Home KRYESORE Shërbimet e inteligjencës konfirmojnë Liderin e ri në krye të ISIS

Shërbimet e inteligjencës konfirmojnë Liderin e ri në krye të ISIS

Udhëheqësi i ri i Shtetit Islamik (ISIS) është konfirmuar si Amir Mohamed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, sipas zyrtarëve të dy shërbimeve të inteligjencës. Ai është një nga anëtarët themelues të grupit terrorist dhe ka udhëhequr skllavërimin e pakicës Jazidi të Irakut dhe ka mbikëqyrur operacione në mbarë globin.

Salbi u emërua udhëheqës disa orë pas vdekjes së Abu Bakr al-Bagdadi në tetor. Emri që grupi dha për zëvendësimin e Bagdadit në atë kohë, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, ishte një pseudonim lufte që nuk njihej nga drejtuesit e tjerë të lartë ose agjencitë e inteligjencës.

Në tre muajt nga aksioni që vrau Bagdadin, një panoramë më e plotë e Salbi është ndërtuar nga agjentë inteligjence rajonalë dhe perëndimorë, duke e vendosur atë në qendër të vendimmarrjes së ISIS dhe atë të pararendësve të saj dhe duke e portretizuar atë si një veteran të ashpër në të njëjtën mënyrë si Bagdadi, me besnikëri të palëkundur ndaj grupit ekstremist.

Salbi konsiderohet të jetë një nga ideologët më me ndikim midis radhëve të ISIS. Lindur në një familje turkmene të Irakut në qytetin Tal Afar, ai është një nga të paktët jo-arabë në mesin e udhëheqjes.

Ai njihet gjithashtu me pseudonimin e luftës Haji Abdullah, dhe në disa qarqe si Abdullah Qardash – megjithëse zyrtarët irakenë sugjerojnë se ky i fundit ishte një figurë e veçantë e ISIS, e cila vdiq dy vjet më parë.

Salbi u ngrit në rangjet udhëheqëse i ndihmuar nga prejardhja e tij si studiues islami dhe dha rregulla fetare që pasuan gjenocidin kundër Jazidëve dhe zbrazjen e rajonit Nieveh në veri të Irakut gjatë përhapjes së ISIS. Salbi ka një diplomë në ligjin e sheriatit nga Universiteti i Mosulit. Në vitin 2004 ai u arrestua nga forcat amerikane në burgun Camp Bucca në jug të Irakut ku u takua me Bagdadin. Ai besohet se ka të paktën një djalë.

Para vdekjes së Bagdadiut në një sulm ushtarak amerikan në Sirinë, më 27 tetor, departamenti i shtetit amerikan vendosi një çmim prej 5 milion dollarë në kokën e Salbi dhe dy anëtarët e tjerë të vjetër të grupit. Salbi u shpall si një zëvendësim i mundshëm për Bagdadin në gusht, por konfirmimi i emërimit të tij u deshën disa muaj për t’u siguruar.

Që atëherë ai kuptohet se është përpjekur të konsolidojë udhëheqjen e re të ISIS, me të gjithë ata që janë nga një gjeneratë e re që ishin shumë të rinj për të luajtur role në betejat themeluese të ISIS kundër forcave amerikane në 2004 ose në luftën civile që pasoi në Irak.

Forcat kurde në Irakun verior kanë paralajmëruar që nga vera e kaluar për një rritje të sulmeve në qendër dhe në veri të vendit. ISIS pretendoi se kishte kryer 106 sulme midis 20 dhe 26 dhjetorit për tu hakmarrë ndaj vdekjes së Bagdadit dhe shefit të propagandës së ISIS, Abu Hassan al-Muhajir, në të njëjtën ditë.

Gjuetia për Salbi është shtrirë në Turqi, ku vëllai i tij, Adel Salbi, është një përfaqësues në një parti politike të quajtur Fronti Irakian Turkmen. Udhëheqësi i ri i ISIS mendohet të ketë mbajtur lidhje me vëllain e tij derisa të emërohej si udhëheqës.

Zyrtarët e inteligjencës kanë pak njohuri për vendndodhjen e tij, por sugjerojnë se ai nuk ka gjasa të ketë ndjekur Bagdadin në provincën Idlib dhe do të preferonte të qëndronte në një bandë të vogël të qyteteve në perëndim të Mosulit. /Opinion.al

Share: