Home Gjeo-Ekonomia Paralajmërim i Luftës së Tretë Botërore? Përse po krahasohet atentati ndaj kryeministrit...

Paralajmërim i Luftës së Tretë Botërore? Përse po krahasohet atentati ndaj kryeministrit sllovak me vrasjen e Franz Ferdinandit

Një atentat kundër kryeministrit sllovak Robert Fico tronditi të gjithë Evropën.

Politikanët e Evropës Qendrore dhe Lindore shpesh udhëtojnë “me pak siguri” që i ndan nga anëtarët e publikut të gjerë.

Por njerëzit kanë frikë se një siguri e tillë e dobët çoi në “atentatin e Franz Ferdinandit” të Sllovakisë, duke na çuar një hap më pranë kërcënimit të afërt të Luftës së Tretë Botërore, shkruajnë mediat e huaja.

Rrjetet sociale tashmë janë plot me komente të njerëzve që e krahasojnë vrasjen e politikanit pro-Putin me vrasjen e Franz Ferdinand, trashëgimtarit të fronit austro-hungarez, që shkaktoi shpërthimin e Luftës së Parë Botërore saktësisht një muaj më vonë.

Njëri pyeti: “A ka ndokush tjetër që po sheh klimën si në kohën e Franz Ferdinand këtu?”.

Një tjetër, spekuloi se ata mund të jenë ‘të habitur kur e gjejnë veten duke luftuar në llogore pas një viti’ nëse ne ‘injorojmë këto lajme’.

uk është hera e parë në tre dekada që nga rënia e komunizmit që Sllovakia është tronditur nga dhuna politike.

Tani në mandatin e tij të tretë si kryeministër, politikani populist ka qenë gjithmonë përçarës me lidhjet e tij me korrupsionin, kundërshtimin ndaj të drejtave të LGBTQ+ dhe mbështetjen për Vladimir Putin.

Fillimisht anëtar i Partisë Komuniste, Robert Fico ka qenë deputet që prej viteve 1990 dhe një figurë dominuese në politikë për 20 vjet.

Një ‘avokat i talentuar’, ai ishte një ‘i ri, gjysmë reformator’ përpara se Revolucioni Kadife në Sllovaki të rrëzonte regjimin në vitin 1989, sipas Kevin Deegan-Krause, një profesor në Universitetin Shtetëror Wayne.

Një vendas 71-vjeçar qëlloi disa të shtëna duke goditur Ficon, pasi thirri ‘Robo, hajde këtu’, ndërkohë që politikani fliste me njerëzit.

Një i moshuar që ishte dëshmitar i të shtënave tha: “Sapo do t’i shtrëngoja dorën”.

I dyshuari u kap dhe u shtri përtokë dhe rojet e sigurisë u panë duke e futur kryeministrin e plagosur në një makinë që e largoi atë nga vendi i ngjarjes.

Më pas ai u transportua me helikopter në spitalin e Banska Bystrica i plagosur dhe e kaloi rrezikun për jetën.

Top Channel

Share: