Home Gjeo-Ekonomia Shtypi i teknologjisë shkencore po fiton një ndikim global

Shtypi i teknologjisë shkencore po fiton një ndikim global

Ndikimi i revistave shkencore kineze ka qenë në rritje gjatë dekadës së fundit, bazuar në tregues të tillë si numri i citimeve ndërkombëtare dhe përfshirja në bazat e të dhënave të njohura ndërkombëtare, sipas Librit Blu mbi Zhvillimin e Revistës Shkencore të Kinës.

I lëshuar nga Shoqata Kineze për Shkencën dhe Teknologjinë në Nanjing provincën Jiangsu, të mërkurën gjatë Forumit të 18-të mbi Zhvillimin e Revistës STEM të Kinës, libri blu i këtij viti është i shtati në një seri që regjistron dhe pasqyron zhvillimin e revistave shkencore dhe teknologjike kineze.

Citimet e revistave shkencore kineze të shkruara në anglisht arritën në 882,600 në vitin 2021, 338,29 për qind më shumë krahasuar me vitin 2015, dhe citimet e revistave shkencore kineze të shkruara në gjuhën kineze arritën në 692,600, 128,31 për qind më shumë, tregoi libri vjetor blu.

Indeksi i Citimit Shkencor, ose SCI, është një bazë të dhënash, e rëndësishme për vlerësimin e performancës së punimeve dhe autorët e huaj kanë publikuar më shumë punime në revistat kineze gjatë dekadës së fundit. Ato përbënin 9.53 për qind të punimeve në revista të tilla në vitin 2013, duke u rritur në kulmin prej 19.76 për qind në vitin 2020. Vitin e kaluar, ato përbënin 18.11 për qind.

Që nga maji, “Scopus” – baza më e madhe e të dhënave të citimeve në botë – kishte indeksuar 1,197 revista kineze, që përbënin 4.47 për qind të numrit total të revistave të indeksuara në mbarë botën.

Numri i revistave kineze të indeksuara në disiplina të ndryshme është rritur çdo vit, ku shkencat e Tokës dhe planetare, shkencat e energjisë, teknologjia inxhinierike, shkenca e materialeve, shkenca biologjike dhe shkenca mjedisore konsiderohen si disiplina të forta.

Më shumë se 603,000 punime u botuan në 1,197 revista nga viti 2019 deri në 2022-shin, duke përbërë 5.61 për qind të totalit botëror dhe ato u cituan më shumë se 2.12 milionë herë, duke e renditur vendin të pestin në botë pas Shteteve të Bashkuara, Mbretërisë së Bashkuar, Holandës dhe Gjermanisë.

Foto:VCG

Foto:VCG

Cheng Zongming, profesor në Universitetin Bujqësor Nanjing dhe kryeredaktor i “Journal of Horticultural Research”, tha se numri i revistave kineze të renditura në vendet e para në botë është rritur dhe do të vazhdojë të rritet.

“Me sa di unë, më shumë se 10 revista kineze tani renditen të parat në disiplinat e tyre përkatëse. Kjo arritje lidhet ngushtë me strategjinë kombëtare dhe përmirësimin e nivelit shkencor dhe teknologjik të Kinës, si dhe me themelin e fortë të studiuesve”,- tha ai.

Në një mjedis të tillë, zhvillimi i revistave shkencore kineze ka arritur pragun për t’u bërë të klasit botëror, me një themel të fortë për sukses, shtoi Cheng.

Vitin e kaluar, shpenzimet e Kinës për kërkimin dhe zhvillimin tejkaluan 3 trilionë juanë (422 miliardë dollarë) për herë të parë, me përqindjen e investimit të kërkimit bazë mbi 6 për qind për të katërtin vit radhazi, sipas të dhënave nga Zyra Kombëtare e Statistikave.

Shu Wei, nënkryetar i Shoqatës së Kinës për Shkencën dhe Teknologjinë, tha se pritet të shihen më shumë punime të shkëlqyera dhe arritje të mëdha kërkimore shkencore të botuara në revistat kineze.

Foto:VCG

Foto:VCG

Ekipet me cilësi të lartë dhe të ndërkombëtarizuara duhet të kultivohen dhe duhet të promovohet bashkëpunimi i thellë midis industrisë, akademisë dhe komuniteteve të revistave shkencore, shtoi ai.

Numri i punimeve të botuara nga autorë kinezë në revistat e përfshira në Indeksin e Citimit Shkencor u rrit nga rreth 215,000 në vitin 2013 në më shumë se 740,000 vitin e kaluar, duke tejkaluar SHBA-në dhe duke u renditur i pari në botë, tregoi libri blu. Punimet nga autorë kinezë në revista të tilla u cituan gati 2 milionë herë vitin e kaluar, duke përbërë gati 40 për qind të totalit global.

Nga viti 2018 deri në vitin 2022, Kina ka botuar 115 revista të reja shkencore, nga të cilat 99 janë në anglisht./Shkrimi dhe fotot janë ofruar nga CRI.CN

Share: