Home Gjeo-Ekonomia Studimi i udhëhequr nga Kina shënon një hap përpara drejt të ardhmes...

Studimi i udhëhequr nga Kina shënon një hap përpara drejt të ardhmes neutrale ndaj karbonit

Një ekip i udhëhequr nga Kina ka zhvilluar një sistem elektrolize të dyoksidit të karbonit, pajisjet e të cilit kanë një jetëgjatësi më të madhe dhe efikasitet më të lartë të konvertimit. Kjo jo vetëm që mund të ndihmojë në asgjësimin e baterive të rrezikshme të konsumuara, por edhe në trajtimin e ndryshimeve klimaterike.

Rezultatet e publikuara në revistën shkencore “Nature”

Elektroliza që redukton dyoksidin e karbonit në kimikate të dobishme mund të ndihmojë botën që po lufton për të përballuar ndryshimet klimaterike të përqafojë një të ardhme neutrale ndaj karbonit, por nevojiten zgjidhje të zbatueshme për të siguruar stabilitetin e procesit.  Në mënyrë konvencionale, lëndët ushqyese alkaline përdoren si elektrolit, i cili është një agjent kyç në proces. Megjithatë, nënproduktet e krijuara përmes reaksioneve kimike gjenerojnë substanca, të cilat ndikojnë negativisht në efikasitetin e konvertimit dhe jetëgjatësinë e pajisjes së elektrolizës.

Pas pesë vitesh përpjekjesh, studiuesit në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Huazhong, Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë të Kinës dhe Universitetin e Auckland kanë gjetur një sistem elektrolize që mund të trajtojë problemin. Metoda e re, e cila është projektuar për të kthyer dyoksidin e karbonit në acid formik, mund të vazhdojë pa ndërprerje për të paktën 5000 orë me një efikasitet konvertimi prej më shumë se 93 për qind, sipas studimit të ekipit që u botua në revistën “Nature” në janar.

“Krahasuar me teknologjitë e mëparshme, përparimi më i madh i arritur nga ky proces është se ai ka zgjidhur problemin e paqëndrueshmërisë”,- tha Xia Baoyu, një nga studiuesit kryesorë.

Efikasiteti i lartë i konvertimit dhe qëndrueshmëria e pajisjeve i zbeh ndjeshëm ato të tjera që më parë kishin marrë vëmendjen e medias, tha Xia, profesor me Shkollën e Kimisë dhe Inxhinierisë Kimike në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Huazhong, me bazë në Wuhan, në provincën Hubei.

Profesori Xia Baoyu me ndihmës në laborator(Foto:ChinaNews)

Acidi formik ka një gamë të gjerë përdorimesh në sektorët kimikë, energjitik dhe bujqësor. Për shembull, ai mund të funksionojë si ruajtës në ushqimet e kafshëve ose të përdoret për pjekjen e lëkurës.

Metoda e ekipit të udhëhequr nga Kina tregon gjithashtu se bateritë e përdorura me acid plumbi mund të riciklohen në një mënyrë më të mirë. “Katalizatori i përdorur në këtë metodë rrjedh nga materialet e elektrodës të pranishme në bateritë e përdorura me acid plumbi”,- tha Xia. Sipas Shoqatës Industriale Kineze të Burimeve të Energjisë, çdo vit në Kinë gjenerohen rreth 3 milionë tonë bateri të vjetra me acid plumbi, të cilat njihen zyrtarisht si mbetje të rrezikshme.

Kina është prodhuesi më i madh në botë i baterive me acid plumbi, të cilat përdoren gjerësisht për të fuqizuar biçikletat elektrike dhe për të furnizuar shkëndijen e ndezjes për automjetet konvencionale.

Nëse hidhen në mënyrë jo të duhur, bateritë mund të rezultojnë në rrjedhje të plumbit dhe acidit në mjedis, duke shkaktuar ndotje të ajrit, tokës dhe ujit, të cilat janë të kushtueshme për t’u korrigjuar.  Tradicionalisht, riciklimi i baterive të përdorura me acid plumbi ka nevojë për një proces shkrirjeje që ngroh pllakat e plumbit në një temperaturë të lartë në një furrë. Kjo shkrin plumbin dhe e ndan atë nga papastërtitë e tjera.

Procesi për të kthyer dyoksidin e karbonit në acid formik(Foto: Ekipi studimor i udhëhequr nga profesori Xia)

“Ne riciklojmë plotësisht plumbin në bateri dhe e vendosim drejtpërdrejt në sistemin e elektrolizës. Kjo është një mënyrë shumë e favorshme për të promovuar më tej riciklimin e baterive me acid plumbi”,- tha Xia./Artikulli dhe fotot jane ofruar nga CRI.CN

Share: