Home Gjeo-Ekonomia Ndërhyrjet ruse në zgjedhjet europiane, Belgjika dhe Çekia, letër të hapur BE-së:...

Ndërhyrjet ruse në zgjedhjet europiane, Belgjika dhe Çekia, letër të hapur BE-së: Janë zbuluar disa raste, të ndërmarim masa

Belgjika dhe Republika Çeke kanë bërë thirrje për vendosjen e sanksioneve të reja nga ana e Bashkimit Evropian për të kundërshtuar ndikimin rus në zgjedhjet e ardhshme në kontinent pasi disa vende zbuluan ndërhyrje të kësaj natyre.

Thirrja u bë me anë të një letre të hapur drejtuar lidershipit të BE-së. Letra, e datës 16 prill dhe e nënshkruar nga kryeministri belg Alexander de Croo dhe presidenti çek Peter Fiala, iu drejtua krerëve të Komisionit Evropian, Këshillit dhe Parlamentit Evropian.

Të dy udhëheqësit thonë se raste të dezinformimit dhe ndërhyrjes pro-ruse ishin gjetur tashmë në disa shtete anëtare. Shërbimet belge të sigurisë zbuluan një rrjet brenda vendit të tyre që përfshinte transferta të parave të gatshme që u kryen pjesërisht në Republikën Çeke. Rrjeti synonte të krijonte bashkëpunimin midis politikanëve pro-rusë në Parlamentin Evropian, të ndihmonte në zgjedhjen e më shumë kandidatëve pro-rusë dhe emërimin e njerëzve aktivë brenda këtij rrjeti si punonjës (të deputetëve të sapozgjedhur) të PE (anëtarë të parlamentit).

De Croo tha se liderët e BE-së kishin rënë dakord në një samit për të vendosur për dy muaj një mekanizëm të krizës emergjente, i cili u aktivizua gjatë pandemisë COVID-19. Më pas, një grup pune do të monitorojë nga afër dezinformimin.

“Plani është të prodhojmë një gjendje dezinformimi mbi baza shumë të rregullta. Ne do ta lidhim këtë informacion së bashku, do ta ndajmë me vendet anëtare dhe do të punojmë me autoritetet gjyqësore kombëtare për të ndërmarrë veprime,” tha De Croo në një konferencë shtypi.

360grade.al

Share: