Home KRYESORE Deklarata e HWPL mbi krizat e të drejtave të njeriut në Mianmar

Deklarata e HWPL mbi krizat e të drejtave të njeriut në Mianmar

Ne, Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës (HWPL), shprehim shqetësim të thellë për situatën në Mianmar, e cila ka shkaktuar viktima dhe ka paraqitur kërcënime të mëdha për të drejtat e njeriut.

Përpjekjet e fundit të ushtrisë Mianmar për të shtypur protestat jo të dhunshme kanë çuar në dhjetëra vdekje dhe qindra plagosje. Numri vazhdon të rritet.

Jeta njerëzore nuk duhet të merret në asnjë rrethanë. Asnjë konflikt interesi nuk mund të justifikojë dhunën ndaj civilëve dhe asnjë interes i asnjë grupi nuk mund të mbizotërojë mbi jetën njerëzore.

Përdorimi i dhunës për të shtypur protesta paqësore dhe për të heshtur zërat për ndryshim është në kundërshtim me vullnetin e njerëzve të Mianmarit. Autoritetet duhet të respektojnë të drejtat e njeriut dhe lirinë e shprehjes së njerëzve. Ne u bëjmë thirrje të gjitha palëve përkatëse në Mianmar të shprehin keqardhje për situatën në vazhdim dhe të angazhohen në dialog për të kërkuar një zgjidhje paqësore. Ne jemi të bindur se bashkësia ndërkombëtare do të mbështesë këtë përpjekje, e cila do të kontribuojë në sigurinë dhe paqen jo vetëm në Azinë Juglindore, por edhe në pjesë të tjera të botës.

Ne, HWPL, së bashku me anëtarët tanë në të gjithë globin jemi thellësisht të shqetësuar për dëmin e shkaktuar civilëve nga dhuna e përshkallëzuar në Mianmar. Vëmendja ndërkombëtare është përqendruar në Mianmar, dhe historia do t’i kujtojë këto momente. Situata duhet të zgjidhet në një mënyrë të drejtë dhe paqësore edhe për hir të brezit në rritje, i cili do të mësojë nga kjo krizë për të ndërtuar të ardhmen e tyre. Ne u bëjmë thirrje të gjitha palëve që të përmbahen nga shtypja ose forca dhe në vend të kësaj të zgjidhin krizën përmes dialogut dhe konsensusit bazuar në respekt dhe mirëkuptim reciprok. Dhe ne i bëjmë thirrje Kombeve të Bashkuara të marrin masa aktive në mënyrë që të drejtat e njeriut dhe siguria e njerëzve të Mianmar të mbrohen mbase.

Ne i kërkojmë familjes globale të paqes të lëshojë deklarata duke u kërkuar autoriteteve dhe civilëve në Mianmar të ndjekin dialogun dhe të kërkojnë një zgjidhje paqësore në mënyrë që të rivendosë paqen në vend.

Në një zë, HWPL dhe të gjithë anëtarët tanë në të gjithë botën shprehin shpresë se kriza e vazhdueshme në Mianmar do të zgjidhet paqësisht përmes dialogut, jo dhunës, dhe ne i bëjmë thirrje bashkësisë ndërkombëtare të bashkohet me ne.

Man Hee Lee, një avokat i paqes i HWPL, dhe anëtarët e HWPL në të gjithë botën

Share: