Home KRYESORE Përkujtohet aktiviteti i paqes të udhëhequr nga civilët në Mindanao dhe bëhet...

Përkujtohet aktiviteti i paqes të udhëhequr nga civilët në Mindanao dhe bëhet thirrje për veprim kolektiv për të zhvilluar paqen

Më 24 janar 2022, mbi 22,000 përfaqësues nga 51 vende morën pjesë në konferencën ndërkombëtare të paqes që festoi Ditën e Paqes të mbajtur virtualisht. Ngjarja përkujtoi një marrëveshje paqeje të udhëhequr nga civilët e bërë midis komuniteteve islame dhe katolike në Mindanao 8 vjet më parë.

Në vitin 2014, Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), një OJQ ndërkombëtare ndërmjetësoi konfliktin në Mindanao duke propozuar një marrëveshje paqeje nga përfaqësuesit vendas. me pjesmarrjen e Kryetarit iHWPL, Man Hee Lee, marrëveshja e paqes u nënshkrua nga Hon. Esmael G. Mangudadatu, Guvernatori i atëhershëm i Maguindanaos, dhe Kryepeshkopi Emeritus Fernando Capalla i Kryedioqezës së Davaos që përfaqësonte udhëheqjen lokale. Që atëherë, provinca e Maguindanao dhe Fronti Çlirimtar Islamik Moro (MILF) e shpallën 24 janarin si “Ditën e Paqes HWPL” dhe e kanë përkujtuar atë si ngjarje vjetore për të riafirmuar bashkëpunimin ndërkombëtar dhe partneritetin lokal për ndërtimin e paqes në Mindanao.

Për më tepër, monumentet e paqes u ndërtuan duke nderuar marrëveshjen e paqes në Mindanao. Monumenti i parë dhe i dytë i paqes u ngritën përkatësisht në 2015 dhe 2016. Në vitin 2021, monumenti i tretë i paqes u zbulua në Cotabato City. Duke qenë i pari në Luzon, një monument paqeje në Dingras, Ilocos Norte u zbulua 24 janarin e kaluar si pjesë e ngjarjes së 8-vjetorit të kremtimit të Ditës së Paqes HWPL. Gjithashtu, një tjetër monument i vendosur në Shkollën e Mesme Kombëtare të Integruar Siniloan do të zbulohet në shkurt.

Veprimtaria, nën temën “Ligji i Paqes në Qiell dhe në Tokë”, kishte për qëllim promovimin e harmonisë ndërfetare midis feve dhe ngritjen e mbështetjes publike për të vendosur ligjin ndërkombëtar për paqen.

Figura kyçe dhanë mesazhe urimi duke përfshirë Presidentin e Senatit Vicente Sotto III, Senatorin Panfilo Lacson, Senatorin Cynthia Villar, Senatorin Ronald ‘Bato’ Dela Rosa, Shefin e Gjykatës Alexander Gesmundo dhe spikeren e lajmeve televizive Mariz Umali nga Filipinet. Folësit kryesorë nga fusha të ndryshme prezantuan gjithashtu mesazhe angazhimi duke deklaruar planet e tyre për promovimin e paqes në sektorët e tyre përkatës duke përfshirë ligjin, arsimin, rininë, gratë, biznesin privat dhe median.

Prabhu Mahendra Das, Presidenti i Tempullit të Sri Sri Radha Madhava Mandir, tha se ai vendosi të marrë pjesë në Zyrën e Paqes të Aleancës Botërore të Feve (WARP) të organizuar nga HWPL si “një platformë globale për udhëheqësit fetarë për të folur, ndarë, diskutuar, mësuar , dhe rritemi së bashku në mënyrë harmonike dhe paqësore.” Për kontributin për paqen në fushën e fesë, ai shtoi: “Unë besoj fuqishëm se të gjitha fetë duhet të hyjnë në një partneritet përmes formës së një Memorandumi Mirëkuptimi”.

Gjyqtari Raoul Victorino (ret), Kryetar i Mëngjesi i Lutjeve Kombëtare Filipine (PNPB) dhe Dekan i Kolegjit të Drejtësisë të Universitetit të Krishterë Filipine (PCU), tregoi se si u frymëzua nga “lëvizja revolucionare” që HWPL filloi për të mbështetur ndërtimin e paqes globale përmes drafti i “Deklaratës së Paqes dhe Ndërprerjes së Luftës (DPCW)” nga ekspertë globalë në të drejtën ndërkombëtare për të mbrojtur paqen si një kulturë dhe normë globale. Ai deklaroi, “Unë do të përpiqem të marr mbështetjen e Presidentit të Filipineve për Mbështetjen e Solidaritetit Kombëtar të DPCW. Në të njëjtën kohë, unë do të integroj DPCW [arsimimin] në kolegjin e drejtësisë duke bashkëpunuar me Shoqatën Filipine të Shkollave Juridike.”

Gjithashtu, duke përfaqësuar sektorin e arsimit të Filipineve, Komisioneri Ronald Adamat i Komisionerit për Arsimin e Lartë (CHED) tha: “Komisioni CHED en Banc i ka lëshuar një miratim Presidentit Duterte, duke i kërkuar atij që të shpallë 24 janarin si “Ditën Kombëtare të Paqes”, që do të sigurojë festimin dhe respektimin e njëkohshëm të paqes përmes aktiviteteve, ngjarjeve dhe ceremonive të paqes nga të gjitha instrumentet dhe agjencitë e qeverisë, përfshirë sektorin privat. Kjo do të festohet dhe respektohet edhe në sektorin e arsimit.”

“Qëllimi ynë është të bashkojmë të gjithë njerëzit në botë për të krijuar një botë paqeje dhe për ta lënë atë si një trashëgimi të qëndrueshme për brezat e ardhshëm. Për ta bërë këtë botë një vend paqësor pa luftëra, le të bëhemi lajmëtarë të paqes. Le t’u kujtojmë njerëzve në mbarë botën atë emocion – dëshirën për paqe – dhe Ditën e Paqes, në mënyrë që ata të mund t’i kujtojnë të gjitha këto përgjithmonë,” tha Kryetari Lee gjatë fjalëve përmbyllëse.

Share: