Home KRYESORE Pse s’pjerdh Erioni..?

Pse s’pjerdh Erioni..?

Nga Ylli Dylgjeri

Në mbledhjen e fundit të këshillit Bashkiak të Tiranës, që vazhdon ende, u dëgjua nga goja e kryetarit të Bashkise, zotit Erion Veliaj, në një moment debati, përgjigja ndaj një keshilltari: Unë spjerdh për ty…!!!
Me ngacmoi kjo mungese gazrash, dhe po i vi në ndihme lexuesit me pak rradhe…

GAZRAT DHE KULTURA SHQIPTARE

Në kulturën shqiptare, lirimi i pordhave ka shkaktuar turp të rëndë social. Ka norma dhe qëndrime të ndryshme rreth pranimit apo mospranimit të tyre për lejimin e hapur të zbrazjes së stomakut, varësisht nga shoqëritë, kulturat dhe epokat historike. “Ndërsa shumica e kulturave mendojnë se pordhat duhet përmbytur në një mënyrë të sjellshme. Ka disa kultura të cilat jo vetëm që nuk e kanë problem që t’i lënë (apo lejojnë) ato të fluturojnë në publik, por ata në të vërtetë pëlqejnë një përjetim të atillë.

Një fis indian në Amerikën e Jugut, pordhën Yanomami, e kanë quajtur/emëruar si një përshëndetje, ndersa në Kinë ju mund të merrni një punë si një nuhatës profesionist i pordhës! Në Romën e lashtë, perandori Claudius, nga frika se mbajtja pordhës ishte e keqe për shëndetin, miratoi një ligj ku thuhet se ishte e pranueshme për të thyer aromat.

Ndaj duhen marrë këto pervoja botrore, dhe pas debatit në këshillin bashkiak të Tiranës, pas votimit, te behet një Rregullore ku mund të çlirojë kushdo, edhe antari edhe Kryetari.Përpara hallit të pordhës, nuk na duhet as buxheti, as qarkullimi as tenderimi në Tiranë.
Faleminderit.

Share: