Home Gjeo-Ekonomia Udhëheqësit globalë në sektorët publikë dhe privatë bëjnë thirrje për Zërin e...

Udhëheqësit globalë në sektorët publikë dhe privatë bëjnë thirrje për Zërin e Bashkuar për Paqe si nje Institucion

Më 18 shtator, 8-vjetori i Samitit Botëror të Paqes HWPL u mbajt në internet me temën “Paqja si një institucion: Një fondacion për zhvillim të qëndrueshëm”. Ky event u mbajt në të gjithë botën në 146 vende Shqipëri, Maqedoninë e Veriut, Bosnje dhe Hercegovinë, Republikën Demokratike të Kongos, me 5000 pjesëmarrës të transmetuar në internet për të riafirmuar rëndësinë e zhvillimit të qëndrueshëm të garantuar nga institucionalizimi i paqes, ndërkohë që komuniteti global ende nuk e ka kapërcyer problemin e pandemise COVID-19 dhe përballet me një kërcënim tjetër të shkaktuar nga konflikti ruso-ukrainas.

Që nga 18 shtatori i vitit 2014, kur u mbajt për herë të parë samiti i paqes, Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës (HWPL), një OJQ ndërkombëtare e paqes me status konsultative ne OKB ECOSOC, ka bërë thirrje për solidaritet për ndërtimin e paqes në nivel global përmes kolektivit. veprime me aktorë të ndryshëm, duke përfshirë krerët e shtetit, ministra, ligjbërës, udhëheqës fetarë, edukatorë, lidere të rinj dhe gra, dhe gazetare.

Ky samit vjetor ndan çdo vit aktivitetet dhe arritjet e paqes në bashkëpunim me qeveritë dhe shoqërinë civile në mbarë botën.

Lidhur me kauzën e ndërtimit të paqes në nivel global, Kryetari Man Hee Lee i HWPL tha: “Fshati global ka vuajtur nga COVID-19 i papritur që ka goditur çdo vend. Njerëzit nuk janë vetëm në mes të vështirësive. Ne jetojmë në të njëjtin fshat global dhe jemi fqinjë dhe familje. Secili prej nesh është ai që është i detyruar ta bëjë botën tonë një vend më të mirë për të jetuar. Dhe a nuk duhet t’ua kalojmë botën tonë të mirë pasardhësve tanë?”

H.E. Marinus Bee, kryetari i Asamblesë Kombëtare të Surinamit, shprehu gatishmërinë e tij për të vendosur paqen në nivel legjislativ duke thënë, “Roli i parlamenteve në ndërtimin e paqes dhe parandalimin e konfliktit është vendimtar”. Ai shtoi, “Në bashkëpunim me HWPL Asambleja Kombëtare dëshiron të krijojë një kornizë bashkëpunimi për arritjen e ndërprerjes së luftës dhe përhapjen e një kulture paqeje përmes aktiviteteve për të rritur ndërgjegjësimin për paqen dhe për të inkurajuar politikat dhe programet në lidhje me edukimin për paqen”.

Octavia Alfred, Octavia Alfred, Ministre për Arsimin, Planifikimin e Burimeve Njerëzore, Trajnimin Profesional dhe Përsosmërinë Kombëtare të Dominikës, tha se edukimi për paqe i HWPL u prezantua në kurrikulën kombëtare të shkollës në Dominika pasi ishte “integruar në Studimet Sociale dhe gjithashtu si një qëndrim – vetëm.” Për arsyen e zhvillimit të burimit arsimor në kurrikulën e qytetarisë në vend, ajo tha se kurrikula e paqes HWPL është e dobishme “në adresimin e sfidave të … jo vetëm të studentëve, por edhe të asaj që ata çojnë në shtëpi për miqtë dhe prindërit e tyre, dhe edhe jashtë mësuesve.”

Mahendra Das, Presidenti i Tempullit të Sri Sri Radha Madhava Mandir i Filipineve, prezantoi një qasje institucionale ndaj dialogut ndërfetar për sa i përket rolit të fesë në kontributin e paqes. Ai sugjeroi se rregullimi i shkëmbimeve dhe programeve ndërkombëtare për të parandaluar konfliktet e bazuara në keqkuptimin fetar mund të jetë një pikënisje për një themel paqeje.

Z. Chung Young-min, Drejtor i Përgjithshëm i IPYG theksoi rolin e të rinjve si lojtari kryesor i veprimit ndërkombëtar për paqen duke thënë se programet arsimore për 1500 të rinj globalë në 59 vende organizohen për të “mbrojtur të drejtat themelore të të rinjve rreth botë në mënyrë që të gjithë të mund të jetojnë një jetë të lumtur pa u lënë pas.”

Qëllimi kryesor i paqes si një institucion që sugjeroi HWPL është që të thurë vlerat e paqes në strukturën tonë shoqërore, duke lejuar që respekti reciprok, harmonia, bashkëpunimi dhe bashkëprosperiteti të bëhen pjesë e institucioneve tona si normat dhe kulturat e çdo shoqërie. të drejtën e brendshme dhe të drejtën ndërkombëtare. Parimi i paqes përmbahet në Deklaratën e Paqes dhe Ndërprerjes së Luftës (DPCW), e cila u hartua me pjesëmarrjen e ekspertëve të së drejtës ndërkombëtare nga 15 vende dhe u shpall nga HWPL në vitin 2016.

10 nenet dhe 38 klauzolat e DPCW nënvizojnë parandalimin dhe zgjidhjen e konflikteve, reduktimin gradual të armatimit dhe kalimin në instrumente për jetën e përditshme, respektin reciprok dhe zgjidhjen e konflikteve të grupeve fetare dhe etnike dhe përhapjen e një kulture paqeje. DPCW u kërkon të gjithë aktorëve në komunitetin global, duke përfshirë organizatat ndërkombëtare, qeveritë, organizatat joqeveritare dhe grupet qytetare që të luajnë rolet përkatëse në institucionalizimin e paqes.

Detajet e ngjarjes mund të shihen përmes lidhjes së mëposhtme në YouTube.
[8-vjetori i Samitit Botëror të Paqes HWPL më 18 shtator]

Share: