Home Gjeo-Ekonomia Traditë/ Prindërit norvegjezë i vendosin fëmijët për të fjetur jashtë në të...

Traditë/ Prindërit norvegjezë i vendosin fëmijët për të fjetur jashtë në të ftohtë

Në Finlandë, Norvegji dhe shumë vende të tjera skandinave, fëmijët lihen të bëjnë një sy gjumë jashtë kur janë vetëm dy javësh. Këta fëmijë “parkohen” në karrocat e tyre në trotuare dhe oborre të qytetit për 2-3 orë në të gjitha kushtet e motit, duke përfshirë ditët e ftohta, kur temperatura shkon deri në -4 gradë.

Por, pse foshnjat lihen jashtë në të ftohtë për një sy gjumë?

Shumë familje të Evropës Veriore nuk shohin asnjë problem me këtë ide, e cila është pjesë e përditshmërisë së tyre.

Në Stokholm, muajt e dimrit janë zakonisht nën -5 gradë Celsius në baza ditore. Por, pavarësisht këtyre temperaturave, imazhi i foshnjave që liheshin jashtë për të fjetur në karrocat e tyre nga prindërit ishte mjaft i zakonshëm.

Kur endemi nëpër qytet nën dëborë, shohim karrocat e foshnjave të rreshtuara para kafeneve, ndërsa prindërit e tyre pinë kafe. Sipas BBC-së, Lisa Mardon, një nënë e tre fëmijëve nga Stokholmi, thotë se beson se është “më mirë që foshnjat të dalin në ajër të pastër sa më shpejt të jetë e mundur”.

Fëmijët e Mardonit kanë fjetur jashtë që kur kanë lindur. Fëmija i tij më i vogël, Alfredi dyvjeçar, lihet jashtë në karrocë për një orë e gjysmë për të fjetur një herë në ditë. Kudo në qytetet skandinave nuk është e vështirë të shohësh foshnja që flenë në karroca të rreshtuara jashtë në ajër të hapur. Duke qenë se temperaturat e ajrit janë nën -10 gradë, foshnjat mbahen nën kontroll elektronik.

Në këtë mënyrë, fëmijët janë më rezistent ndaj ftohjes sesa fëmijët që flenë në të njëjtën dhomë të mbyllur me 30 fëmijë. Shumë familje besojnë se fëmijët e tyre flenë më gjatë dhe më mirë në natyrë.

Në fakt, ekziston një logjikë shumë e fortë pas këtij veprimi. Sipas një studimi nga Marjo Tourula nga Universiteti i Oulu në Finlandë, një sy gjumë në të ftohtë jo vetëm që promovon gjumë më të mirë gjatë ditës, por gjithashtu zgjat kohën e gjumit.

Më subjektivisht, prindërit mendonin se gjumi në ajër të pastër përmirësonte shëndetin e foshnjës së tyre. Përfitime të tjera që ende nuk janë konfirmuar nga kërkimet përfshijnë se fëmijët janë më të lumtur, më energjikë, flenë më mirë gjatë natës dhe mund të bëjnë një sy gjumë në çdo mjedis, madje edhe në mjedise të zhurmshme dhe të ndritshme. / Burimi: BBC, Fatherly

Share: