Home KRYESORE Edukimi për Trajnimin e Pedagogëve të Paqes në IWPG fillon për herë...

Edukimi për Trajnimin e Pedagogëve të Paqes në IWPG fillon për herë të parë në DR Kongo

Cila është mënyra më e mirë për të arritur paqen? Çështja e paqes është çështja më e rëndësishme pasi që njerëzimi ka qenë në të që prej tani. Ky është një nga përparësitë e shumë problemeve që njerëzimi duhet të zgjidhë.

Paqja është një pjesë e domosdoshme e botës. Në veçanti, në republikën demokratike të Kongos, arsimi dhe rëndësia për paqen duket se janë më urgjente.

Midis tyre, rajoni Goma i Republikës Demokratike të Kongos ndodhet në kufirin e Ruandës dhe Ugandës, dhe me dhjetëra grupe të armatosura, ata ndiejnë rëndësinë e paqes. Nuk është vetëm kjo. Për shkak të interesave të racave të ndryshme, luftërat civile të mëdha dhe të vogla janë vazhdimisht në zhvillim dhe policia është e vështirë.

Në shkurt 2021, ambasadori italian në Republikën Demokratike të Kongos u vra në një bastisje hidhëruese. Në jetën e komuniteteve të shqetësuara të shkaktuara nga luftërat civile të mëdha dhe të vogla, rëndësia dhe praktika e paqes duket e dorës së parë.

Si situatë, të drejtat e njeriut të grave janë gjithashtu të prekshme. Sidoqoftë, Edukimi për Trajnimin e Pedagogëve të Paqes në IWPG u zhvillua në internet përmes ZOOM më 24 Prill 2021 në mënyrë që të krijoheshin mënyra konkrete për të mbështetur paqen dhe për ta mbajtur atë.

IWPG Edukimi i Paqes për Instruktorët, i organizuar nga IWPG Daejeon Chung-cheong Branch, është kuptimplotë.
Kjo për shkak të pjesëmarrjes aktive të presidentëve të grupeve të cilët janë aktivisht aktivë në mbështetjen e të drejtave të njeriut dhe paqes së grave jo vetëm në Kinshasa, kryeqyteti i Republikës Demokratike të Kongos, por edhe në rajonin Goma të Kivu Verior dhe Uvira në Kivu Jugor.

Një total prej katër figurave lokale nga Republika Demokratike e Kongos morën pjesë në IWPG Peace Instructor Education (PLTE). Parousia, një gazetar në Africa News në Kinshasa dhe Darwin Mumete, një gazetar i pavarur, ishin të pranishëm, si dhe Josephine Malamukono, udhëheqëse e grupit të rajonit Goma të Kibu Verior dhe Stanislas Wonga Kamengele, menaxher i projektit në Ferapad Uvira Asbl në Rajoni i Uvira-s në Kivu e Jugut.

Ata menduan se paqja ishte urgjente në Republikën Demokratike të Kongos, dhe mbi të gjitha se edukimi për paqe ishte një përparësi për gratë për të rritur ndërgjegjësimin e grave lokale në mënyrë që të rrisnin të drejtat e grave. Ai ishte thellësisht dashamirës për arsimin dhe tregoi mbështetjen e tij për përfundimin e IWPG Paqës Instruktor Edukimi.

Katër njerëz kongolezë morën pjesë në IWPG Paqe Lektor Trajnimi Edukimi (PLTE). Dy gazetarë morën pjesë, Parousia, një gazetar për Africa News, dhe Darwin Mutete, një gazetar i pavarur që jeton në Kinshasa. Zonja Josephine Malamukono, udhëheqëse e grupit të rajonit të Kivu Goma Veriore dhe Stanislas Woanga Kamengele, menaxher i projektit në Ferapad Uvira Asbl në rajonin Uvira të Jugut Kivu morën pjesë.

Ata menduan se paqja ishte urgjente në Republikën Demokratike të Kongos, dhe mbi të gjitha se edukimi për paqe ishte një përparësi për gratë për të rritur ndërgjegjësimin e grave lokale në mënyrë që të rrisnin të drejtat e grave. Ata ishin thellësisht dashamirës ndaj arsimit dhe treguan mbështetjen e tyre për përfundimin e Edukimit të Trajnimit të Pedagogëve të Paqes IWPG.

IWPG PLTE përbëhet nga gjithsej 10 leksione.
Ky është trajnimi i parë i Pedagogut të Paqes për Paqen e njerëzve nga Republika Demokratike e Kongos dhe u edukua me temën “Vlerat e Mia dhe Fillimi i Paqes” në raundin e parë.

Përmbajtja kryesore e edukimit konsistonte në realizimin e çmueshmërisë së jetës dhe çmueshmërinë time, dhe të qenit në gjendje të realizoja veten dhe vlerën e jetës. Për më tepër, është koha të dimë se rëndësia e të drejtave të njeriut dhe rëndësia e mbrojtjes së jetëve të çmuara për mua dhe të tjerët është fillimi i paqes.

IWPG ka selinë e saj në Seul, Koreja e Jugut, është një organizatë jofitimprurëse (OJQ) e regjistruar në Ministrinë e Grave dhe Familjeve, është e shënuar nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Çështjet Globale (DGC e KB) dhe ka fituar Ekonominë e KOMBEVE TIT BASHKUAR dhe Këshillit Social (UN ECOSOC) “Këshilltar Special”. Ka rreth 400 organizata bashkëpunuese (MOA) në 52 vende, duke përfshirë rreth 100 degë jashtë vendit, dhe gratë që duan të punojnë për paqe në të gjithë vendet, fetë dhe etnitë mund të bëhen anëtare të IWPG.

IWPG mbështet fuqimisht miratimin e “Ligjit Ndërkombëtar të Paqes (DPCW), një mënyrë praktike dhe novatore për të arritur paqen, dhe mbështet dhe nxit që deklarata të miratohet në ligjin ligjor, dhe e promovon atë gjerësisht në vendet dhe komunitetet përmes një shumëllojshmërie të Trajnimi i Instruktorit të Paqes IWPG është pjesë e një prej projekteve kryesore të IWPG, pjesë e edukimit për paqe, për të mësuar pse dhe çfarë 3.7 miliardë gra në të gjithë botën duhet të bashkohen për paqen në botë.

Edukimi për Trajnimin e Ligjëruesve të Paqes në IWPG është një program për të trajnuar arsimtarë profesionistë për të operuar një larmi arsimimi për paqen në rajon dhe vend. Instruktori i paqes që përfaqëson IWPG do të ndihmojë shumë për të futur një frymë paqeje në shumë gra në të gjithë botën për ta bërë botën paqësore dhe do të jetë një nder për të qëndruar në brezin e ardhshëm

Share: