Home KRYESORE Forex është biznes. Forex nuk është lojë fati dhe nuk është bixhoz....

Forex është biznes. Forex nuk është lojë fati dhe nuk është bixhoz. Nga: Dr. Enriko Ceko

Forex (FX) i referohet tregut elektronik global për tregtimin e monedhave ndërkombëtare dhe derivateve të monedhës si dhe tashmë platformat forex përdoren edhe për tregtimin afatshkurtër të aksioneve të kompanive dhe për tregtimin afatshkurtër të kriptomonedhave. Forex nuk ka vendndodhje fizike qendrore, megjithatë tregu i Forex është tregu më i madh dhe më likuid në botë për nga vëllimi i tregtimit, me triliona dollarë që ndryshojnë duart çdo ditë. Shumica e tregtimit bëhet përmes bankave, ndërmjetësve dhe institucioneve financiare.

Tregu i Forex është i hapur 24 orë në ditë, në pesë ditë të javës, me përjashtim të festive ndërkombëtare dhe të festave të vendeve kryesore të botës.

Si një rrjet elektronik global për tregtimin e monedhave dhe të aksioneve dhe kriptomonedhave, më parë ka qenë i kufizuar për t’u përdorur vetëm nga ana e qeverive dhe institucioneve financiare, ndërsa tashmë edhe individët mund të blejnë dhe shesin drejtpërdrejt monedha, aksione dhe kriptomonedha për një periudhë afatshkurtër në forex.

Në këtë treg një fitim ose humbje rezulton nga diferenca në çmimin me të cilin tregtari ble apo shet një palë valutore, aksion ose kriptomonedhë.

Kuptimi i Forex (FX)

Tregtarët Forex përdorin teknika të ndryshme analize për të gjetur pikat më të mira të hyrjes dhe daljes për tregtitë e tyre. Forex ekziston në mënyrë që shuma të mëdha të një monedhe të mund të shkëmbehen për vlerën ekuivalente në një monedhë tjetër me kursin aktual të tregut.
Disa nga këto tregti ndodhin sepse institucionet financiare, kompanitë ose individët kanë një nevojë të biznesit për të shkëmbyer një monedhë me një tjetër. Për shembull, një kompani amerikane mund të tregtojë dollarë amerikanë për jen japonez në mënyrë që të paguajë për mallrat që janë porositur nga Japonia dhe që paguhen në jen.

Ekziston një pjesë e madhe e tregtisë Forex për të akomoduar spekulimet mbi drejtimin e vlerave të monedhës. Tregtarët përfitojnë nga lëvizja e çmimeve të një çifti të caktuar monedhash.

Çifte dhe kuota Forex

Monedhat që tregtohen renditen në çifte, si USD/CAD, EUR/USD ose USD/JPY. Këto përfaqësojnë përkatësisht dollarin amerikan (USD) kundrejt dollarit kanadez (CAD), euron (EUR) kundrejt USD, dhe USD kundrejt jenit japonez (JPY).

Ka një çmim të lidhur me çdo palë, si p.sh. 1.2569. Nëse ky çmim është i lidhur me çiftin USD/CAD do të thotë se kushton 1,2569 CAD për të blerë një USD. Nëse çmimi rritet në 1.3336, atëhere kushton 1.3336 CAD për të blerë një USD. USD është rritur në vlerë (CAD është ulur) pasi tani kushton më shumë CAD për të blerë një USD.
Në tregun Forex, monedhat tregtohen në lote të quajtura lote mikro, mini dhe standarde. Një mikro lot është 1,000 njësi të një monedhe të caktuar, një mini lot është 10,000 dhe një lot standard është 100,000.

Kjo është padyshim shkëmbimi i parave në një shkallë më të madhe sesa të shkosh në një bankë për të shkëmbyer 500 apo 1000 dollarë për të ndërmarrë një udhëtim jashtë shtetit. Në tregun elektronik të Forex tregtimet kryhen në blloqe monetare dhe ato mund të tregtohen në çdo vëllim të dëshiruar, brenda kufijve të lejuar nga bilanci individual i llogarisë tregtare. Për shembull, mund të tregtoni shtatë mikro lote (7,000) ose tre mini lote (30,000), ose 75 lote standarde (7,500,000), në varësi të shumës së parave që keni futur llogarinë tuaj në forex, prej nga e cila mund të tërhiqni para për t’i kaluar pësëri në numrin tuaj të llogarisë nga i cili morrët paratë për t’i vendosur ato në platformën forex për të luajtur.

Sa i madh është Forex?

Tregu Forex është unik për disa arsye, kryesorja është madhësia e tij. Vëllimi i tregtimit është përgjithësisht shumë i madh. Tregu Forex tregton mbi 5 trilion dollarë në ditë krahasuar me 200 miliardë dollarë për tregun e aksioneve.
Tregjet më të mëdha të këmbimit valutor janë të vendosura në qendrat kryesore financiare globale duke përfshirë Londrën, Nju Jorkun, Singaporin, Tokio, Frankfurt, Hong Kong dhe Sydney.

Si tregtohet në Forex

Tregu i Forex është i hapur 24 orë në ditë, pesë ditë në javë, në qendrat kryesore financiare në të gjithë globin. Kjo do të thotë që ju mund të blini ose shisni monedha pothuajse në çdo orë. Si edhe e theksuam më lart, në të kaluarën, tregtia në Forex ishte e lejuar për qeveritë, kompanitë e mëdha dhe institucionet financiare, ndërsa tani, çdokush mund të tregtojë në Forex. Shumë firma investimi, banka dhe agjentë të shitjes me pakicë lejojnë individët që të hapin llogari dhe të tregtojnë monedha. Kur tregtoni në tregun e Forex, ju jeni duke blerë ose shitur monedhën e një vendi të caktuar, në krahasim me një monedhë tjetër. Por nuk ka asnjë shkëmbim fizik të parave nga njëra palë në tjetrën si në një kioskë valutore. Në botën e tregjeve elektronike, tregtarët zakonisht marrin një pozicion në një monedhë specifike me shpresën se do të ketë një lëvizje në rritje dhe forcë në monedhën që ata blejnë (ose dobësi nëse po shesin) në mënyrë që ata të mund të bëjnë një fitimi. Një monedhë tregtohet gjithmonë në raport me një monedhë tjetër. Nëse shet një monedhë, po blen një tjetër, dhe nëse blen një monedhë, po shet një tjetër. Fitimi bëhet në diferencën midis çmimeve të transaksionit tuaj.

Nëse shpresa se do ketë lëvizje në rritje apo ulje të vlerës së monedhës apo aksionit apo kriptomonedhës vjen nga dëshira personale e lojtarit, atëhere kjo është bixhoz. Nëse kjo shpresë vjen nga dëshira për të provuar fatin, atëhere kjo është lojë fati. Nëse kjo shpresë vjen nga një analizë e thellë teknike dhe fondamentale, atëhere ky është biznes, njësoj si edhe bizneset e tjera ku shet dhe ble mallra dhe shërbime për të realizuar një fititm të pritshëm.

Në lidhje me monedhat, dollari amerikan është monedha më e tregtuar në mënyrë aktive. Euro është kundërmonedha më aktive e tregtueshme, e ndjekur nga jenit japonez, paundi britanik dhe renminbi kinez.

Ku ndryshon Forex nga tregjet e tjera

Ekzistojnë disa dallime të mëdha midis mënyrës se si funksionon Forex dhe tregjeve të tjera si tregu i aksioneve në SHBA, edhe pse tashmë në të njëjtën platformë mund të gjenden edhe monedhat, edhe aksionet edhe kriptomonedhat, edhe materiale të tregtueshme si flori, argjend, platin, kakao, grurë, naftë, gaz, etj.

Në Forex ka më pak rregulla dhe kjo do të thotë se investitorët nuk u nënshtrohen standardeve ose rregulloreve aq strikte sa ato në tregjet e aksioneve, të ardhmes ose opsioneve. Nuk ka zyra kleringu dhe asnjë organ qendror që mbikëqyr të gjithë tregun e valutës. Ju mund të shisni shkurt në çdo kohë.

Në lidhje me tarifat dhe komisionet, meqenëse tregu është i parregulluar, tarifat dhe komisionet ndryshojnë shumë ndërmjet ndërmjetësve. Shumica e ndërmjetësve të Forex fitojnë para duke shënuar përhapjen në çiftet e monedhës. Të tjerët fitojnë para duke ngarkuar një komision, i cili luhatet në bazë të sasisë së monedhës së tregtuar. Disa ndërmjetës i përdorin të dyja.

Në Forex ka qasje e plotë. Në Forex nuk ka asnjë kufi se kur mund dhe nuk mund të tregtoni. Për shkak se tregu është i hapur 24 orë në ditë, ju mund të tregtoni në çdo kohë të ditës. Përjashtim bëjnë fundjavat, ose kur asnjë qendër financiare globale nuk është e hapur për shkak të pushimeve.

Tregu Forex lejon levën deri në 1:50 në SHBA dhe edhe më të lartë në disa pjesë të botës. Kjo do të thotë që një tregtar mund të hapë një llogari për 1,000 dollarë dhe të blejë ose shesë deri në 50,000 dollarë në monedhë. Leva është një thikë me dy tehe, ajo zmadhon edhe fitimet edhe humbjet.

Shembull i transaksioneve në Forex

Supozojmë se një tregtar beson se EUR do të vlerësohet kundrejt USD. Një mënyrë tjetër e të menduarit është se USD do të bjerë në raport me EUR.

Tregtari blen EUR/USD me 1,2500 dhe blen valutë me vlerë 5,000 dollarë. Më vonë atë ditë çmimi është rritur në 1.2550. Tregtari ka shtuar 25 dollarë (5000 * 0.0050). Nëse çmimi binte në 1.2430, tregtari do të humbiste 35 dollarë (5000 * 0.0070).

A është tregtimi Forex për fillestarët?

Tregtimi në Forex mund të jetë i rrezikshëm dhe kompleks, duke përfshirë vendime të shpejta për shkak të shpejtësisë së ndryshimit të kursit të këmbimit. Për këtë arsye mund të mos jetë i përshtatshëm për tregtarët fillestarë (personalisht nuk e rekomandoj për fillestarët), megjithatë, tregtarët mund të kalojnë kohë duke mësuar tregtimin në Forex me tregtimin testues ose me nivele të ulëta kapitali, der isa të mësojnë analizën fondamentale dhe analizën teknike, pas së cilës ata mund të hyjnë në Forex dhe të fitojnë. Pyetja është: Sa fitojnë? Disa syresh fitojnë mhaftueshëm për të jetuar pa kokëdhimbje.

Sa ju duhet për të filluar tregtimin në Forex?
Ju mund të filloni të tregtoni Forex me rreth 100 dollarë. Kjo do të jetë e mjaftueshme për të filluar blerjen dhe shitjen e monedhave. Është gjithashtu një nivel i mirë për fillestarët pasi nuk është një sasi shumë e madhe kapitali për të humbur.

Cilat janë rreziqet e tregtimit në Forex?

Ka shumë rreziqe për tregtimin në Forex. Kurset e këmbimit janë shumë të paqëndrueshme, duke ndryshuar shpesh, gjë që mund të ndikojë shpejt në një tregti. Ekziston gjithashtu një sasi e konsiderueshme levash e përfshirë në FX, që do të thotë se lëvizjet e vogla mund të rezultojnë në humbje të mëdha. Përveç kësaj, ekziston rreziku i transaksionit, rreziku i normës së interesit dhe rreziku global ose i vendit.

Përfundimisht

Forex është këmbim valutor, i cili i referohet tregtisë globale të monedhave dhe derivateve të monedhës. Është tregu financiar më i madh në botë, që përfshin blerjen dhe shitjen e monedhave në çifte, duke përfituar nga ndryshimi i normave. Në platformat Forex tashmë tregtohen edhe aksione dhe kriptomonedha si dhe komoditete të vlefshme (flori, argjend, platin, kakao, grurë, naftë, gaz, etj).

Share: