Home KRYESORE “Mund të rezultojnë shkatërrues”, NASA: Pesë asteroidë do t’i afrohen Tokës këtë...

“Mund të rezultojnë shkatërrues”, NASA: Pesë asteroidë do t’i afrohen Tokës këtë javë

Agjencia Hapësinore NASA ka zbuluar së fundmi se pesë asteroidë do t’i afrohen Tokës.

I gjithë sistemi diellor është një hapësirë e madhe ku shkencëtarët po monitorojnë shumë dukuri të ndryshme.

Së fundmi, sistemi i gjurmimit të asteroidëve të agjencisë hapësinore ka zbuluar se pesë asteroidë të mëdhenj do t’i afrohen planetit Tokë këtë javë.

Këta asteroid që do t’i afrohen Tokës mund të rezultojnë shkatërrues.

Katër prej tyre kanë madhësinë e një avioni, ndërsa i pesti ka madhësinë e një shtëpie.

Lista e pesë asteroidëve që pritet t;i afrohen Tokës këtë javë:

Asteroid 2022 QF

Në gusht 2022, agjencia hapësinore zbuloi asteroidin e njohur si 2022 QF. Është 42 metra i gjerë dhe do t’i afrohet Tokës më 11 shtator (sot). Është kategorizuar si Objekt Pranë Tokës (NEO). Sipas parashikimit, asteroidi do të kalojë në rreth 7.3 milionë kilometra larg Tokës me një shpejtësi prej 30,384 km/m. Agjencia hapësinore ka parashikuar gjithashtu se do të bëjë një kalim të sigurt nëpër planet.

Asteroid 2022 QD1

Shkëmbi masiv hapësinor, i cili është rreth 240 metra i gjerë, dihet se ka aftësinë të shkatërrojë një qytet. Sipas NASA-s, asteroidi do t’i afrohet Tokës më 16 shtator. Ai do të udhëtojë me një shpejtësi mbi 30,000 kilometra në sekondë.

Asteroid 2022 QB37

Një tjetër shkëmb hapësinor që është mbi 54 metra i gjerë dhe që udhëton me një shpejtësi prej mbi 30,000 kilometra në sekondë quhet asteroidi 2022 QB37. Më afër Tokës do të jetë më 18 shtator.

Asteroid 2008 RË

Në vitin 2008, u zbulua një shkëmb hapësinor 310 metra i gjatë i njohur si 2008 RË. Është më i madh se Kutub Minar, i cili është 72 metra i gjatë. Besohet se asteroidi do t’i afrohet Tokës më 12 shtator.

Asteroid 2005 RC3

Asteroidi 2005 RC3 u zbulua në vitin 2005 dhe ka një gjerësi mbi 400 metra. Pritet t’i afrohet Tokës më 18 shtator. Do të jetë në një distancë prej rreth 4.7 milionë kilometrash.

Megjithëse të gjithë këta shkëmbinj hapësinorë janë etiketuar si potencialisht të rrezikshëm, ata do të jenë në gjendje të kalojnë në mënyrë të sigurt pranë Tokës. Një asteroid konsiderohet i rrezikshëm nëse është rreth 7 milionë kilometra nga Toka dhe ka një gjatësi prej 150 metrash.

Për të ndihmuar në mbrojtjen e planetit nga këto objekte hapësinore, NASA po teston një teknologji të re që synon të godasë një asteroid që po lëviz në një drejtim tjetër.

I quajtur Eksperimenti i Reduktimit të Thellë të Asteroidit, ky mision përfshin përplasjen e qëllimshme me një asteroid për të ndryshuar kursin e tij.

360grade.al

Share: