Home KRYESORE Webinar Ndërkombëtar – Gazetarët në Rajonin e Ballkanit diskutojnë rolin e Medias...

Webinar Ndërkombëtar – Gazetarët në Rajonin e Ballkanit diskutojnë rolin e Medias në lidhje me Çështjet Sociale të shkaktuara nga Pandemia COVID-19

Më 27 Shkurt 2021 u mbajt “Forumi i 2-të Ballkanik i Mediave: COVID-19 dhe perspektiva e medias për çështje sociale” dhe në këtë forum u diskutua roli i medias në lidhje me çështjet sociale të ndikuara nga pandemia.

Ky event u organizua nga dega e HWPL Daejeon Chungcgeong. Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës (HWPL) është një OJQ me seli në Republikën e Koresë se Jugut dhe e lidhur me OKB. Eventi u zhvillua në internet me pjesëmarrësit që nderhynin nga vendet në rajonin e Ballkanit. Eventi u ndoq nga një audiencë nga e gjithë bota.

Punimet filluan me një pershendetje nga Bojan Stojkovski i cili është një gazetar nga Republika e Maqedonisë së Veriut. Pas kësaj, gazetarë të ndryshëm nga rajoni i Ballkanit vazhduan të mbanin fjalimet etyre.

Gazetari i Free Lance-së, Bojan Stancevic, nga Bosnja dhe Hercegovina, tha se kohëzgjatja e pandemisë kishte shkaktuar probleme. Një problem i tillë përfshinte akuzat për korrupsion në fushën mjekësore. Qeveria federale, shpjegoi ai, bëri një kontratë me një firmë në lidhje me prokurimin e pajisjeve mjekësore. Kompania, u sugjerua, ishte përgjegjëse për humbjet ekonomike si rezultat i prokurimit publik të atyre pajisjeve. Sidoqoftë, kishte njerëz që mendonin se qeveria federale nuk ndëshkonte kompaninë përkatëse (me të cilën kishte bërë një kontratë). Gazetarët theksuan që incidenti duhet të hetohet plotësisht dhe të raportohet qartë në mënyrë që publiku të dijë të gjitha faktet.

Z. Artur Nura i cili është kryeredaktor i Perqasje.com, nga Shqipëria, tha se ai është i interesuar në botën mjekësore sepse kaq shumë njerëz janë sëmurë dhe kanë vdekur, dhe sepse deklaratat e ekspertëve të fushës mjekësore kanë një ndikim të madh tek njerëzit. Prandaj, ai tha që edhe nëse ekspertët janë profesionistë në industrinë mjekësore, gazetarët duhet të konfirmojnë në mënyrë të pavarur vlefshmërinë e deklaratave të tyre. Duhet të përcaktohet me kujdes nëse pikëpamjet e shprehura nga ekspertët janë mendime të tyre private apo jo, dhe nëse ka prova të mjaftueshme për të mbështetur deklaratat e tyre.

Artur Nura vazhdoi duke thënë se nëse mbulimi mediatik përfshin informacion të pasaktë, shumë njerëz mund të vdesin si rezultat. Prandaj, gazetarët duhet të shmangin raportimin e informacionit që mund të bëhet temë e bisedës derisa të mund të konfirmojnë nëse informacioni është i saktë. Gazetarët duhet të jenë shumë të matur dhe të jenë të sigurt se përmbajtja e artikujve të tyre është e saktë.

Për më tepër, Grupi Ndërkombëtar i Paqes së Grave (IWPG) dhe Grupi Ndërkombëtar i Rinisë së Paqes (IPYG), duke punuar si partnerë me HWPL morën pjesë dhe morën fjalime.

Emma Oh e cila është menaxhere e publicitetit në degën Daejeon Chungcheong të IWPG tha që mbrojtja e të drejtave të njeriut të grave nuk është kryer për shkak të pandemisë së zgjatur. Ajo tërhoqi vëmendjen për faktin se dhuna në familje është rritur.

Të dhënat globale të dhunës në familje tregojnë se sa e rëndë është bërë kjo situatë. Sidoqoftë, shkalla e vërtetë e rrezikut nuk zbulohet lehtë në zona si rajoni i Ballkanit dhe Republika Demokratike e Kongos. Ajo e përshkroi rritjen në këto raste si një PANDEMIK HIJE.

Disa viktima femra në këto vende kanë një frikë ekstreme për të zbuluar përvojat e tyre në media. Ata nuk e zbulojnë dhunën brenda familjes së tyre pasi besojnë se do të ketë pasoja të rënda dhe është e pamundur të bëhen të pavarur financiarisht.

Në këtë kontekst, është urgjente të mbrohen të drejtat e grave. Në këtë drejtim, IWPG është e angazhuar në aktivitete të ndryshme për mbrojtjen e të drejtave të njeriut të grave.

Emma Oh shpresonte të tërhiqte vëmendjen nga aktivitetet e IWPG nga njerëzit e botës dhe shtypi.

Në fjalimin e tij Kevin Kim i cili është vullnetar i IPYG tha të dëgjonte për realitetin e secilit vend përmes raporteve të mediave. Kushtet e këqija të garuara nga vullnetarët mjekësorë në secilin vend janë zbuluar nga media.

Shërbime të ndryshme humanitare dhe ndihmë materiale nga njerëz dhe grupe anembanë globit (të cilët dinë për kushtet e këqija me të cilat përballen vullnetarët mjekësorë) vazhdojnë të ofrohen.

Ai theksoi se roli i shtypit është shumë i rëndësishëm dhe shprehu mirënjohje për gazetarët. Ai u kërkoi atyre që të vazhdonin rolet e tyre si një “dritare” e cila tregon “nevojë për të ditur informacion”. Përveç kësaj, ai u bëri një thirrje gazetarëve të pranishëm të mbulojnë shpesh lajmet e paqes në mënyrë që të gjithë njerëzit në të gjithë botën të marrin pjesë në punën e HWPL për paqen e mirëfilltë.

Share: