Home Approccio Italo Albanese 30 mjekë ndihmë kolegëve italian, një prej tyre tregon për ABC News...

30 mjekë ndihmë kolegëve italian, një prej tyre tregon për ABC News si ishte dita e parë e punës

Korab Gjana një nga infermierët i cili punon në QSUT, është pjesë e grupit të mjekëve që kanë shkuar në ndihmë të bluzave të bardha në Itali, në “luftën” kundër koronavirusit.

Ai së bashku me një grup mjekësh prej 30 vetash, ndodhen në spitalin e Brescias, për të dhënë kontributin e tyre në krah të mjekëve italianë.

Gjatë bisedës në skype në ABC News me gazetarin Endri Xhafo, Gjana tha se ai dhe stafi i mjekëve është duke u trajnuar, dhe fillimisht ata nuk do të jenë në vijën e parë për të trajtuar pacientët me Covid-19, por si fillim do jenë ndihmës të kolegëve italian.

Më tej, ai tha se stafi shqiptar prej 30 mjekësh, është i profileve të ndryshme, dhe se 2 ose 3 prej tyre, kanë punuar më parë me sëmundjet infektive.

Gjithashtu ai deklaroi se pritja në Itali, ka qenë mbresëlënëse, dhe se të gjithë ishin shprehur mirënjohës për këtë gjest të Shqipërisë.

Biseda e Plotë:

Endri Xhafo: Në cilin qytet ndodheni aktualisht?

Korab Gjana: Në Brescia.

Endri Xhafo: I gjithë ekipi?

Korab Gjana: Po i gjithë ekipi ndodhet në Brescia me të cilët do të punojmë bashkë në të njëjtin spital.

Endri Xhafo: Si ishte situata në spitalin e Brescias? Keni patur një trajnim shumë të madh sot paradite për masat e sigurisë.

Korab Gjana: Ne sot jemi njohur me ambientet e spitalit, kemi bërë një konferencë të përbashkët. Kemi marrë informacionin  e duhur ku duhet treguar kujdesi maksimal për përdorimin e veshjes në mënyrë që të shmanget maksimalisht kontaminimi. Jemi njohur edhe me pavijonet që do të punojmë në ditët në vazhdim.

Endri Xhafo: Spitali i Brescias është spital Covid apo ka edhe reparte të tjera?

Korab Gjana: Jo, ka edhe reparte të tjera.

Endri Xhafo: Sa të shtruar kishte në momentin që ju keni shkuar aty?

Korab Gjana: Nuk kemi një info të saktë sepse është një spital me specialitete të ndryshme nuk është bërë një ndarje për raportin e ditës së hënë.

Endri Xhafo: Çfarë bëtë sot?

Korab Gjana: Vetëm jemi njohur me spitalin dhe kolegët dhe ambientin ku do të punojmë.

Endri Xhafo: Është spital i tej-mbushur me persona të infektuar nga Covid?

Korab Gjana: Nuk është se ka fluks të madh, është i sistemuar në specialitete të ndryshme. Por dhomat e spitalit janë të zëna.

Endri Xhafo: Ju më thatë që keni patur bisedime, për pajisjet ditën e sotme, ju  do të punoni me pajisjet tuaja, me ato që shkuat, sepse ju pamë të veshur me të bardha kur mbërritët në Itali apo do të pajiseni me të tjera?

Korab Gjana: Pajisjet që përdoren kundër Covid duhet të ndërrohen pas çdo manipulimi që do të bëhet. Nuk mund të qëndrohet me të njëjtën veshje gjithë kohën.

Endri Xhafo: Veshja ka qenë simbolike dmth?.

Korab Gjana: Po simbolike.

Endri Xhafo: Ju do të jeni ndihmë e mjekëve italianë?

Korab Gjana: Po, ne do të jemi krah mjekëve dhe infermierëve italianë. Ne do të jemi në linjën e dytë, pra në ndihmë të mjekëve italianë si fillim. Në vazhdim do të mund të bëhemi gati për vijën e parë pasi të fitojmë sigurinë.

Endri Xhafo: Pra mendohet që të kaloni në vijën e parë?

Korab Gjana: Po patjetër, nevoja për personel është e jashtëzakonshme.

Endri Xhafo: Ju kishit punuar në Shqipëri, në momentin që keni shkuar në Itali apo ishit grupi rezervë?

Korab Gjana: Me çfarë kam unë informacion, pothuaj të gjithë mjekët kanë punuar në spitale në Shqipëri. 2 ose 3 nga stafi ynë kanë punuar në spitalet infektive në rrethe, nuk kam informacion të saktë.

Endri Xhafo: Duam të kuptojmë nëse ju nuk bëni dallim me mënyrën se si punohet në Shqipëri në krahasim me ato në Itali.

Korab Gjana: Mund të them se për personelin e QSUT dhe gjithë të tjerët, kanë bërë trajnime se si duhet të përballohet një situatë e tillë.

Endri Xhafo: Çfarë ju thanë mjekët italianë për sa i përket ilaçeve që përdoren?

Korab Gjana: Mjekët italianë na shpjeguan fillimisht procedurën. E kemi lënë nesër e në vazhdimësi për aplikimin direkt tek pacientët.

Endri Xhafo: Sa orë do të punoni?

Korab Gjana: Nga ora 7 deri në orën 15.00 për javën e parë.

Endri Xhafo: Çfarë ndodhi nga momenti që ju mbërritët në aeroport derisa shkuat në Brescia?

Korab Gjana: Pritja ishte mbresëlënëse. Të gjithë na kanë pritur shumë mirë. Ne mbërritëm me avion deri në Verona ndërsa në Brescia me makina.

Endri Xhafo: Ju jeni të gjithë italisht folës?

Korab Gjana: Një pjesë e mirë e stafit flasin mirë italishten , një pjesë tjetër flasin dhe kuptojnë mesatarisht

Endri Xhafo: Kontakte me njerëz të tjerë keni patur? Ju pyes sepse ka patur jehonë të madhe gjesti i Shqipërisë.

Korab Gjana: Pacientë e familjarë të tyre apo edhe njerëz që kemi parë nëpër ballkone, të paktën në rrugën që përshkojmë kur vijmë në hotel na përshëndesin dhe duartrokasin. Edhe mediat kanë qenë të interesuara na kanë filmuar etj.

Endri Xhafo: Ju uroj suksese ju dhe kolegëve!./abcnews.al

Share: