Emmanuel Macron, i cili me largimin e kancelares gjermane Angela Merkel po përgatitet të jetë ai i busulla në Kontinentin e Vjetër.

Sfida e tetë përfaqësohet nga çmimi i naftës, i cili po përgatitet për një 2021 më keq se viti i sapo përfunduar.

Sfida e nëntë, është Evropa pas Merkel, me rrezikun që, pas pandemisë dhe menaxhimit të saj nga qeveritë Evropiane, edhe populizmi evropian do të zgjohet nga letargjia e tij (e shkurtër), pushteti do të krijojë hapje për populistët në Itali dhe Hollandë këtë vit dhe në Francë përpara zgjedhjeve të vitit të ardhshëm “.

Në vendin e dhjete, është Amerika Latine.

Lindja e Mesme është padyshim humbësi i madh i krizës së koronavirusit midis rajoneve të botës. Por Amerika Latine është e sigurte që renditet direkt mbas.

Share: