Home Approccio Italo Albanese Ylli Dylgjeri replikon me Carlo Bollinon për Shëndetësinë falas!

Ylli Dylgjeri replikon me Carlo Bollinon për Shëndetësinë falas!

Çfarë nuk thotë Carlo Bollino?

Nga Ylli Dylgjeri

Ne komentet e Tij per reformat e qeverise ne shendetesi, gazetari militant Carlo Bollino eshte shprehur: se ne Shqiperi shendetesia eshte falas por mjeket jane te korruptuar!!!
Duke replikuar me Bollinon do ti kerkoja te ishte me sinqerte me publikun shqiptar dhe me europian kur flet per reformat e qeverise ne shendetesi.

Per mos e zgjatur, do Ti thoja me tej se me fenomenet e korrupsionit dhe mitmarrjes eshte ndeshur me kohe edhe shoqeria italiane, per te mos thene qe ka qene nona e tyre ne histori, por sot eshte ne krye te sherbimit shendetesor boteror duke u kualifikuar nga OBSH si vendi i dyte per sherbime dhe arritje.

Si ka arritur atehere ketu? Reformat ne itali jane te gjithanshme e te pervitshme por ajo qe na intereson sot pas arrestimit te mjekut shqiptar Prifti eshte se si e kane zgjidhur italianet ne sistem pagesen e pacientit, mjekut, dhe sistemit spitalor kur jane pacientet te pa siguruar. E sqaroj kete sepse debati ketu ka marre permasa te frikshme per te mos thene qe eshte shpesh diletant dhe i mjere. Nuk flet kerkush per zgjidhje apo si te parandalojme prangat dhe korrupsionin galopant ne sistemin tone shendersor.

Prifti nuk i ka sjelle as sallat e as pajisjet nga shtepia. Qeveria është për të zgjidhur skemën e interesave të pacientit me mjekun dhe shtetin.

Në itali e kanë zgjidhur këtë skemë pagese me kohe. Dhe e dini si?

Mjeket aty punonin edhe ne klinikat e tyre private edhe ne Spital Publik. Mjeket nuk i kishin mundesite te blinin salla apo pajisje operacioni. Shteti u kish dhene hapesirat ne ambjentet e tij e njeheresh nuk i kishte larguar nga sherbimi ne spitalin publik.

Konkretisht:

Unë u operova para disa viteve në Padova të Italisë. Vuaja nga nje bllokim i karotiteve.
Pagesa qe mu kerkua ishte : Parapagim në Spitalin Publik ne nr.llogarie ne nje nga Bankat qe operojne ne tregun bankar shqiptar. Une nuk isha i siguruar apo i risiguruar ne kompanite shqiptare te sigurimeve. Keshtu derdha shumen e kerkuar ne banke per llogari te spitalit te Padova-s.

Interesat ishin zgjidhur në këtë formë:

Profesori italian që bëri operacionin vizitonte në klinikën e Tij private dhe operonte në spital publik. Pagesa e vizites në klinikë ishte modeste. Ne Spital me e larte. Por, ndarja e parave i gëzonte të gjithë. Ne perfundim, 33% nga shuma e derdhur i merrte mjeku, 33% i merrte spitali dhe 33% i merrnin tatim taksat.

Në fund të operacionit mjeku nuk pranonte më asnjë lek nga pacienti. Kështu funksiononte atje, dhe nuk kishte SPAK, KÇK apo OFL që të hetonte e ndalonte per mitmarje.

Ky ishte kapitalizmi human. Mjeku nuk mund te abuzonte me blloqe, me pazare e me Tire. Kjo ishte skema italiane. Kete nuk na thote Carlo, por thote ate çka thote Karli i madh, Shefi i Tij Kryeminister.

Share: