Home KRYESORE Mikpritja himariote. Nga Priamos Bollanos

Mikpritja himariote. Nga Priamos Bollanos

Eshte e njohur boterisht mikpritja himariote. Per te eshte folur dhe shkruat, por edhe nga disa eshte mohuar. Per keta te fundit po ju rikujtoje disa raste, qe nen shembellin e Jeorji Bollanos ish Kryetar i Himares dhe i pushkatuar nga komunistet si shovinist etj, tregojne se himariotet kane qene te hapur dhe mikprites si per te krishteret ashtu edhe per myslimanet si per te veriut ashtu edhe pet te jugut.

  1. Eshte e njohur se ne kohen e luftes ne shtepine e tij gjeten bujtim Ibrahim Dervishi nga Nacionalclirimtarja por edhe Bahri Omari nga Nacionalistet.
  2. Νe shtepine tij gjeti strehe deri ne vitet 60 te shekullit te kaluar nje iri nga Cameria me emer Ramo, qe u burerua ne Himare.
  3. Ne vitet 30 te shekullit te kaluar dy vellezer nga fshatrat e Kurveleshit per te shpetuar gjakmarjes ustrehuan deri ne fillimet e luftes sa dolen malit ne shtepine e tij. Dhe kur hasmi binte ne dijeni se ku strehoeshin ata nga i zoti i shtepise, kryetari i Himares Jeorji Bollano dergoheshin per strehim ne Nivice Bubar ne familjen Dhuli me te cilen kishte krushqi, dhe kur binin ne dijeni se ata gjendeshin ne Nivice Bubar ata ne fshehtesine me te madhe hidheshin per strehim ne Korfuz. E keshtu jeta vazhdonte.

E tille eshte mikepritja dhe besa himariote. E tille eshte dhe mbetet Himara kozmopolite dhe e hapur per te gjithe miqte dhe dashamiresit e saj, por armike deri ne fund per bukeshkelesit grabitesit e pronave te pronareve autoktone himariote nga Palasa ne Nivice Bubar.

Share: