Home KRYESORE Juncker: Ja pse Serbia është disa hapa para Shqipërisë

Juncker: Ja pse Serbia është disa hapa para Shqipërisë

1
0
SHARE

N? intervist? p?r DW n? kuadrin e turit t? vizitave n? vendet e Ballkanit Per?ndimor, kryetari i Komisionit t? BE-s? Jean-Claude Juncker, thekson nevoj?n e nj? perspektive t? sigurt? europiane p?r k?to vende.

Lidhur me nj? kalendar t? mundsh?m negociatash dhe antar?simi t? vendeve t? Ballkanit Per?ndimor n? BE, presidenti i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker thekson:

??Gjat? t? gjitha stacioneve t? turit n? Ballkan un? nuk premtova data antar?simi dhe as nuk do ta b?j k?t? n? dit?t e ardhshme, madje as p?r vendet q? nd?rkoh? jan? duke negociuar p?r antar?simin. E gjitha varet nga substanca dhe jo nga p?rfytyrimet kalendarike. Mua m? interesojn? afatet, por jo q? prej tyre t? harrohet thelb?sorja. K?t? e kuptuan n? Maqedoni, nd?rsa n? Shqip?ri disi m? pak, sepse Shqip?ria ende nuk i ka nisur negociatat. Lidhur me k?t? ne do t? japim rekomandimet tona n? prill. Por un? nuk mund ta parashikoj nga k?ndv?shtrimi i sot?m se si do t? jen? k?to rekomandime, sepse duhen b?r? p?rparime thelb?sore. Ne do t? na duhet t? verifikojm? q? tani deri n? prill, n?se do t? ket? p?rparime t? mjaftueshme substanciale.?

Sa u p?rket kushteve t? antar?simit, Juncker n?nvizon problemin e konflikteve t? pazgjidhura kufitare n? disa vende t? Ballkanit Per?ndimor:

??Nd?r k?to kushte b?n pjes? edhe zgjidhja e t? gjitha konflikteve kufitare n? shtetet e Ballkanit Per?ndimor. Ne nuk mund t??i importojm? brenda BE-s? konfliktet kufitare. Ne duam t? sjellim stabilitet n? k?t? hap?sir?, por nuk duam q? kjo t? na shp?rblehet me destabilizim.?

Sa i p?rket emigracionit nga Ballkani Per?ndimor drejt vendeve t? BE-s? Juncker thekson:

??Un? e di q? shum? k?tu po e humbasin durimin, kryesisht t? rinjt? po e humbasin durimin k?tu. Ka shum? shqiptar?, shum? maqedonas, shum? serb? q? shkojn? drejt pjes?s tjet?r t? Europ?s, sepse k?tu nuk shohin m? perspektiv?. Ky emigracion i inteligjenc?s rajonale nuk ?sht? as n? interesin e vendeve dhe as n? interesin e BE-s?. Balkani ka nevoj? p?r nj? perspektiv? t? sigurt? europiane. Por e theksoj, se s? pari duhet substanca e pastaj kalendari.?

Ku konsiston dallimi mes vendeve m? t? avancuara dhe atyre ende n? pritje t? drit?s s? gjelb?r p?r hapjen e negociatave?

??Serb?t negociojn? prej disa koh?sh, ndaj edhe kan? m? shum? p?rparime p?r t? komunikuar n? krahasim p.sh. me shqiptar?t, q? ende nuk kan? hyr? n? procesin e negociatave. Lidhur me ҁ?shtjen e shtetit ligjor, lirin? e shtypit, reformat n? gjyq?sor, lufta kund?r pastrimit t? paras? s? kriminalitetit t? organizuar, n? t? gjitha k?to drejtime duhet t? b?hen p?rparime thelb?sore. K?to probleme i diskutuam edhe n? Shqip?ri. Atje duhet t? arrijm? shum? p?rparime, sepse hasim intensivisht me kriminalitetin e organizuar brenda vendit dhe si nj? artikull eksporti jasht? vendit. Pra e kam t? qart? q? gjat? k?tij turi nuk do t? jem i d?shiruar, sepse nuk premtoj asnj? dat?.?