Home Approccio Italo Albanese Itali/ I Riu Shqiptar Vlerësohet “Ambasador I Paktit Europian Për Klimën”

Itali/ I Riu Shqiptar Vlerësohet “Ambasador I Paktit Europian Për Klimën”

Kohët e fundit shumë të rinj nuk po humbasin kohë, por janë vënë në lëvizje për të bërë gjithçka munden për rrezikun që i kanoset botës nga ngrohja globale.

Ky është edhe rasti të riut shqiptar Arbër Merkaj, Ambasador i Paqes, i cili jeton në Foggia, Itali dhe është vlerësuar me titull “Ambasador i Paktit Europian për Klimën”, gjithashtu dhe i riu Gabriele Cela gjithashtu jeton në Foggia Itali.

Gjithmonë të angazhuar në vendet ku jetojnë për çështjet klimatike, ata u emëruan Ambasadorë të Paktit Evropian të Klimës më 10 qershor 2021, gjatë video-konferencës të zhvilluar nga Komisioni Evropian, i pranishëm ishte dhe Nënkryetari i Komisionit Evropian dhe Komisionerit Evropian për Klimën, Frans Timmermans.

Lexo edhe: Itali/ Arbër Merkaj: Jetoj në Itali, por rrënjët i kam në Shqipëri

Si zgjidhet Ambasadorët e Paktit Evropian të Klimës?

Ambasadorët e Paktit Evropian të Klimës janë njerëz si shumë që vijnë nga çdo cep i Tokës, të angazhuar dhe shumë aktiv, jo më pak e rëndësishme, me përkushtim dhe pasion për të trajnuar, informuar, frymëzuar dhe mbështetur këto çështje të rëndësishme, duke kryer “punë të ngadalta, ndonjëherë edhe në heshtje” aktivitetin që ata kryejnë, si brenda komuniteteve të tyre dhe në rrjetet sociale.

Ambasadorët të cilët do të duhet që, në muajt e ardhshëm, të sigurojnë që për këto çështje të ketë informacion dhe qartësi, bazuar në mjetet që disponojnë, të përpiqen të sensibilizojnë studentët dhe mësuesit, duke pasur si një bord tingulli edhe ata që nuk e dinë apo nuk janë ata ende të përfshirë në paktin evropian të klimës.

Si? Përpjekja për të mbështetur plotësisht iniciativat, duke i bindur ata të bëjnë punë, duke kontribuar me veprimet e vogla të çdo dite, në mënyrë që “dielli të kthehet gjithmonë për të ndriçuar në detet tona”, me veprime ambicioze për të luftuar ndryshimin e klimës tani të papritur , duke u angazhuar, jo në prapaskenë, por në skenë, në territor, me mesazhe dhe aktivitete të përshtatshme për kontekstin e referencës, sfidat dhe nevojat lokale.

Nga një bisedë e shkurtër gjatë konferencës dy të rinjtë shqiptarë të emocionuar nga ky titull , thanë se ishin krenarë dhe të kënaqur që ishin në gjendje ta merrnin këtë “trofe”. Ata u shprehën se nëse duam të arrijmë rezultate nuk duhet të qendrojmë në pritje, por të veprojmë me ato mundësi që kemi dhe me durim të arrijmë rezultate.

Share: