Home KRYESORE Prag lufte civile… Nga Armir Shkurti

Prag lufte civile… Nga Armir Shkurti


“Na kanë goditur Mbretin! Na kanë goditur Mbretin!!!” – ushtonte në katër anët e republikës. Ky kushtrim e gjeti në kafe të katundit Luftarin, një katund shumë i varfën e i braktisun.

 • “Heu i paskan ra mretit! Kush mor ka guxu”?
 • “Kumunistat Luftar! Kumunistat!”
 • “Mo bre burra! Po si ka ndodh? A n’spital a n’ shpi asht rreziku… ku? Si?
 • Of bre! I ka ra gruja m’shputa…
 • Ku kuuu! Marre!! Po kush i ka pa?
 • Tan bota! Se mreti e kish pas filmu me telefon
 • Po ju a m’that’ se i kon ra kumunistat?
 • Po bre, se çkjo gruja kumuniste e bij kumunistash e sigurimi asht
 • Po, jon kon kumunista para se m’u martu me mret a jan ba mbasi?
 • Or ça lidhje kjo kjo pun’? Jon bo bashk krejt kumunistat tash kundër mretit. Kon bo ene nji peticion. A merr vesht se kjo asht luft?
  ..dhe Luftarit i shpjeguan se i madh e i vogël veç me kët pun po merret n’kët vend. Biles jan organizu n’grupe:
  Grupimi i aktorëve ma të famshëm – kta kan ba peticion
  Unioni i grave të rrafme – kto ta hajn të gjallë mretin
  Koalicioni i grave që s’i pjerdh njeri – kto gzojn që bytha e asaj që u bo mbretnesh në vend të ktyne tani po ndahet nga burri
  Shoqata e kineastëve të ti tokut që përgëzojnë mbretin për cilësinë e xhirimeve
  Fondacioni i burrave që shembin në hu gratë e veta – bëjnë sikur janë me mbretëreshën për me tregu se nuk i prekin gratë e veta me dorë.
  Lidhja e Grave Besnike Të Qëndrueshme ( LGBTQ ) – është kundër çdo dhune, përveç kur gruaja rref mbretin
  Oborri mbretëror që e konsideron intrigë dhe sulm komunist sigurims.
  Bahçja komuniste – që e cilëson akt revolucionar ndaj aristokracisë dekadente
  Analistët e majtë që thonë- bla bla bla
  Analistët e dhjathë që thonë bla bla bla…
  Një javë jeta politike , shoqërore, ekonomike ka ndalur për ti lënë vendin këtij konflikti që nisi me 4 shpulla dhe tani ka mobilizuar vendin. Sot që flasim, në fshatin shumë të vogël e shumë të varfër të Luftarit është luftë. Do të na vrasin kumunistat apo do ti hjekim ne qafe ata?
  Ngado hapte televizorin, telefonin, sytë e veshët, Luftari shikonte dhe dëgjonte veç luftë. Atëhere vendosi të shkonte nga jugu, të mobilizonte fisin e tij për ti dalë zot situatës.
  Kështu u nis Luftar trimi e brodhi Kolonjë, Përmet , Tepelenë. Bosh! O fshatrat ishin zbrazur fare ose në ta kishin mbetur pleq të rrjedhur që edhe shurrën në brekë e bënin. Ky i fliste për mbretin, për sherrin, për luftën ata i përgjeshin për kooperativën, për tallonin, për diversantët….
  I rraskapitur e dëshpëruar Tarja u kthye në shtëpi. Ishte natë vonë. Drita e dhomës së gjumit ishte ndezur. U afrua të shohë nga dritarja gruan kur… ç’i panë sytë?! Një alamet burri në krevatin e tij që po bënte seks në kulm të qejfit! U mat të nxirrte armën me të cilën do luftonte për vatan e namuz të monarkisë por i ra ndërmend që as kishte dhe as kishte patur kurre armë. U turr tek hauri të merrte kosën e barit po i shkepën sytë xixa ngaqë u përplas me dikë . Ishte gruaja. Luftari u mpi.
 • Kush ishte… është..
 • Na ka ardhur djali nga Gjermania. – gëzoi e shoqja – Ka sjellë me vete edhe një çupë gjermane që të martohet me të. I vura në dhomën tonë. Kështuqë Luftari e rrahu gruan si zakonisht, pa e filmuar, si zakonisht, për ti treguar se asgjë nuk mund ti ndryshonte gjërat në martesën e tyre, madje as mungesa e gjatë e Luftarit….
  ( po e le këtu këtë skicë që dikur, kur populli të bëhet popull e të lindin edhe mendje të ndritura, të shkruajnë kryevepra për këto karepsjet tona ciklike )
Share: