Home KRYESORE Merr fund misteri, shkencëtarët tregojnë nga erdhi virusi Covid-19

Merr fund misteri, shkencëtarët tregojnë nga erdhi virusi Covid-19

Qyteti i Wuhan, KinëShkencëtarët duket se i kanë dhënë fund misterit, duke rrëzuar teorinë e rrjedhjes së virusit Sars-Cov-2 nga laboratori biologjik në Wuhan.

Në një artikull të publikuar në “The Conversation” profesori i Universitetit të Sidneit, Edward C Holmes thotë se studimet e tij dhe të kolegëve, të marra së bashku, tregojnë një pikturë të qartë të asaj që ndodhi në vitin 2019 në qytetin kinez.

Sipas tij, pandemia filloi aty ku u zbuluan rastet e para, në tregun me shumicë të ushqimeve në Huanan.

Tregu Huanan ishte epiqendra e pandemisë

Nga një analizë e vendndodhjeve gjeografike të rasteve më të hershme të njohura të COVID – që datojnë në dhjetor 2019 – u zbulua një grupim të fortë rreth tregut Huanan. Kjo ishte e vërtetë jo vetëm për njerëzit që punonin ose vizitonin tregun, por edhe për ata që nuk kishin lidhje me të.

Tregu Huanan ishte epiqendra e pandemisë. Që nga origjina e tij atje, virusi SARS-CoV-2 u përhap me shpejtësi në vende të tjera në Wuhan në fillim të vitit 2020 dhe më pas në pjesën tjetër të botës.

Holmes shprehet se në tregun e Huanan nuk shiteshin vetëm ushqime deti, aty kishte kafshë të egra dhe të ndaluara që tregtoheshin.

“Shumica e mostrave që më vonë rezultuan pozitivë për SARS-CoV-2 ishin nga këndi jugperëndimor i tregut. Kafshët e egra që pashë për shitje në vizitën time në 2014 ishin në këndin jugperëndimor. Kjo krijon një rrugë të thjeshtë dhe të besueshme që virusi të kërcejë nga kafshët te njerëzit”, shprehet ai.

Përhapja nga kafshët

SARS-CoV-2 ka evoluar në një grup prejardhjesh, disa të njohura për ne si “variante shqetësuese” (ajo që ne e quajmë Delta, Omicron dhe kështu me radhë). Ndarja e parë në pemën familjare SARS-CoV-2 – midis linjave “A” dhe “B” – ndodhi shumë herët në pandemi. Të dy linjat kanë një epiqendër në treg dhe të dyja u zbuluan atje.

Analizat e mëtejshme sugjerojnë se linjat A dhe B ishin produkte të transmetimeve të veçanta nga kafshët. Kjo thjesht do të thotë se kishte një grup kafshësh të infektuara në tregun Huanan, duke nxitur ngjarje të shumta ekspozimi.

Rindërtimi i historisë së mutacioneve në sekuencën e gjenomit SARS-CoV-2 me kalimin e kohës tregoi se linja B ishte e para që kaloi  te njerëzit. Ajo u pasua, ndoshta disa javë më vonë, nga linja A.

Të gjitha këto ngjarje vlerësohet të kenë ndodhur jo më herët se fundi i tetorit 2019. Pretendimet se virusi po përhapej përpara kësaj date mund të hidhen poshtë.

Vdekja për teorinë e rrjedhjes së laboratorit

Teoria e rrjedhjes së laboratorit mbështetet në një rastësi fatkeqe: që SARS-CoV-2 u shfaq në një qytet me një laborator që punon me koronaviruset e lakuriqëve të natës.

Disa nga këto koronaviruse të lakuriqëve janë të lidhur ngushtë me SARS-CoV-2. Por jo aq afër për të qenë paraardhës të drejtpërdrejtë.

Fokusi në Institutin e Virologjisë në Wuhan na ka shpërqendruar nga një lidhje shumë më e rëndësishme: se, si SARS-CoV-1 (i cili u shfaq në fund të vitit 2002) para tij, ka një lidhje të drejtpërdrejtë midis një shpërthimi të koronavirusit dhe një kafshe të gjallë në treg./NewsBomb.al