Home KRYESORE ‘Zërat e Paqes’ mbushën Universitetin e Bukureshtit, Rumani

‘Zërat e Paqes’ mbushën Universitetin e Bukureshtit, Rumani

Më 3 prill, ora 9:00 (ora lokale), Konferenca Botërore e Paqes e IWPG u prit nga Grupi Ndërkombëtar i Paqes për Gratë (“IWPG”, Kryetare Hyun Sook Yoon) në Auditorin Aula Magna në Fakultetin Juridik të Universitetit të Bukureshtit, Rumani.

Me më shumë se 350 pjesëmarrës të udhëheqësve të grupeve europiane të grave dhe studentëve të universitetit, kjo ngjarje përfundoi me sukses dhe konferenca u përqendrua në temën ‘Harmonia, Komunikimi dhe Paqja me 3.7 Miliard Gratë në Botë’.

Diskutimet u mbajtën për të dëgjuar zërat e grave nga Rumania dhe vendet anëtare të Bashkimit Evropian dhe për rolin e grave në përgatitjen për paqe pa luftë.

Gjatë kësaj ngjarjeje, IWPG bashkonte zërat e grave për të promovuar mbështetjen e “Deklaratës së Paqes dhe Ndalimit të Luftës” (“DPCW”) dhe 10 Artikujve të saj dhe 38 klauzolave. DPCW u shpall fillimisht në 2016 nga Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës (“HWPL”), e cila është një grup bashkëpunues për paqen.

Konferenca filloi me fjalimin e urimit nga Luminita Pistol, Pro Rektorin e Universitetit Spiru Haret, dhe u pasua nga fjalimet e Anna Cervenakova, anëtare e Qendrës për Hulumtime të të Drejtave të Njeriut në Republikën Çeke dhe Komiteti i Paqes për të Drejtën Ndërkombëtare të HWPL, Kryetare Hyun Sook Yoon i IWPG, dhe Kryetari Man Hee Lee i HWPL.

Pro rektori Luminita Pistol i Spiru Haret University tha: “Isha i habitur nga IWPG dhe rrjeti i saj ndërkombëtar i grave që punonin për paqe.” Ajo vazhdoi, “Për të arritur paqen ne duhet të krijojmë një udhërrëfyes dhe të kultivojmë udhëheqësit e paqes përmes edukimit ne institucione “.

Znj. Ana Cervenakova, avokate nga Republika Çeke, folëse e parë e konferencës, mbajti fjalimin e saj me titullin “Domosdoshmëria e DPCW për prosperitetin e njerëzimit” dhe bëri një apel të fortë se “DPCW është projektuar për të plotësuar të metat e ligjit aktual ndërkombëtar.”

Kryetarja Hyun Sook Yoon e IWPG kërkoi, duke thënë “3,7 miliardë gra bashkohen ne një qendrim me DPCW që përbëhet nga 10 artikuj dhe 38 klauzola të cilat na japin një përgjigje fenomenale për paqen, në mënyrë që ne të mund të lëmë një botë të paqes si një trashëgimi për të gjenerata të ardhshme.

Duke theksuar ‘rolin e grave në arritjen e harmonisë dhe paqes’, z. Man Hee Lee, kryetar i HWPL, i kërkoi auditorit qe si çdo njeri i vetëm në tokë kërkon paqe, jo luftë, edhe të rinjtë dhe gratë duhet të bëhen njësh dhe të përpiqen të krijojnë një botë te paqes pa luftë.

Pas fjalimeve inkurajuese u përcaktua emërimi i drejtuesve të degëve të IWPG dhe emërimi i Ambasadorëve të Paqes të IWPG. Në këtë rast, Znj. Serbaneci Filofteia u caktua në degën e Brasov, Rumani si menaxher i degës, dhe Zj. Leokadiia Gerasymenko, Kryetare e Bashkimit të Grave të Ukrainës në Kiev në degën e Ukrainës.

Ambasadore te Paqes IWPG u zgjodhen Nemes Carmen, Presidentit të Shoqatës ANAIS, Alexandra Apostol, Menaxher Ekzekutiv i Universitetit Hyperion, Znj. Neneh Bojang, President i MAMOS TV në Norvegji dhe 4 gra të tjera.

Përveç kësaj, IWPG nënshkroi MOU me Universitetin Spiru Haret në Rumani dhe Universitetin Hyperion dhe nënshkroi MOA me 4 organizata gra përfshirë Asociatia ANAIS.

Aktivitetet e paqes dhe këtij aktiviteti, pritet të zhvillohen nga bashkëpunimi i shumë grupeve të grave në Evropë dhe institucioneve arsimore në Rumani.

Për gjashtë vitet e fundit, IWPG ka operuar 30 turne paqeje për harmoninë midis grave në botë. Turneu i 30-të i paqes në Rumani u mbajt me ftesë të ISACCL, pasi Rumania mban presidencën e BE në gjysmën e parë të vitit 2019.

Share: