Home Gjeo-Ekonomia Vijon përplasja mes Orban dhe BE, Komisioni Evropian hap procedurë ndaj Hungarisë...

Vijon përplasja mes Orban dhe BE, Komisioni Evropian hap procedurë ndaj Hungarisë për ‘ligjin e sovranitetit’

Ligji i ri i Hungarisë për “mbrojtjen e sovranitetit kombëtar”, për të cilin partia në pushtet Fidesz tha se ishte e nevojshme për të mbrojtur kundër ndërhyrjeve të jashtme politike, shkel ligjin e Bashkimit Evropian, tha së fundmi Komisioni Evropian.

Komisioni tha se i kishte dërguar Hungarisë një njoftim zyrtar se do të hapte një procedurë shkeljeje mbi ligjin, të miratuar në dhjetor, i cili tha se shkelte vlerat demokratike dhe të drejtat themelore të sindikatës.

Legjislacioni hungarez shkel ligjet e BE-së për demokracinë dhe të drejtat e barabarta të qytetarëve të BE-së, ligjin për mbrojtjen e të dhënave dhe disa rregulla të zbatueshme për tregun e brendshëm, tha Komisioni.

“Krijimi i një autoriteti të ri me kompetenca të gjera dhe një regjim të rreptë monitorimi, zbatimi dhe sanksionimi gjithashtu rrezikon të dëmtojë seriozisht demokracinë,” tha një zëdhënës i Komisionit.

Legjislacioni erdhi pasi kryeministri Viktor Orban, i cili është përplasur vazhdimisht me Bashkimin Evropian për të drejtat demokratike në Hungari, rriti fushatën e partisë së tij përpara zgjedhjeve të Parlamentit Evropian qershorin e ardhshëm.

Sipas ligjit, do të krijohet një autoritet i veçantë për të eksploruar dhe monitoruar rreziqet e ndërhyrjes politike. Ai do të dënojë financimet e huaja të ndaluara për partitë ose grupet që konkurrojnë për zgjedhje me deri në tre vjet burg.

Hungaria ka dy muaj kohë për t’iu përgjigjur letrës së njoftimit zyrtar. Nëse nuk adreson ankesat e deklaruara në letër, Komisioni mund të vendosë të dërgojë një opinion të arsyetuar, një kërkesë formale për t’u pajtuar me ligjin e BE-së, si hap tjetër në procedurë.

360grade.al

Share: