Home Approccio Italo Albanese GIORNATA NAZIONALE ITALIANA DELLA MEMORIA E DELL’IMPEGNO PER LE VITTIME DELLE MAFIE

GIORNATA NAZIONALE ITALIANA DELLA MEMORIA E DELL’IMPEGNO PER LE VITTIME DELLE MAFIE

🇦🇱DITA KOMBËTARE ITALIANE E KUJTESISË DHE ANGAZHIMIT NDAJ VIKTIMAVE TE MAFIES

Seksioni dygjuhësh i Gjimnazit „Ismail Qemali“ , si pjesë e Projektit të Edukimit për Ligjshmerine, i promovuar nga Ambasada Italiane, tregoi historinë e HYSO TELHARAJIT (nën drejtimin e mesueses Cristina Lovat dhe Ester Berberi si edhe Anisa Xakes, nga Engim Internazionale ).

Hyso ishte një djalë i ri shqiptar, plot ëndrra dhe me zemër te ndershme.

Ai u vra në moshën 22 vjeçare nga bashkëkombasit e tij në Pulia, ku punonte në fusha per mbledhjen e domates. Ai nuk iu bind elementeve mafioze, të cilët kërkonin një pjesë të fitimeve të tij të pakta. Ai e pagoi me jetën e tij guximin dhe dëshirën për drejtesi.

Nxenesit e seksionit dygjuhĂ«sh duan t’i rikthejnĂ« Hysos humanizmin dhe jetĂ«n, nĂ« shenjĂ«n e kujteses qĂ« ndĂ«rton ura angazhimi dhe drejtesie, mes ShqipĂ«risĂ« dhe ItalisĂ«.
21 MARZO

🇮🇹GIORNATA NAZIONALE ITALIANA DELLA MEMORIA E DELL’IMPEGNO
PER LE VITTIME DELLE MAFIE

La sezione bilingue del Liceo, nell’ambito del Progetto di Educazione alla legalitĂ  promosso dall’Ambasciata d’Italia, ha ricordato la storia di HYSO TELHARAJ (sotto la guida delle proff. Cristina Lovat ed Ester Berberi e di Anisa Xaka, di Engim Internazionale).

Hyso era un ragazzo albanese, pieno di sogni e di onestĂ  nel cuore.
Fu assassinato a 22 anni, da suoi connazionali, in Puglia, dove lavorava alla raccolta dei pomodori. Si era ribellato ai caporali mafiosi, che pretendevano parte dei suoi magri guadagni. Pagò con la vita il suo coraggio e il suo desiderio di giustizia.

I ragazzi della sezione bilingue vogliono restituire umanitĂ  e vita a Hyso, sotto il segno di quella memoria che costruisce ponti, di impegno e di riscatto, fra Albania e Italia.

Share: