Home KRYESORE PËR SHPOPULLIMIN QË NUK DI TË NDALET!

PËR SHPOPULLIMIN QË NUK DI TË NDALET!

Nga Alma Lleshi

Nga ana historike dhe sociale, Shqipëria është një vend me shumë vlera në rajon. Deri para pak viteve ishte kështu, edhe për sa i përket demografisë.

Por shifrat e të tashmes flasin krejt të kundërtën.

Të gjitha të dhënat fatkeqësisht kanë të njëjtin tregues: shqiptarët po plaken, emigrojnë dhe kanë më pak fëmijë.

Sipas statistikave të INSTAT, situata është shumë shqetësuese.

Në vitin 1958, gratë shqiptare kishin një mesatare prej 6.5 fëmijë, kështu që popullsia ishte në rritje.

Hera e fundit që shkalla e fertilitetit në Shqipëri ishte mbi nivelin 2.1 ishte në vitin 2003.

Në vitin 2018, shkalla e fertilitetit ishte 1.37, që u përcaktua si “shkalla më e ulët në histori”.

Në 1990, pati 82.112 lindje në vend dhe 18.119 vdekje.

Në vitin 2018, kishte vetëm 28.934 lindje por 21,804 vdekje, kështu që bilanci, ndryshe nga pjesa më e madhe e rajonit, dukeshe që po ndryshonte.

Tendenca është thellësisht në rënie dhe mosha mesatare e shqiptarëve po rritet.
Në nëntë vjet, mosha mesatare e shqiptarëve është rritur nga 32.6 në 2011 në 36.7 në 2019.

Para rënies së komunizmit, Shqipëria kishte një normë lindjeje jo të ndryshme me atë të shqiptarëve të Kosovës apo malazezëve, ndërsa emigracioni ishte krejtësisht i ndryshëm nga fqinjët.

Grekët kanë emigruar gjatë, për të shpëtuar nga varfëria dhe nga vitet 1960 qindra mijëra jugosllavë, përfshirë shqiptarët e Kosovës, shkuan në Gjermani dhe në vendet e tjera si të ashtuquajturat “gastarbeiters” .

Shifrat e INSTAT, të nxjerra nga regjistri civil i vendit, e vendosin sot numrin e shtetasve shqiptarë jashtë vendit në 1.64 milion.

Me kaq shumë shqiptarë jashtë vendit dhe me rënien e niveleve të lindjeve, nuk është për t’u habitur që popullsia rezidente e vendit, e cila ishte 2.86 milion në fillim të vitit 2019, do të bjerë edhe më shumë.

Në 1991, popullsia rezidente e vendit ishte 3.29 milion.

Sipas INSTAT, ka 9,7% më pak njerëz në Shqipëri sesa në kohën e regjistrimit të vitit 1989.

INSTAT parashikon që deri në vitin 2031, popullsia do të jetë 2.75 milion dhe një parashikim i Kombeve të Bashkuara parashikon që ajo të zvogëlohet në 2.66 milion deri në vitin 2050.

Një problem tjetër është se personat që kërkojnë azil politik nuk janë përfshirë në të dhënat e emigracionit të INSTAT.
Pothuajse asnjë shqiptar nuk kualifikohet për azil politik jashtë vendit.

Në vitin 2018, numri i shqiptarëve që aplikonin për azil në BE ishte 22.475.
Ndërsa numri i emigrantëve është vështirë të llogaritet me saktësi, Eurostat pohon se në vitin 2017 rreth 869,455 shtetas shqiptarë emigruan në BE.

Prej tyre, 429.966 në Itali dhe 383.371 në Greqi.

Këto shifra të INSTAT nuk duken larg deklaratave të opozitës e cila thotë se më shumë se gjysmë milioni njerëz janë larguar nga vendi në dekadën e kaluar.

“Çeku i bebeve” u lançua si një përpjekje për të inkurajuar gratë të kenë fëmijë. Familjet marrin një pagesë prej 40 mijë lekë për lindjen e fëmijës së parë, 80 mijë lekë për të dytin dhe 120 mijë lekë për të tretin.

Por edhe kjo nismë që u reklamua nga kryeministri si një risi e paparë, si një kartolinë personale e tij për çdo fillimviti, duket se skeptikët më të shumtë ka ato që duhet të përfitonin, nënat që lindin, të cilat kur shkojnë të tërheqin çekun, përballen me arkën bosh të Bashkisë.

Pra, as propaganda shterpë nuk frymëzoka më!

Vendi ynë nuk ka politika të përshtatshme ekonomike dhe sociale për t’u siguruar njerëzve punë prodhuese, që e ardhmja të shikohet me më shumë shpresë!

Share: