Home Gjeo-Ekonomia Greqi / 577,000 emigrantë të ligjshëm nga 150 vende të botës, 401.402...

Greqi / 577,000 emigrantë të ligjshëm nga 150 vende të botës, 401.402 janë shqiptarë

Deri me sot, vetëm 18,500 janë vendosur nën statusin e rezidentit afatgjatë, duke siguruar mbrojtje më të madhe dhe trajtim të barabartë me qytetarët e BE.

Më shumë se 577,000 emigrantë të ligjshëm nga rreth 150 vende të ndryshme të origjinës jetojnë në Greqi, sipas regjistrimit me 2016 dhe me rastin e Ditës Botërore të Emigrantëve më 18 dhjetor.

Sipas të dhënave nga Forumi i Imigracionit, i cili thekson nevojën urgjente për një politikë të mirëfilltë të imigracionit për refugjatët dhe emigrantët, pesë komunitetet më të populluara të emigrantëve janë shqiptarët (401.402), ukrainasit (19.850), gjeorgjianët (19.196), pakistanezët (16.964) ) dhe rusët (15.207).

210.167 emigrantë kanë leje qëndrimi afatgjatë. Prej tyre, vetëm 18,500 janë vendosur nën statusin e rezidentit afatgjatë, duke siguruar mbrojtje më të madhe dhe trajtim të barabartë me qytetarët e BE.

Rreth 100,000 emigrantë janë në një tip të pasigurt të lejes së qëndrimit. Nga këto, 25,000 kanë leje qëndrimi për arsye të jashtëzakonshme. Shumë prej tyre kishin humbur të drejtën e qëndrimit të ligjshëm në periudhën e mëparshme dhe tani lejohen ligjërisht të aplikojnë nëse ato zbatohen për administratat e decentralizuara

Rreth 131,000 emigrantë janë të mitur. Shumë prej tyre kanë të drejtë të marrin një leje qëndrimi të gjeneratës së dytë kur at ate kene mbushur moshen. Ata gjithashtu kanë të drejtë të marrin shtetësinë greke para dhe pas moshës madhore. Përafërsisht 33,000 kanë kaluar moshën 60 vjeç, ndërsa 77,868 janë midis 50 dhe 59 vjeç./Sh.Z.

Share: