Home Gjeo-Ekonomia 2023 thyen rekordet klimatike, me ndikime të mëdha! Viti tjetër pritet të...

2023 thyen rekordet klimatike, me ndikime të mëdha! Viti tjetër pritet të jetë më i nxehtë

2023 ka thyer rekorde klimatike, shoqëruar nga moti ekstrem i cili ka lënë një gjurmë shkatërrimi dhe dëshpërimi, sipas Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO).

Raporti i përkohshëm i WMO për gjendjen e klimës globale konfirmon se viti 2023 është caktuar të jetë viti më i ngrohtë i regjistruar. Të dhënat deri në fund të tetorit tregojnë se viti ishte rreth 1,40 gradë Celsius mbi bazën para-industriale 1850-1900. Dallimi midis 2023 dhe 2016 dhe 2020 – që më parë renditeshin si vitet më të ngrohta – është i tillë që dy muajt e fundit nuk kanë gjasa të ndikojnë në renditje.

Nëntë vitet e fundit, 2015-2023, ishin më të ngrohtat e regjistruara. Ngjarja e ngrohjes El Niño, e cila u shfaq gjatë pranverës së Hemisferës Veriore të vitit 2023 dhe u zhvillua me shpejtësi gjatë verës, ka mundësi të nxisë më tej nxehtësinë në 2024 sepse El Niño zakonisht ka ndikimin më të madh në temperaturat globale pasi arrin kulmin.

Share: