Home Gjeo-Ekonomia Mesdheu në Alarm? Nga Dritan Haxhiraj

Mesdheu në Alarm? Nga Dritan Haxhiraj

Ajo që po ndodh në këto orë është vetëm maja e ajsbergut e asaj që është planifikuar shumë muaj më parë.

Vladimir Putin ka një objektivë të qartë.
Do te hy në histori si njeriu që kaloi edhe Bonapartin, Hitlerin, pa u vënë re. Por do të arri të mposhti teknologjinë amerikane?

Flota u identifikua nga satelitët të ESA-s dhe tregoi gjashtëmbëdhjetë anijet e forcës ruse disa milje larg brigjeve të Lindjes së Mesme.

Formacioni është vetëm një kilometër e gjysmë i gjerë dhe pak më pak se 3 kilometra i gjatë. Kjo do të thotë se anijet janë shumë afër njëra-tjetrës, një formacion i pazakontë dhe shumë kompakt. Për më tepër, falë mbështetjes së bazave ruse në disa pika në Lindjen e Mesme, grupi detar gëzon mbulim të plotë ajror. Pozicioni i anijeve përdoret kryesisht gjatë stërvitjeve, dhe jo në një situatë konflikti të mundshëm, ku zakonisht preferohet shpërndarja e njësive në një zonë më të madhe. E çuditshme është edhe prania në sipërfaqe e dy nëndetëseve, e cila në fakt ka hequr dorë nga aseti kryesor i instrumentit të nëndetëses, fshehtësia e tij.

Anijet e Moskës në Mesdhe pothuajse të gjitha anijet e Federatës Ruse të pranishme në pellgun e Mesdheut janë të përfshira në manovër, duke përfshirë dy kryqëzuesit e fuqishëm të klasit Slava, Marshal Ustinov dhe Varyag. E projektuar kryesisht për luftime kundër anijeve, secila anije, me peshë 12,000 tonë, është e armatosur me gjashtëmbëdhjetë raketa supersonike P-1000 Vulkan dhe 64 raketa S-300F Rif për mbrojtjen kundërajrore.

Flota mesdhetare përfshin gjithashtu gjashtë njësi amfibe, pesë të klasës Ropucha, (Ropucha, Korolev, Minsk dhe Kaliningrad, Olenegorskiy Gornyak dhe Georgiy Pobedonosets), dhe një më të madhe të klasës Ivan Gren (Pyotr Morgunov) dhe tre naftë-elektrike nëndetëset Stary Oskol, Krasnodar dhe Novorossiysk, dy prej të cilave janë të dukshme në fotot satelitore.

Objekti i trajnimit mund të jetë ai i cili kërkon tê shkëpusë flotat e NATO-s të arrijnë në Detin e Zi dhe, potencialisht, të ndërhyjë në operacionet në Ukrainë. Në Mesdhe, në fakt, është aktive stërvitja e Aleancës Atlantike “Dynamic Manta”, me pjesëmarrjen e njëmbëdhjetë anijeve, katër nëndetëseve dhe disa avionëve luftarakë nga nëntë vende aleate (SHBA, Itali, Kanada, Francë, Gjermani, Greqi. , Spanja, Turqia dhe Mbretëria e Bashkuar).

Share: