Home KRYESORE Bukuria: Çfare rëndësie ka bukuria dhe si vlerësohet kjo nga shoqëria

Bukuria: Çfare rëndësie ka bukuria dhe si vlerësohet kjo nga shoqëria

Nga Prof. Dr. Dr. Halil Krasniqi, expert i shëndetësisë

Bukurija është fiziognomia simetrike dhe estetika trupore e perceptuar si ideal, qe mund të përfitoj sukses në sferat e jetës apo karieres profesionale dhe qe vlerësimi i saj bazohet në shumë efekte reale apo artificiale.
Sikur te ishte Bukuria e shoqeruar me inteligjencën, kjo do të ishte një kombinim perfekt.
Por fatkeqësisht dhe kryesisht, kjo është një formim i ngatërruar dhe në shumtën e rasteve nuk përputhen njëra me tjetren, sepse inteligjenca përmban në vehte shumë tipare.
Bukuria dhe vlerësimi i saje qëndron kryeshisht në syrin e shikuesit, veshtruesit, por edhe në vlersimin e tij psiqik dhe emocional. Një frazë që të gjithë e dimë me vetëdije apo spontan por qe është e mvarur nga epshet imagjinuese. Por sa e vërtet qëndron në këtë fjali? Çfarë do të thotë në të vërtetë bukuria? Kur konsiderohen femrat tërheqëse? Dhe çfarë na bëjnë idealet e bukurisë? Kjo është një temë emocionuese e rëndësishme dhe aktuale që na shqetëson edhe ne por dhe botën e biznesit!
Gjithmonë në botë, dominonin ideale të caktuara të bukurisë dhe tendencave të modës që ndiqen. Dhe në veçanti mediat na vërshojnë dhe dëshirojn të na japin një imazh të bukurisë që shpesh nuk përputhet fare me realitetin. Këto janë pikërisht ideale dhe tendenca të bukurisë në një shoqëri që ushtrojn presion në shumë sfera të jetës dhe profesioneve të shumta. Sepse perceptimi i tërheqjes së dikujt është shpesh i lidhur ngushtë me vetëvlerësimin. Dhe për ta forcuar këtë, mediat priren të ndihmojnë më pak. Por ky presion nuk i përgjigjet kërkesave profesionale dhe atyre expertise.
Kushdo që nuk korrespondon me imazhin joreal të bukurisë në reklamë, nuk konsiderohet menjëherë jo tërheqës! Sepse të gjithë jemi të bukur në mënyrën tonë individuale. Kështu duhet vlerësuar cdo person vetveten. Pozitiviteti personal, luan rolin e rëndësishëm në profesionalitetin tonë
Përkufizimi i bukurisë: bukuria e vërtetë vjen nga brenda, nga ndieshmeria shpirtërore dhe psikologjike?
Çfarë është në të vërtetë e bukur? Si e përkufizojm bukurinë gjithsesi?
Përcaktimi i bukurisë nuk është aq i lehtë. Sepse bukuria është një koncept abstrakt që mund të përfshijë shumë gjëra. Diçka quhet e bukur kur lidhet me atraktivitetin, karizmën dhe estetikën fizike. këto janë termat që na bëjnë të qartë se bukuria e vërtetë vjen nga brenda. Sepse është përshtypja subjektive që u lëmë të tjerëve dhe që perceptohet si e bukur. Dhe i bukur është dikush që rrezaton bukuri nga brenda – ata që janë të kënaqur me veten konsiderohen të bukur.
Krasniqi: “Unë besoj se femrat e lumtura me jetën dhe ambentin e tyre janë më të bukurat”.
Reklamat e shumta, në të cilat ne hasim në cdo hap të jetës në TV, internet, revista dhe postera reklamues, shohim idealet e bukurisë, femra perfekte – me buzë të plota, flokë të shëndritshëm, prapanicë të rrumbullakët dhe me matjet ideale 90-60-90, habitus ideal. Këto ideale tashmë na formojnë kur lindim. Sepse veçanërisht shoqëria dhe kultura në të cilën jetojmë kontribuon në atë që ne kuptojmë me fjalën e bukur.
Ne rritemi me disa vlera dhe norma që na mësojnë se si e perceptojmë të bukurën dhe çfarë perceptohet si e bukur. Megjithëse bukuria është në syrin e shikuesit dhe bukuria e vërtetë vjen nga brenda, kërkesat sociale dhe mjedisi shoqëror luajnë gjithmonë një rol të rëndësishëm. Nga edukata familjare, ambienti në të cilin ne jetojm dhe punojm, na imponon pamjen nga jashtë, higjienen trupore, bukurin apo shemtimin e mirëmbajtjes fizike dhe veshjes. Megjithëse karizma dhe estetika janë thelbësore për të gjetur dikë të pëlqyeshëm dhe të bukur, ka edhe karakteristika të jashtme të cilave u kushtojmë vëmendje. Sepse në shumicën e rasteve ne i shikojmë fytyrat e të tjerëve së pari dhe njohim vetëm atraktivitetin në këto. Pra, nuk është aspak sipërfaqësore të shikosh vetëm nga jashtë.
Çfarë i bën femrat tërheqëse?
Flokë të gjatë, trupi i theksuar i hollë dhe i lakuara, të gjata dhe bionde, sy të rrumbullakët, hundë të vogël, buzë të plota, dhëmbë të bardhë, gjoksin dhe prapanicën prominente– të gjitha këto janë tipare bukurie që e bëjnë një femër të duket tërheqëse. Por ideali i gruas ka ndryshuar vazhdimisht me kalimin e viteve. Ideali i bukurisë po ndryshon me kalimin e kohës, ashtu si edhe tendencat e modës dhe modelet e flokëve. Ndonjëherë femrat e dobëta shiheshin si ideale dhe ndonjëherë ishin femrat me kurba ato që konsideroheshin ideale të bukurisë.
Në vitet ’50 dhe ’60, për shembull, femrat konsideroheshin veçanërisht të bukura nëse nxirrnin shumë feminilitet dhe atyre u lejohej të kishin disa kthesa të pasura. Më pas, në vitet 1970, ishte modelja britanike Tëiggy që përcaktoi idealin e bukurisë, i hollë, me gjoks të sheshtë dhe më shumë një figurë djaloshare. Pra, çdo dekadë kishte një ideal të caktuar bukurie dhe tipare që perceptoheshin si të bukura në atë kohë. Por këto karakteristika janë gjithmonë malli i kohës, të cilat pasqyrohen në këto ideale. Edhe sot e kësaj dite, ndjekja e një pamjeje rinore mbetet një temë kryesore në Evropë dhe SHBA. Por pavarësisht zhvillimeve dhe idealeve të ndryshme të viteve të fundit, ka ende tipare sot që ende konsiderohen të bukura. Kjo përfshin pamjen rinore të një gruaje. Sepse kur një grua kullon rininë, është shenjë e pjellorisë. Gratë me tipare të fytyrës si fëmijë konsiderohen ende veçanërisht femërore. Por përmasat e ekuilibruara ende perceptohen si të bukura: simetria e fytyrës (raporti i artë). Një tipar tjetër – madje tipari më i rëndësishëm i bukurisë – është njëtrajtshmëria e lëkurës. Në fund të fundit, njerëzit që kanë lëkurë të barabartë perceptohen si të bukur. Por mos harroni: Bukuria ka të bëjë ende me perceptimin subjektiv. Një vështrim përtej horizontit – idealet e bukurisë së kulturave të tjera. Meqenëse idealet e bukurisë po ndryshojnë vazhdimisht, nuk ekziston gjë e tillë si ideali i bukurisë. Por çfarë ndodh me vendet e tjera? Sepse shoqëria dhe kultura luajnë gjithmonë një rol të rëndësishëm në perceptimin e së bukurës.
luan, le t’i hedhim një vështrim të shpejtë pamjes më të madhe.
Kosova
Bukuria në Kosovë luan nje rol shumë të rëndësishëm ngase e tëra është kryesisht e lidhur me prezantimin e jashtëm të femres, veshëmbathjen feministe dhe nuk ka të bëjë fare me realitetin fiziologjik, konstitucionin fizik apo tiparet tjera njerezore.
Në përgjithësi femra Kosovare eshte nga natyra shume e bukur, estetike dhe posedon nje habitus jo adipoz por peshë femrore terehqëse. Perdesisa këto femra të cilat rregullojn pamjen e jashte te tyre vetem e vetem te shiqohen nga meshkujt dhe te ngacmohen sepse kjo ju dhuron kënaqësi dhe lumturi e cila eshte shume shpejt kaluese por qe është moment po asnje interes material apo social. Shumë e rëndësishme për femrat shqipëtare është tërheqja e vëmëndjes.
Femra kosovare bart në vehte shumë kosmetik, kete permanent dhe cdo dite. Kte nuk e takon asnjeher pa grim dhe kosmetik estetike. Makiazhi i përditëshëm është parësor dhe primar në krahasim me kushtet e jetës dhe standardin e saj. Operacionet plastike dhe intervenimet kirurgjike, janë gjithashtu pjespërbërese e femrave shqiptare.

Franca
Në Francë, ideali i bukurisë karakterizohet nga natyraliteti i tij i ashtuquajturi chic parizian karakterizohet nga sa më pak grim. Sepse motoja e grave franceze është: Më pak është më shumë!
Rusia
Ndryshe është në Rusi. Këtu vlen pikërisht e kundërta: më shumë është më shumë. Sepse femrat ruse dëshiron të tërheqin vëmendjen me pamjen e tyre dhe preferojnë të përdorin sërish make-up. Këto prenetohen me tendenc të madhe në publicitet dhe rrethin social.
Brazili
Në Brazil, ijet dhe të pasmet janë në plan të parë – sepse këto konsiderohen ideali brazilian i bukurisë. Përveç kësaj, Brazili është një nga vendet ku kryhen më shumë operacione estetike.
Azia
Në Azi, ka kohë që ekziston një ideal i caktuar i bukurisë: gratë me lëkurë të lehtë.
Idealet e bukurisë ose disa tipare bukurie shpesh janë gjithashtu simbole statusi për gratë. Për shembull, grave iraniane u pëlqen t’i bëjnë hundët më të vogla, gjë që i bën sytë e tyre të duken edhe më të mëdhenj dhe më të rrumbullakët. Këto operacione janë simbole statusi sepse tregojnë pasurinë e tyre. Në kultura apo shoqëri të tjera, bollëku konsiderohet një tregues/karakteristikë e pasurisë.

Përfundim – Çfarë është bukuria?
Nuk ekziston as ideali universal i bukurisë dhe as tipare shumë specifike të bukurisë që përcaktojnë atraktivitetin dhe na bëjnë të dukemi të bukur. Është më tepër shuma e shumë faktorëve, sepse bukuria nuk mund të matet. Pavarësisht se sa formula ka. Pavarësisht se cila kulturë apo shoqëri – secili ka mundësitë e veta individuale për t’u ndjerë bukur dhe për të rrezatuar këtë bukuri. Sepse karizma është një faktor i veçantë bukurie. Në ditët e sotme, njerëzit që janë në formë dhe të shëndetshëm dhe që e rrezatojnë këtë gjë perceptohen si të bukur.
Profesor Krasniqi: Çdo gjë që shikon me dashuri është në të vërtetë e bukur.
Pra, duaje veten dhe kushtoji vëmendje karizmës mirësisë, kulturës dhe buzëqeshjes tuaj natyrale!

Share: